external

U Gradskom muzeju, 28. februara 2024. – u godini kada naš grad nosi titulu Evropskog grada sporta – održano je predstavljanje knjige Ise Planića “2.Siguran korak”.

Reč je o drugom dopunjenom izdanju priručnika za bezbedan boravak u prirodi, koji je koristan za planinare i ljubitelje aktivnosti u prirodi. Moderator večeri je bila Andrea Štraka, predsednica Planinarskog kluba Spartak iz Subotice, a pored izlaganja autora knjige, reč je dobio i Akoš Kubičković, istoričar subotičkog sporta.

Izdavač knjige: Planinarski savez Srbije.

Foto: Svetlana Kolovič

 

Pet, 01.03.2024 - 18:16

U NHL all-star utakmici 2024. godine, održanoj u subotu na Scotiabank Areni, Nikita Kučerov je preuzeo ulogu negativca u Hjuzovom timu.

Napadač Tampa Bay Lightning-a igrao je odlično – dokaz je bes sa kojim ga je izviždala gomila od 18.819 gledalaca. Kučerov je postigao gol i napravio rezultat u polufinalnoj utakmici koju je izgubio sa rezultatom 6-5 od Metjuza. Zato je, uprkos porazu, Kučerov napustio Toronto sa prijatnim sećanjima.

Rivalstvo između Lightning-a i Toronto Maple Leafs-a eskaliralo je nakon što su se timovi iz Atlantske divizije sastali u plej-ofu Stanlei Cupa u poslednje dve sezone, gde je...

detaljnije
Čet, 29.02.2024 - 09:35

Poslovne prilike u IKT sektoru: Taiwan, COMPUTEX Taipei sajam i TAITRA organizacija

Subotički IT klaster je organizovao predstavljanje poslovnih prilika na ostrvu Tajvan (Taiwan, ROC), organizaciju TAITRA (Taiwan External Trade Development Council) i TTC (Taiwan Trade Centre) sa posebnim osvrtom na jedan od najvećih IT sajmova na svetu - COMPUTEX Taipei, na Otvorenom univerzitetu, 2024,  02.26.

Gospodin Mario Tsai (TTC Budapest) je u uvodnom delu predavanja dao osvrt na istoriju ostrva Tajvan (ROC, Taipei) kao i na geopolitičku realnost kako u prošlosti tako i danas te činjenicu da je poslovanje Tajvanskih kompanija sveprisutno, bilo direktno ili zajedno sa drugim...

detaljnije
Uto, 27.02.2024 - 09:33

U subotu, 24.02.2024. godine u Art bioskopu „Aleksandar Lifka“ u Subotici, održan nastavak Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini.

Program posvećen spoju filma, slikarstva, književnosti i psihologije, a gost večeri bio je prof. dr. sc. Veljko Đorđević, čiji je roman „Let iznad psihijatrijskog gnijezda“ ujedno predstavljen publici.

Dragi Vincent

Hrvatska, 2006., dokumentarni film, trajanje 47 minuta, scenarist i redatelj Bogdan Žižić, snimatelj, Željko Guberović, skladatelj Arsen Dedić, produkcija Studio Guberović

Film otkriva vrlo neobičnu duhovnu i slikarsku vezu između hrvatskog slikara Dragutina Trumbetaša i glasovitog Vincenta Van Gogha. Temeljen na istoimenom Trumbetašovu ciklusu, zamišljenoj korespondenciji putem slika-...

detaljnije
Pon, 26.02.2024 - 12:57

Kantautorka Stroberiz objavila je novi singl "Dvoje" propraćen upečatljivim muzičkim spotom. Sa pomalo jezivim stihovima i hipnotišućom melodijom, "Dvoje" govori o izborima koje pravimo suočeni sa izazovima sa kojima se svakodnevno susrećemo i, na dirljiv način, postavlja kritička pitanja i poziva na prekidanje ciklusa pasivnosti u koji ponekad znamo da se ušuškamo, zaboravljajući da se možemo osloniti na sebe.

"Nema mistifikacije, mislim da svako na neki način može da se identifikuje sa temom pesme, pogotovo ako govorimo o nasilju koje je, direktno ili indirektno, postalo deo naše svakodnevice, a na pomen čega često okrećemo glavu, tiho se nadajući promeni."
Stroberiz podseća da smo i sami sa sobom uvek "Dvoje", kada razmišljamo, maštamo, donosimo odluke ili...
detaljnije
Pon, 26.02.2024 - 08:55

PREDSTAVA NA LEDU

ČAROBNJAK IZ OZA

25.02.2024. nedelja

...

detaljnije
Sub, 24.02.2024 - 16:13

U petak, 23. februara, u 11 časova u Parku Ferenca Rajhla Savremena galerija Subotica će simboličnim polaganjem venca na bistu Ferenca Rajhla obeležiti 155 godina od rođenja ovog arhitekte. Ove godine navršava se i 120 godina od izgradnje Palate Rajhl, u kojoj se Savremena galerija Subotica nalazi od 1968. godine.

Palata Rajhl, koja je preko pet decenija mesto susreta sa savremenom umetnošću, jedan je od arhitektonskih bisera grada Subotice i njen prepoznatljiv simbol. Sagrađena 1904. godine da bude dom arhitekti Ferencu Rajhlu i njegovoj porodici, plenila je pažnju kao važan stambeni objekat izgrađen u novom stilu secesije. Danas je Palata Rajhl, uz sinagogu i Gradsku kuću, nezaobilazna subotička znamenitost i predstavlja sam...

detaljnije
Pet, 23.02.2024 - 10:03

Đerđ Špiro: ARPADOVIĆI
Krvavo osetljiva naivna hronika

Reditelj: Laslo Keseg

“Ti si kralj, ti si zarobljenik!” Šest glumaca, trideset uloga, pedeset godina u sto minuta.
Nesvakidašnji čas istorije od dolaska kralja Kolomana na tron do krunisanja Geze Drugog.
Arpadovići u pozorištu Kostolanji! “Istoričari lažu čak i kada se od njih to posebno ne traži!”
Đerđ Špiro dobro poznaje ovo doba, ali još bolje poznaje čoveka! Lično, direktno, šokantno i
komično! Ne plašite se propasti, biće dobro! Ako želiš da znaš da li je Bela II lovio slep, dođi!

Igraju:
Kralj Koloman, Ištvan II, Geza II – Gabor Mesaroš
Almoš, Bela Slepi, Laslo II – Boris Kučov
Stručnjak, Paskal II, Otmar, Tamničar, župan Poč – David...

detaljnije
Čet, 22.02.2024 - 21:00

Rokenrol stiže u grad! 

Sa velikim uzbuđenjem najavljujemo koncert benda Gerecki i kantautora Igora Sakacha koji će se održati u petak, 23. februara, sa početkom u 21h u Clubu Mladost. Garantujemo veče ispunjeno energijom i strašću prema muzici, nezaboravan doživljaj za sve ljubitelje dobrog zvuka. 

Detalji događaja: 

Datum i Vreme: Petak, 23. februar, 21:00 časova 

Mesto: Club Mladost, Subotica 

Ulaz: 400 dinara 

 

GERECKI - Alt rok bend iz Novog Sada čija muzika je prožeta brojnim zvucima iz prošlosti, mahom iz 70-ih godina, elementima ublažene psihodelije i kamernog...

detaljnije
Čet, 22.02.2024 - 18:28

U četvrtak 29. februara od 14:00 časova u Fondaciji Danilo Kiš održaće se Accelerate Serbia događaj, koji prvi put u našem gradu realizuje AIESEC organizacija.

AIESEC je najveća međunarodna organizacija vođena od strane mladih, koja posluje u preko 100 zemalja i ima za cilj podsticanje liderstva kod mladih kroz članstvo, ali i razne programe praksi.
 
U okviru departmana za dolazeće stručne prakse, mladi ljudi iz inostranstva su ove godine imali prvi put priliku da se lično i profesionalno razvijaju u subotičkim kompanijama posle više od 10 godina. Oni u Subotici borave u periodu od 6 ili 8 nedelja. 
 
Kompanije koje su ove zime pružile priliku za razvoj praktikantima su Ametek i Posh 33, a na samom događaju ćete...
detaljnije
Sre, 21.02.2024 - 08:47
Custom Search
Subscribe to external