Hrvatska osigurala stipendije Hrvatima koji studiraju na sveučilištima u Srbiji

Kategorija: 
Izvor: 

Vlada Republike Hrvatske osigurala stipendije Hrvatima
koji studiraju na sveučilištima u Republici Srbiji

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini s velikim zadovoljstvom pozdravlja najnoviju odluku Vlade Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem i resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja na čelu s ministrom Radovanom Fuchsom kojom su opredijeljena značajna financijska sredstva za stipendiranje studenata Hrvata koji studiraju na sveučilištima u Republici Srbiji. Na taj način šire se ne samo programski sadržaji podrške koji odgovaraju na ključne potrebe Hrvata u Srbiji, nego se istodobno nastavlja s uvećavanjem financijske pomoći pripadnicima hrvatske zajednice od strane Vlade Republike Hrvatske. Stoga DSHV s radošću konstatira da je na djelu politika kontinuirane podrške ovdašnjim Hrvatima administracije premijera Plenkovića, koja usto ima i snažni razvojni karakter.
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini tim prije je ovom odlukom zadovoljniji, jer je ne samo bio među inicijatorima, nego je dulje vrijeme i aktivno zagovarao pred tijelima vlasti Republike Hrvatske potrebu za stipendiranjem studenata Hrvata koji se školuju na sveučilištima u Srbiji. Isto smo, kao i u brojnim drugim slučajevima, činili zajedno i visoko koordinirano s vodstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, te i ovaj uspjeh smatramo zajedničkim. Ovo, najnovije postignuće držimo i većim, jer su programi podrške Vlade Republike Hrvatske postali bogatiji u svojoj raznovrsnosti i po prvi puta namijenjeni mladim Hrvatima koji su odlučili studije pohađati u Srbiji.
S novim programom stipendija namijenjenim Hrvatima iz Srbije, Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejem Plenkovićem odlučno će pridonijeti snaženju socijalnog kapitala i kadrovskom jačanju hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Naime, na ovaj način će, nakon ulaganja u programe institucionalne infrastrukture i razvoja kapacitete te programe u području obrazovanje i kulture, Hrvati u Srbiji moći jače snažiti vlastite kadrovske potencijale te tako osigurati i svjetlije perspektive kako za opstanak tako i za razvoj.

Predsjednik DSHV-a
Tomislav Žigmanov

Custom Search