Nikolić kreće u kampanju

Čet, 25.08.2016 - 10:05 -- Beli

Ovo je vreme kada Subotica treba polako da zauzima gard. Dosta smo bili kolaterarna šteta političkih narodnih igara ala Serbia.

Neko je rekao da onaj ko umre on ne zna i nije mu teško. Teško je drugima. Isto to se dešava i sa glupim ljudima. Ne mogu da ne spomenem ove misli čitajući da će se Toma Nikolić ponovo kandidovati za predsednika države. Mislio sam da je splet okolnosti taj koji ga je izbacio na ovu funkciju i posle velikih neizdrživih gafova, krivih poteza, primitivne interpretacije jezičke ekvilibristike  „umnih ljudi“ na pogrešan način i u pogrešno vreme biti dovoljni da se čovek mane  ovog posla. Ima već priču za unuke i praunuke – kompletirao je svoj CV. Međutim, osladilo se Tomi. On čak ni ne shvata koliko su sramotni njegovi primitivni nastupi na skupovima umnih svetskih državnika. Retorika  mu je na nivou slabijeg srednjoškolca. Da bude tragičnije, on uvek ima nešto da kaže i poduči ljude – recimo da piju vodu iz Morave, da je prorok rekao da dolaze Žuti …. Mogle bi se nabrajati u nedogled izgovorene nebuloze kroz polustisnute zube. Nadam se da je Srbija otpornija na poteze grobara koji revnosno obavlja svoju dužnost sahranjivanja Srbije. Kada je bio bravar na vlasti, znao je da otključa sva vrata prema svetu i da zaključa za one koji su nepoželjni. Moramo pripaziti kog zanatliju biramo (taj će već pribaviti potrebnu diplomu ).

Sada kada se stvari polako izvode na čistac, kada će se glasati , kada će se birati, ne smemo napraviti istu grešku da ne izađemo na birališta. Jeste da su izbori tek skoro za godinu-ipo ali je valjda dovoljno vremena da narodu dođe iz dupeta u glavu spoznaja o mogućnosti kreiranja svoje budućnosi. Nadam se da doza gneva polako počinje prelivati čašu i da će se desiti Narod u najboljem mogućem maniru. No ljudska glupost je beskonačna a pamćenje kratko ako bude nekih šminkerskih poteza i gromoglasnih obećanja  koja su na žalost jako prijemčiva u tzv. ruralnim krajevima, odoše kola niz brdo – opet. Tu se još na prelima prepričavaju događaji i mitovi sa Kosovske bitke – one prve, porotiv Murata. Dokle god bude raznih Miloša Obilića po Srbiji, naš Feniks će se još dugo brčati u pepelu sa slabim izgledima za poletanje.

SANU ima čast i mogućnost da se na vreme spremi i predloži nešto što bi nas vratilo u redove normalnih država i umila joj lice od silnih loših i deprimirajućih boja koje su se vremenom navukle na tužno lice države Srbije. Pogurajmo konačno itelektualce ali one prave. Jeste da su se oni negde šćućurili u tami svojih kancelarija i ustanova od agresivne najezde primitivizma, no ohrabrimo ih jer umom i iskustvom oni to zaslužuju. Malo je problem pored ovog skandaloznog zakona za izbore ali jednostavno treba naći načina.

Ne bih se izjašnjavao za sada o Vučiću jer mi urednik ne bi opet objavio blog a i prostora nema dovoljno za opisivanje svih njegovih „genijalnih„ poteza. Kao dobar Tomin učenik, vrlo vešto i sigurno kopa jamu ispod sebe. Da je Toma šumar, onda bi Vučić sekao granu na kojoj sedi. U svakom slučaju bi se znao zahvaliti mentoru na spektakularan a nenametljiv način „da se Vlasi ne dosete“. Radi u korist svoje štete žustro i definitivno. Pošto je „narod lenj“ stvari se odvijaju malo sporo ali sve ide u dobrom  pravcu.

Optimizam me očito ne napušta ili je ovo zadnji vapaj davljenika !?

Custom Search