Aleksandra Isakov

U toku su završni radovi na rekonstrukciji i izgradnji Narodnog pozorišta i nakon 17 godina od početka radova nadležni obećavaju da će teatar biti završen ovog proleća.

 
Oko stubova i fasade na starom, nedavno obnovljenom delu  Narodnog pozorišta podignute su skele i postavljeni zaštitni građevinski zastori. Prizor pozorišta ponovo pod skelama, koje su sa centralne fasade uklonjene 2015. godine, pokrenulo je kod građana nove dileme:  da li se to već obnavlja, obnovljeno pozorište? Iz Gradske kuće poručuju da nema razloga za brigu: u pitanju su ranije dogovoreni radovi na održavanju fasade starog sačuvanog dela teatra, čišćenje oluka, manje popravke, kao i postavljanje dekorativne rasvete. Reč je o, dodaju,  poslovima koji su ugovoreni...

detaljnije
Pet, 01.03.2024 - 08:21

Vreme poklada ili faršangi protiče u tradicionalnim večerima, pa se ni nakon januarskih praznika na severu Bačke ne odustaje od dobre trpeze i druženja.

Poslednje dve sedmice ni gurmanima na severu Bačke nije lako. Obično se smatra da je  period od 24. decembra, odnosno od katoličkog božića, do Pravoslavne Nove godine, ili do Svetog Jovana period kada se u ovoj multietničkoj sredini niko ne odvaja od trpeze. Ili si domaćin, ili ideš u goste, ali dobar obrok se podrazumeva.
Međutim, čini se da je to tek bio uvod u ono što sledi u vreme poklada ili faršangi. Izgleda da svi rado udovoljavaju nekim ostacima paganskih običaja, tradicijama iz starog kraja kada se zimska čamotinja prekraćivala zajedničkim sedeljkama, ili davanjem oduška i u...

detaljnije
Pon, 26.02.2024 - 10:27

Akcija timova medicinskih radnika „Selu u pohode“ ima za cilj da lekarsku negu i savete učini jednako dostupnim svim stanovnicima oko našeg grada, ali njeni rezultati daju i delimičan uvid u zdravlje stanovništva.

Nije nepoznato da se na severu Vojvodine jede dobro i mrsno, a rezultati  toga vide se čim se stane na vagu.  Prekomerna uhranjenost Subotičana upravo je i jedan od najprisutnijih rezultata dobijenih nakon lanjske desetomesečne akcije „Selu u pohode“ kada su saradnici Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja i Crvenog krsta obavili dobrovoljne, besplatne kontrolne preglede stanovnika okolnih naselja.

Pokazalo se da je među pregledanih gotovo 200 stanovnika seoskih sredina tek jedna...

detaljnije
Pon, 12.02.2024 - 20:19

Састанак Заједнице гимназија Србије ове године се по први пут одржава у Суботици. Тродневни састанак окупио је педесетак директора гимназија из читаве земље. Сесија је отворена свечаним програмом у суботичкој Гимназији „Светозар Марковић“, а потом је настављена и радним заседањем на Палићу.

Директоре гиманзија у Србији поздравили су Марија Крнета, руководилац групе за средње опште и уметничко образовање при Министарству просвете и Миодраг Савовић, саветник у Министарству просвете, као и Милана Минарски, начелница Школске управе у Сомбору, у чијој надлежности је и Суботица.

Разговарало се о актуелним питањима у образовању, било је речи о изменама Закона о...

detaljnije
Sub, 10.02.2024 - 06:59

Број путника који су користили овај прелаз потврдио оправданост продуженог

Гранични прелаз према Мађарској Хоргош 2 – Реске на магистралном путу и током фебруара наставиће да ради 24 часа. Ово је на свом Фејбук налогу објавио др Балинт Пастор.
Гранични прелаз Хоргош 2 – Реске, или стари гранични прелаз према Мађарској, убоичајено је радио од 7 до 19 часова, али је пред почетак празничних гужви промењено његово радно време и био је отворен 24 часа, како би се растеретили и остали гранични прелази. Тако од средине децембра три гранична прелаза – Хоргош – Реске на аутопуту, Хоргош 2 – Реске на магистралном путу и Келебија – Томпа – раде свих 24 часа.
Продужено радно време прелаза Хоргош 2 повезано је празничним периодом, али је већ тада наговештено да ће се радити...

detaljnije
Sre, 31.01.2024 - 10:56

Ratari ne uspevaju da se izbore sa najezdom glodara, koji jedu seme ozimih kultura, ali i nadzemne i podzemne izdanke industrijskih biljaka. Subotica i okolina posebno pogođene prenamnožavanjem glodara.

Nizu teškoća sa kojima se sreću poljoprivrednici, posebno ratari, ove godine pridodat je još jedan problem: na oranicama je došlo do enormnog razmnožavanja glodara, pre svega miševa.

U video prilogu govori Ivan Mandić poljoprivrednik sa imanjem u Maloj Bosni koji obrađuje zemljište u okolini i koji razmatra na koji način bi se mogao suprotstaviti ovako brojnoj populaciji glodara, jer kako kaže, prirodnih neprijatelja praktično nema na ovim, od drveća i šuma, oćišćenih...

detaljnije
Čet, 25.01.2024 - 12:43

Radovi na prošrienju graničnog prelaza produženi za godinu dana, prethodni rok je bio spetembar prošle godine, novi septembar ove godine

Rok za završetak radova na proširenju graničnog prelaza Horgoš pomeren je za septembar ove godine, odnosno godinu dana kasnije nego što je prvobitno ugovoreno.
Početkom godine, 3. januara potpisana je izmena Ugovora o radovima na izgradnji i rekonstrukciji graničnog prelaza Horgoš  između Ministarstva građevinarstva i konzorcijuma koje predvodi preduzeće „Jadran“ DOO Beograd. Ova izmena je drugo produženje roka za završetak radova, i njihovo okončanje produžava se do kraja septembra 2024. godine. Kao razlog za produženje ugovora navodi se da „zbog Projektnog zadatka separata i izmena projekta za...

detaljnije
Ned, 21.01.2024 - 08:53

Градски музеј приредио је изложбу аквизиција које су начињене у последњих девет година, а већина предмета у установу је стигла као поклон суграђана

У домовима многих грађана постоје предмети, фотографије, можда омоти давно поједене чоколаде, или документи који нису само обични део покућства, нешто са чим не зна шта да се ради. Они су, често, фрагмент историје средине који свој пуни смисао и значај добијају тек када се, као прави делић слагалице, нађу на одговарајућем месту. У фонду Градског музеја где заједно са осталим сличним предметима или вршњацима доба могу да испричају заокружену причу о неком догађају, фабрици, простору, открићу.

Управо таквим предметима посвећена је изложба у „Аквицизије Градског...

detaljnije
Pon, 15.01.2024 - 08:35

Prvih dana januara na Paliću su zabeležene temperature koje su se spuštale i do minus 15 stepeni Celzijusa. Priroda miruje, inje je obelelo grane drveća oko jezera, a voda u Paliću postepeno se zamrzava. Na sredini jezera počela je da se formira ledena ploča, kao i na delovima uz obalu, i tek ukoliko bi se zadržale niske temperature, postoji mogućnost da se zaledi celo jezero. Za sada, tanka ledena kora dovoljno je tek da samo divlje patke prošetaju po vodenom ogledalu.

Poslednji put jezero je, na radost klizača i hokejaša, bilo zaleđeno 2022. godine, a pre toga 2017. godine.
 

Sub, 13.01.2024 - 17:15

Palate i raskošna zdanja uvek golicaju maštu i podstiču na pitanje kakve bi sve tajne, lepe i manje lepe trenutke iz života svojih stanara mogle da ispričaju. O jednom od najlepših zdanja u gradu, palati Savremene galerije npisana je slikovnica koja naslovom „Kad bi palata pričala...“ upravo sugeriše da je to zdanje bogato istorijom isto kao što je bogata i njena spoljna i unutrašnja dekoracija.

Knjiga namenjena pre svega mlađoj populaciji nastala je u okviru projekta Ministarstva kulture i jedan je od načina na koji se deca uvode u priču o palati, ali i secesiji i jednom periodu istorije grada.

Zgrada Savremene galerije i dalje se često naziva Rajhlova palata po imenu njenog tvorca arhitekte...

detaljnije
Čet, 11.01.2024 - 00:48
Custom Search
Subscribe to Aleksandra Isakov