Nikola Tumbas

Na 20. izbornoj skupštini Saveza vojvođankih Mađara održanoj u Senti, dosadašnji vršilac dužnosti predsednika te stranke, Balint Pastor, izabran je za predsednika SVM-a.

Balint Pastor je bio jedini kandidat za lidera najveće političke partije mađarske manjine u Srbiji.

Izjava Balinta Pastora
"Glavni zadatak i dalje je da se Mađari u Vojvodini, u Srbiji osećaju kao kod kuće, da sve učinimo u interesu toga da se naša zajednica razvija, a isto tako ono što je dobro za Mađare to je dobro i za Srbe i sve ostale koji sa nama žive u Vojvodini", rekao je Pastor.

Naveo je da SVM želi da bude odgovorna stranka kakva je bila i do sada.

"Želimo da sarađujemo u postizanju naših prioriteta, želimo da učinimo da se razvojni projekti naših mesnih zajednica, opština i...

detaljnije
Sub, 02.03.2024 - 16:29

XX Izborna Skupština Saveza vojvođanskih Mađara održana 02. marta 2024. u Sportskoj Hali u Senti.

Sub, 02.03.2024 - 16:19
Pet, 01.03.2024 - 12:09

Svaki treći četvrtak u mesecu - večera sa muzikom na Salašu Đorđević..

Pet, 01.03.2024 - 10:27

U toku su završni radovi na rekonstrukciji i izgradnji Narodnog pozorišta i nakon 17 godina od početka radova nadležni obećavaju da će teatar biti završen ovog proleća.

 
Oko stubova i fasade na starom, nedavno obnovljenom delu  Narodnog pozorišta podignute su skele i postavljeni zaštitni građevinski zastori. Prizor pozorišta ponovo pod skelama, koje su sa centralne fasade uklonjene 2015. godine, pokrenulo je kod građana nove dileme:  da li se to već obnavlja, obnovljeno pozorište? Iz Gradske kuće poručuju da nema razloga za brigu: u pitanju su ranije dogovoreni radovi na održavanju fasade starog sačuvanog dela teatra, čišćenje oluka, manje popravke, kao i postavljanje dekorativne rasvete. Reč je o, dodaju,  poslovima koji su ugovoreni...

detaljnije
Pet, 01.03.2024 - 08:21

Ponavlja se priča koja se desila i za vreme izgradnje autoputa, kada se vukao pesak kroz ulice Paliča: putevi uništeni, kuće se "raspadaju" a građani nemaju mir.

Balaž Sabo Šipoš, ispred tridesetak okupljenih građana na uglu Zorkine i Erdutske ulice ukazao je na probleme sa kojima su suočeni stanovnici ove mesne zajednice u okolini ovih ulica.

Enorman broj teških kamiona, od 500 do 1000 dnevno, tunji kroz usku ulicu i  narušava normalan život ove zajednice.

Apel je da se kako tako brzina kretanja kamiona smanji i da se bar naspu neke deonice sa tucanikom da budu prohodne i za druga vozila.

Izjava u prilogu...

 

 

Čet, 29.02.2024 - 11:21

Poslovne prilike u IKT sektoru: Taiwan, COMPUTEX Taipei sajam i TAITRA organizacija

Subotički IT klaster je organizovao predstavljanje poslovnih prilika na ostrvu Tajvan (Taiwan, ROC), organizaciju TAITRA (Taiwan External Trade Development Council) i TTC (Taiwan Trade Centre) sa posebnim osvrtom na jedan od najvećih IT sajmova na svetu - COMPUTEX Taipei, na Otvorenom univerzitetu, 2024,  02.26.

Gospodin Mario Tsai (TTC Budapest) je u uvodnom delu predavanja dao osvrt na istoriju ostrva Tajvan (ROC, Taipei) kao i na geopolitičku realnost kako u prošlosti tako i danas te činjenicu da je poslovanje Tajvanskih kompanija sveprisutno, bilo direktno ili zajedno sa drugim...

detaljnije
Uto, 27.02.2024 - 09:33
Pon, 26.02.2024 - 19:35

Povodom stupanja na snagu Pravilnika o načinu vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja na putevima i vođenju obaveznih evidencija o primeni posebnih (isti je stupio na snagu dana 23.02.2024. godine) izjavu za medije je dao načelnik Odeljenja saobraćajne policije, potpukovnik policije Vladan Gajić.

izjava u prilogu.

Pon, 26.02.2024 - 19:28

Vreme poklada ili faršangi protiče u tradicionalnim večerima, pa se ni nakon januarskih praznika na severu Bačke ne odustaje od dobre trpeze i druženja.

Poslednje dve sedmice ni gurmanima na severu Bačke nije lako. Obično se smatra da je  period od 24. decembra, odnosno od katoličkog božića, do Pravoslavne Nove godine, ili do Svetog Jovana period kada se u ovoj multietničkoj sredini niko ne odvaja od trpeze. Ili si domaćin, ili ideš u goste, ali dobar obrok se podrazumeva.
Međutim, čini se da je to tek bio uvod u ono što sledi u vreme poklada ili faršangi. Izgleda da svi rado udovoljavaju nekim ostacima paganskih običaja, tradicijama iz starog kraja kada se zimska čamotinja prekraćivala zajedničkim sedeljkama, ili davanjem oduška i u...

detaljnije
Pon, 26.02.2024 - 10:27
Custom Search
Subscribe to Nikola Tumbas