Potpisan sporazum o izgradnji trening-centra u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“

Uto, 17.10.2023 - 14:38 -- nikola.tumbas

У Градској кући данас је закључен Споразум о пословно-техничкој сарадњи између Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација, Града Суботице и Техничке школе „Иван Сарић“. Овај споразум, којим се уређују међусобни односи страна овог споразума у циљу имплементације програма на основу којег ће се реализовати пројекат изградње и опремања објекта који ће, као тренинг центар, бити коришћен од стране Техничке школе „Иван Сарић“, потписали су директора Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација, проф. др Габријела Грујић, градоначелник, Стеван Бакић, и директор Техничке школе „Иван Сарић“, Жељко Рајчић.

Уз истицање да је потписивање споразума о пословно-техничкој сарадњи који је везан за почетак изградње тренинг центра у Техничкој школи „Иван Сарић“ изузетно значајан дан како за Град Суботицу, тако и за целокупни Севернобачки управни округ, градоначелник Бакић је, након потписивања споразума у Зеленој сали Градске куће, изјавио да је на тај начин остварена намера наше државе, Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација и Града Суботице да се младима омогући да добију један простор за стицање квалитетног знање кроз дуално образовање.

Ово је,  такође, и подршка дуалном образовању, а уједно и још једна потврда у низу испуњења обећања које смо дали. Овде морам да нагласим да потписивањем овог  споразума наш град постаје центар дуалног образовања у Аутономној покрајини Војводина, јер је четвртина ђака који похађају овај модел образовања у покрајини из Суботице. Потписивање овог споразума је, такође, резултат дугорочне и ефикасне сарадње Републике Србије и локалне самоуправе“, казао је Бакић.

Он је изразио огромну захвалност Влади Републике Србије, Канцеларији за дуално образовање и Национални оквир квалификација и директорки Габријели Грујић која, како је рекао, већ годинама уназад даје огромну подршку „и нашим ђацима, и нашим школама, и нашем граду“

Не треба ни да кажем колико ће дуално образовање допринети развоју нашег града. Изградњом  новог тренинг центра у Техничкој школи ’Иван Сарић’ ћемо добити 11 радионица и 20 специјализованих кабинета. Ово је још једна потврда политике локалне самоуправе нашег града која ће наставити са улагањем у образовање, као један од носећих стубова развоја нашег града“, нагласио је Стеван Бакић.

Габријела Грујић је казала да јој је велика част и задовољство што се стигло на корак до расписивања тендера у новембру за изградњу тренинг центра у Суботици, и да брзина трансфера знања уз осигурање квалитета у времену у коме живимо засигурно припада платформи дуалног образовања кроз нови критеријум, кроз нови модалитет и кроз највећи тренинг  центар који ће се градити у Републици Србији.

Површина тренинг центра ће бити 3.650 квадратних метара, а вредност инвестиције коју ће финансирати Европска инвестициона банка у сарадњи са Канцеларијом за дуално образовање износи око пет милиона евра. На тај начин смо обезбедили онај квалитет обрзовања који ће младе водити на тржиште рада, али не ван Републике Србије, него управо у граду Суботици и шире“, рекла је Габријела Грујић.

Она је нагласила да је циљ овог пројекта да се интегрише и формално, и неформално, и информално образовање како би се свим младима омогућило да за образовне профиле и стандарде квалификација за које су се определили имају квалитет образовања који им омогућава не само стручност и савремена технолошка знања, него и неке вештине као што су тимски дух, аналитичност, критичко мишљење и креативност.

Доношење одлуке да направимо један озбиљан заокрет у систему стручног образовања, да  изградимо тренинг центре и опремимо их најсавременијом опремом сведочи колико Влада Републике Србије и председник Републике Србије размишљају о томе шта је то што је потребно да уложимо у наше младе људе, какав квалитет образовања, какав квалитет односа према сопственој каријери, према личном развоју, према каријерном вођењу и саветовању. Зашто Суботица? Управо због тога што овде одавно имамо снажну подршку не само у Техничкој школи ’Иван Сарић’, већ и Политехничкој и Хемијско-технолошкој школи, као и снажну подршку локалне самоуправе, градоначелника Суботице и привреде“, закључила је Габријела Грујић.

Жељко Рајчић је, између осталог, навео да Техничка школа „Иван Сарић“ данас обележава 78 година постојања и да овај дан представља историјски моменат у средњем стручном образовању и за ову школу, и за овај град, и за ову регију.

Наша школа постаје тренинг центар за формално, неформално и информално образовање. Трудили смо се да будемо школа која је лидер у дуалном образовању, школа која промовише нове програме образовања и то желимо да будемо и у будућности. Овим путем се захваљујем Републици Србији, Канцеларији за дуално образовање и Национални оквир квалификација и Граду Суботица што су омогућили да наша школа буде тренинг центар за 21. век“, истакао је директор ТШ „Иван Сарић“, Жељко Рајчић.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search