Svetski dan zdravlja

Kategorija: 

Svetski dan zdravlja, 7 april 2024. godine

Moje zdravlje, moje pravo”

Pravo na zdravlje miliona ljudi širom sveta je sve više ugroženo. Konflikti razaraju živote, uzrokuju smrt, bol, glad i psihički stres. Sagorevanje fosilnih goriva istovremeno pokreće klimatsku krizu i uskraćuje pravo ljudima da udišu čist vazduh, a zagađenje vazduha u zatvorenom i na otvorenom odnosi ljudske živote svakih 5 sekundi.

Da bi odgovorili na ove vrste izazova, tema Svetskog dana zdravlja 2024. godine je „Moje zdravlje, moje pravo“. Ovogodišnja tema je izabrana da zagovara pravo svakoga i svugde na pristup zdravstvenim uslugama, obrazovanju i informacijama, kao i bezbednoj vodi za piće, čistom vazduhu, zdravoj ishrani, kvalitetnom stanovanju, pristojnim uslovima rada i životne sredine i pravu da ne budu diskriminisani.

Zdravlje je osnovno pravo svakog čoveka priznato u Ustavu SZO, u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i mnogim međunarodnim i regionalnim sporazumima o ljudskim pravima. Sve države članice SZO su ratifikovale najmanje jedan ugovor koji priznaje pravo na najviši mogući standard fizičkog i mentalnog zdravlja.

Pravo na zdravlje uključuje prava na kontrolu svoga zdravlja, informisani pristanak, telesni integritet i učešće u donošenju odluka u vezi sa zdravljem, ali i pravo da ne budete izloženi torturi, zlostavljanju i štetnim praksama, odnosno nediskriminaciju, jednakost, uključenost i odgovornost.

Pravo na zdravlje obuhvata četiri bitna, međusobno povezana elementa: raspoloživost, pristupačnost, prihvatljivost i kvalitet. Raspoloživost se odnosi na prisustvo funkcionalnih zdravstvenih ustanova, dobara i usluga za sve. Pristupačnost podrazumeva da zdravstvene ustanove, dobra i usluge jesu dostupne svima. Pristupačnost ima četiri dimenzije: nediskriminaciju, fizičku dostupnost, ekonomsku pristupačnost (priuštivost) i dostupnost informacija. Ovo je posebno važno za osobe sa invaliditetom koje se često susreću sa značajnim zdravstvenim preprekama u vezi sa nedostupnošću usluga, objekata i zdravstvenih informacija.

Prihvatljivost zahteva da zdravstvene ustanove, dobra, usluge i programi budu usmereni na ljude i da zadovoljavaju specifične potrebe različitih grupa stanovništva i u skladu sa međunarodnim standardima medicinske etike za poverljivost i informisani pristanak.

Kvalitet se odnosi na osnovne determinante zdravlja kao i na zahtev da zdravstvene ustanove, dobra i usluge budu naučno i medicinski odobreni. Kvalitetne zdravstvene usluge treba da budu: bezbedne, efektivne, usredsređene na ljude, blagovremene, pravične, integrisane i efikasane. Vreme i kontinuirano ulaganje u resurse su važni da bi se dostigao najviši mogući standard fizičkog i mentalnog zdravlja za sve i svugde u svetu. Brinite o svome zdravlju svaki dan i ulažite u njega jer je to vaš najvažniji resurs.

 

Prim. mr sc med. dr Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine

Custom Search