Položeni venci na spomenik Kralju Petru Prvom Karađorđeviću

Sub, 25.11.2023 - 19:39 -- nikola.tumbas

Danas su na platou ispred Sokolskog doma, položeni venci na spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, a održan je i parastos. U ime Grada Subotice, gradonačelnika Stevana Bakića i lično ime prisutnima se obratio član Gradskog veća Srđan Samardžić koji je, tom prilikom, rekao da je lokalna samouprava i ove godine podržala inicijativu svih sekcija Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca „Kralj Petar Prvi” da se 25. novembar – dan na koji je 1918. godine u Novom Sadu Velika narodna skupštinu Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena iz Banata, Bačke i Baranje donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji – u Subotici obeležava polaganjem venaca na spomenik Kralju Petru Prvom Karađorđeviću.|

Spomenik kralju Petru Prvom – podignut na osnovu jednoglasno donete odluke u lokalnom parlamentu – u Subotici je svečano otkriven 30. novembra 2021. godine. U godini u kojoj je obeležen vek od upokojenja kralja Petra Prvog – a povodom Velike narodne Skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena – naš grad je odao počast jednom od najomiljenijih srpskih vladara“, podsetio je Samardžić.

Naveo je da je poznato da je kralj Petar Prvi, suočen sa brojnim iskušenjima, tokom života prošao put od razmaženog i bolešljivog dečaka do pitomca Sen-Sira, ratnika, izgnanika, zatvorenika, izbeglice, brižnog roditelja, ustavnog vladara...

Kao kralj Srbije, kao što znate, ostvario je mnogo: učvrstio demokratsku, parlamentarnu monarhiju, uredio vojsku, vodio pobedonosne ratove, izdržao velike političke krize, privredno osnažio zemlju. Na kraju, dočekao je i da vidi ostvarenje cilja kome se pred završetak Prvog svetskog rata potpuno priklonio – stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca“, rekao je Samardžić.

Dodao je da je kralj Petar Prvi želeo da bude istinski ustavni kralj Srbije, da su jednakost svih, pravda i vladavina prava bili ideali koji su ga vodili i da je bio pravdoljubiv, skroman i pošten, odan svojoj zemlji, svojim korenima.

Pravi rodoljub koji je svoj narod iskreno voleo. U sećanju svog naroda upamćen je i po tome što je sa svojim vojnicima – kojima se obraćao rečima ’deco moja’ – bivao u rovovima, sa njima delio i zlo i dobro, nade i strahove, ali i pobede. I što je – već star i vidno narušenog zdravlja – proživeo sve strahote albanske golgote“, kazao je Samardžić.  

On je podvukao da je novonastala država, rođena 1. decembra 1918. godine stvorena posle tri teška i oslobodilačka rata – Prvog svetskog i dva Balkanska, i da je Srbija je tokom tih šest ratnih godina, od 1912. do 1918, podnoseći ogromne žrtve, izgubila oko 1,3 miliona stanovnika.

U ratovima na Ceru, na Kolubari, na Mojkovcu, u albanskim gudurama, na Krfu, na Solunskom frontu… nije se ginulo i umiralo samo za odbranu svoga ognjišta i svoje slobode. Ginulo se i za oslobođenje i ujedinjenje sve neslobodne južnoslovenske braće kako bi se prvi put od dolaska na Balkan našli u istoj državi, pod istim krovom“, naglasio je Samardžić.

Naša dužnost i obaveza je, istakao je, da čuvamo sećanje na pobedu u tim ratovima i da odajemo počast našim slavnim precima koji su u borbi za svetliju budućnost naše zemlje dali ono najdragocenije što imaju – svoje živote.

Verujem da ni sećanje na kralja Petra Prvog vremenom neće izbledeti iz kolektivnog pamćenja naroda za koji se on zalagao i za čiju se slobodu borio. Grad Subotica će i ubuduće 25. novembar – Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena – obeležavati polaganjem venaca na spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću. Velikom vladaru i čoveku koji je ostavio dubok trag u novijoj istoriji Srbije“, poručio je Srđan Samardžić.

U ime lokalne samouprave i gradonačelnika Subotice Stevana Bakića venac na spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću položio je Srđan Samardžić. Vence su položili i načelnik Severnobačkog upravnog okruga Bojan Šoralov i predstavnici Vojske Srbije, delegacije Udruženja „Kralj Petar Prvi“  iz Bačke Topole, Subotice, Sombora, Rastine, Mišićeva, Bajmočke Rate, Bačkog Sokolca, delegacija Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“, delegacija Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, delegacija Besmrtnog puka Subotice, delegacija Zavičajnog udruženja „Hercegovina“, pojedinci i građani Subotice.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search