Одржано седмо „Завичајно вече Далматинаца”

Kategorija: 

У организацији Завичајног удружења „Далмација“, из Суботице, вечерас је у Малој гостиони на Палићу одржано седмо „Завичајно вече Далматинаца“. Дружењу Далматинаца који негују и чувају обичаје свог краја присуствовали су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, у својству изасланика председника Србије Александра Вучића, и градоначелник Стеван Бакић, са сарадницима.

Министар Никола Селаковић је, том приликом, нагласио да је мало рећи да му је велика част што присуствује вечерашwем скупу и што је у прилици да да сабранима на овој завичајној вечери Далматинаца пренесе поздраве председника Републике Србје Александра Вучића.

Сваког од нас, а поготово вас чији је то завичај, чији су завичаји и Далмација, и Лика, и Кордун, и Банија, и Западна Славонија, источна Славонија и западни Срем и Барања, све оно што је била наша прелепа Република Српска крајина, све нас обузме емоција када говоримо о свему што носите са својих огњишта. Народ који је саградио онакве светиње као што су Крка, Крупа и Драговић, народ који је дао једног Јанковић Стојана, народ који је дао једног Сима Матавуља, народ који има чуваре Христовог гроба које нема нико на свету, народ који је остао чврст и није поклекао ни онда када је било најтеже, који је груду својег родног краја, свога завичаја донео и овде на север Бачке, и у Нови Сад, и у Београд, и где год да се који од рода нашег из тог краја налази, не може тај народ никаква олуја и никаква бура да сломи”, подвукао је министар Селаковић.

Он је предложио да се Далматинци сваке године окупљају и 16. новембра, јер је тог дана 1918.године покрајинска Влада Далмације упутила позив да се Далмација уједини са Краљевином Србијом.

Хајде да заједно сачувамо сећање на тај велики дан. Важно је да га чувамо, важно је да се окупљамо и о том дану. Да сачувамо ту симболику, јер је неће чувати нико, ако је не чувамо ми. Као што и нашу крајишку песму и игру и предање и историју и идентитет неће чувати нико ако га не чувамо ми. И уверен сам, док имамо човека као што је председник Вучић на челу, док имамо вас  Србе Крајишнике који не дају на себе, који су сачували Крајину овде у нашој Србији, преживеће овај народ и гајиће тај дух”, нагласио је Никола Селаковић.

Градоначелник Стеван Бакић је, обраћајући се присутнима, рекао да Завичајно удружење „Далмација“  годинама  даје свој допринос у очувању и промицији обичаја и традиције Далматинаца и свих Крајишника, а самим тим и српском завичајном мозаику Суботице.

Завичајно удружење “Далмација” 13. година својим многобројним активностима учествује у свим сегментима друштвеног живота и развоја града Суботице. Заједно, урадили смо много у претходном периоду на том плану. И поред  рата који се одиграва на европском тлу, дешавања на Блиском  истоку и велике економске кризе која је захватила цео свет, српски брод добро плови вођен мудром и одговорном политиком мира и стабилности нашег председника Александра Вучића. Сада нам је више него икада потребно да се саберемо, потребна нам је слога и јединство више него икада до сада. Да обранимо наш идентитет, да одбранимо нашу културу, да одбранимо наше обичаје и нашу веру православну”, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

Председник Скупштине Завичајног удружења „Далмација“ из Суботице,  Жељко Кужет  пожелео је добродошлицу свим гостима и истакао да га посебно радује то што на дружењима које организује ово удружење има све више младих, што, како је рекао, значи да “имамо будућност како не бисмо заборавили ко смо, шта смо и одакле потичемо”. 

Завичајно удружење ‘Далмација’ обележава ове године 13 година постојања и рада, а то свакако не би било могуће вез вас, наших чланова, као и наших донатора, добрих, часних и поштених људи који су препознали нашу жељу да се очува вера, обичаји, традиција и култура крајева из којих потичемо. Наших огњишта, нашег завичаја. Срећни или тужни, где год живели, коју год славу славили, шта год радили, у којег год Бога веровали, којим год језиком говорили, место рођења има арому и укус почетка и краја”, казао је Кужет.

Oko 400 гостију  и велики број спонзора увеличали су традиционално дружење Далматинаца. У културно-уметничком делу програма учествовале су и ученице суботичке Гимназије „Светозар Марковић”, оганизована је и томбола са великим бројем вредних и несвакидашњих награда, а у наставку програма госте је забављао Баја Мали Книнџа, који је иначе почасни члан Завичајног удружења „Далмација”.

 

Custom Search