Центар за социјални рад обележио је данас 60 година од оснивања

Pet, 08.12.2023 - 17:40 -- nikola.tumbas

Центар за социјални рад града Суботице обележио је данас 60 година од оснивања. Свечаности уприличеној тим поводом у Великој већници Градске куће, присуствовао је и градоначелник Стеван Бакић који је, честитајући руководству и запосленима Центра јубилеј – шест деценија постојања и рада, подсетио на важност система социјалне заштите, као и на значај свих радника запослених у социјалној заштити у овом граду и друштву, јер је, како је рекао, много труда, посвећености, разумевања и хуманости запослених уложено у претходним деценијама у рад Центра за социјални рад у Суботици.|

Свесни смо чињенице да се суочавате са великим изазовима и улажете велике напоре у пружању подршке и помоћи нашим суграђанима. У том смислу, локална самоуправа је била значајан партнер у свим годинама за нама, јер је заједничка тежња свих нас да унапредимо међусобну сарадњу, како бисмо побољшали положај оних којима је помоћ и подршка данас најпотребнија“, истакао је Бакић.

Град Суботица ће, казао је, и у наредном периоду област социјалне заштите стављати у своје приоритете.

Буџетом за 2023. годину предвиђена су вишеструко већа издвајања за социјалну заштиту, односно за дневне услуге у заједници. Наиме, у област социјалне заштите и мера социјалне политике определили смо 433,4 милиона динара, што је чак 13,6 одсто више средстава у односу на 2022. годину. Са значајније опредељеним средствима у буџету града наставићемо подршку нашим суграђанима кроз сва новчана давања која се реализују путем Центра. Једнократне новчане помоћи 2023. износиле су укупно 11,5 милиона динара, а у 2024. години 13 милиона динара, за набавку огрева план за 2024. је шест милиона динара, а за изузетне и интервентне новчане помоћи у 2024. планирано је 2,73 милиона динара“, навео је Бакић.

Настављамо са подршком и за остале услуге које пружате у Центру – у Центру за саветовање и превенцију проблема у понашању деце и омладине, као и у Центру за саветовање и подршку породици – нагласио је он и додао да ће Град наставити да пружа подршку и кроз помоћ реализацији програма Црвеног крста: за Народну кухињу у износу од 41,2 милиона динара, а за Прихватну станицу за  бескућнике у износу од милион динара.

Не смемо да заборавимо  чињеницу да смо обезбедили 12 станова за кориснике услуге социјалног становања под заштићеним условима, у оквиру Регионалног стамбеног програма - Потпројекат VIII. Дванаест новоизграђених станова остају трајно у власништву Града Суботице, а настањују их корисници кроз услугу социјалног становања под заштићеним условима. У свим наведеним услугама и програмима подршке, запослени у Центру имају велику улогу и значај“, истакао је Бакић.

Према његовим речима, Град Суботица ће, ослушкујући потребе и проблеме грађана и удружења, наставити са пружањем услуге персоналног асистента и личног пратиоца деци са инвалидитетом или развојним сметњама.

За услугу личних пратилаца и персоналних асистената 2023. године издвојили смо чак 90 милиона динара, а план за 2024. је повећање на 100 милиона динара. Кроз конкурс за друштвене и хуманитарне организације и услугу помоћи и неге у кући у износу од 15 милиона динара, али и кроз  свакодневну и чврсту сарадњу са установама у овој области, успели смо у намери да Суботица буде пример добре праксе у области социјалне заштите, и кроз институције, али и ванинституционално“, истакао је Бакић.

Подвукао је да је Град Суботица у области социјалне заштите од ове године увео нову услугу –становање уз подршку, и да је за ту намену обезбеђено 20,78 милиона динара.

Ова услуга доступна је особама са физичким инвалидитетом, интелектуалним или менталним тешкоћама, са навршених 15 година, и у потпуности се финансира из буџета Града Суботице“, нагласио је Бакић.

Напоменуо је да Суботица наставља са подршком услугама у области социјалне заштите, јер жели да и у будућности буде пример добре праксе.

У томе смо до сада имали значајну подршку са републичког нивоа, а захваљујући тој подршци наш град ће, завршетком реконструкције Геронтолошког центра, уз Дом за децу ’Колевка’, имати две репрезентативне установе социјалне заштите у Србији“, рекао је Бакић.

Он је поздравио сарадњу Центра за социјални рад са осталим установама, инстутицијама и организацијама социјалне заштите у Суботици у циљу пружања подршке и заштите деце, жена, особа са инвалидитетом и старијих  суграђана.

Иако  је подршка коју сте током свих ових година имали од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања била веома транспарентна, чвршће везе са ресорним министарством даће овако значајној установи још више снаге да у мисији која није нимало лака изађе снажнија и ефикаснија. На крају, желим свим запосленима у Центру да честитам јубилеј, и да наставите са непрекидним усавршавањем и едукацијама у циљу што квалитетнијег обављања послова јавних овлашћења Центра“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

Вршилац дужности помоћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Марина Видојевић је, честитајући јубилеј, између осталог казала како је Центар за социјални рад града Суботице током протеклих шест деценија био непресушени извор емпатије, разумевања и помоћи онима који су се суочавали са изазовима и тешкоћама.

Поносно могу да истакнем да је овај центар био неуморни чувар основних вредности људског достојанства, једнакости и правде. Њихов допринос у пружању подршке породицама, деци, особама са инвалидитетом и свима који су се нашли у тешкоћама је неизмерно важан за нашу државу. Гледајући уназад на протеклих 60 година, с поносом можемо да кажемо да је Центар за социјални рад постао симбол солидарности и заједништва“, истакла је Марина Видојевић.

Државни секретар у Министарству за бригу о породици и демографији, Мирко Јанић, такође је честитао 60 година од постојања Центра за социјални рад града Суботице и пожелео много успеха у даљем раду.

Знам да ваш посао није лак, да захтева много стрпљња, много хуманости, разумевања и труда. Хвала вам што својим радом и ангажовањем пружате помоћ онима којима је потребна, што живот чините лакшим и лепшим колико је то могуће. Верујем да сте многим породицама били ослонац и подршка када им је то био једини пут. Желим да и даље будете сигурно уточиште за оне којима сте потреби и да одговорно и савесно радите свој посао. Министарство за бригу о породици и демографију биће и даље ваш сигуран партнер на том путу, јер наш заједнички циљ јесте да нам породице у Србији буду срећне и да имају што боље услове за живот“, казао је Јанић.

Заменик градоначелника Имре Керн је рекао како је одговорност ове установе врло велика, да ту обавезу већ 60 година успешно извршава и да се данас са поносом може констатовати да је Центар за социјални рад једна од водећих установа у овој области у нашој земљи.

Честитам јубилеј Центру за социјални рад, а директорици и свим запосленима такође желим да честитам и, уједно., изразим захвалност на обављеном, врло значајном послу. Ове године је у овој установи отворено скоро 15.000 предмета. Ако се мало проиграмо са бројкама, а знамо да је у Центру систематизовано 55 радних места, онда на свако систематизовано радно место за сваки радни дан долази више од једног предмета. Али, ово је само статистички податак, с тим да треба знати да је  сваки предмет осетљив и да сваки случај носи у себи појединачни проблем дела становника нашег града који живе у врло тешким околностима. Обавеза и одговорност запослених у овом центру је да поштујући законске прописе уз осетљивост за решавање сваког појединачног случаја доносе максимално квалитетна решења. Радници центра то успешно реализују и за такав рад им посебно упућујем честитке“, нагласио је, између осталог, Имре Керн.

Директорка Центра за социјални рад града Суботице, Бригита Јаношич Барати, је навела да у оквиру ове установе функционише и Центар за саветовање и подршку породици који се бави проблемима суграђана који се налазе у некој кризној ситуацији или имају одређене проблеме у браку.

Рад са корисницим је бесплатан и одвија се на српском и на мађарском језику. На Сомборском путу функционише и Центар за саветовање и превенцију проблема у понашању код деце и младих, где се ради са малолетницима који су починили неко кривично дело. Запослени у Центру за социјални рад такође реализују и превентивне радионице у суботичким школама“, навела је, између осталог, Бригита Јаношич Барати.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search