Andraš Urban

U Pozorištu "Kosztolányi Dezső", premijerom predstave „Poetika ćutanja“, upravo Pozorišta „ Kosztolányi Dezső, festival je otvoren, 17.novembra.

Andraš Urban, direktor festivala i reditelj predstave kojom je otvoren festival dao je sledeću izjavu u prilogu.
 
Inače sve izjave sa festivala možete pronaći na sledećem linku:
 
https://www.youtube.com/playlist?list=PLPnjwl9D4YcRcC431vyNxJ1Iqhy3UU_qr
 
***
U svom osvrtu na...
detaljnije
Ned, 26.11.2023 - 19:30

Na današnjoj konferenciji za medije Andraš Urban, vidno raspoložen, najavio je XV Desire festival, mali jubilej. koji će trajati od 17 - do 26 novembra.

U prilogu je program festivala koji je on naravno po običaju predstavio na oba jezika i odgovarao na pitanje novinara.

 

Desiré Festival 2023

Hit...

detaljnije
Sre, 18.10.2023 - 21:29

Gabor Mesaroš, prvak drame pozorišta „Kostolanji Deže” predložen je danas za novog direktora ovog teatra umesto dosadašnjeg Andraša Urbana koji nije ni konkurisao na ovu poziciju.

Imenovanje Mesaroša na mandatni period od četiri godine izglasano je danas na sednici Gradskog veća Subotice, a o ovoj odluci treba još da se izjasne i odbornici na sednici Skupštine grada.

Upravni odbor „Kostolanji Deže” pozorišta raspisao je 23. decembra 2022. godine konkurs za direktora teatra, na koji je stigla jedino molba glumca Gabora Mesaroša, dugogodišnjeg člana ovog teatra i nosioca niza zapaženih uloga. S obzirom, da su osnivači pozorišta u odnosu od po 50 odsto grad i Mađarski...

detaljnije
Čet, 23.02.2023 - 17:14

http://www.subotica.info/2022/11/28/akademija-desire-ipak

25.novembra otvoren je XIV po redu festival Desire.

(Ovde se nalaze dnevno osveženi izveštaji izjava za medije)

Ovogodišnji slogan festivala je NO FILTER.

Više o tome u izjavama za medije, kao i u detalju otvaranja istog.

https://www.desirefestival.eu/

Sre, 30.11.2022 - 19:50

Ilustrovani tonski zapis press konferencije Andraša Urbana. Najava na srpskom jeziku na 14.40 min.

Sve o festivalu pogledajte ovde  - https://www.desirefestival.eu/

 

Pet, 04.11.2022 - 23:31

Kada te Bog ritne u stomak“ o sudbini umetnika Geze Čata
Priča o jednoj neobičnoj, sjajnoj i teškoj sudbini u koprodukciji Novosadskog pozorišta i teatra „Kostolanji Deže“.

 Neobična je sudbina subotičkog pisca Geze Čata koji je živeo na prelazu 19. u 20. vek. Višestruko umetnički nadaren, slikar,  muzičar,  pisac i kritičar, pri tome i lekar, psihijatar, ali i teški zavisnik od opijata, nesrećan zbog rane smrti svoje majke, ubija svoju ženu, pokušava samoubistvo, beži iz klinike, da bi na kraju sa 32 godine umro od predoziranja.
Geza Čat glavni je junak predstave „Kada te Bog ritne u stomak“ koju po tekstu Ildiko Lovaš režira Andraš Urban. Predstavu radi Pozorište „...

detaljnije
Sre, 08.06.2022 - 12:53

U prilogu zvučno-ilustrovani zapis press konferencije zadnje premijere ove godine u pozorištu Kostolanji Dežo

 

Maja Pelević: Poslednje devojčice

Prevod: Kristina Orovec

Danas, možda više nego ikad živimo u sistemu koji je uspeo u sebe da integriše sve sfere ljudskog postojanja: ponašanje, emocije, želje, ljubavi, nade i da od njih stvori profit. U takvom poretku nije ni čudo da prisustvujemo novom stepenu komodifikacije svih oblasti života, pa i samog rođenja. Radosti posedovanja se šire u najdublje biološke i emocionalne sfere poput materinstva.

A upravo je to ono što je ženu oduvek određivalo i šta se od nje očekivalo. Ona se i dan danas ne smatra vrednom ako nema to društveno priznanje, ako nije majka. Žena koja nema dete se...

detaljnije
Uto, 21.12.2021 - 13:41

U nizu ovde se dodaju izjave za medije učesnika festivala.

 

Pon, 29.11.2021 - 20:34

Izjava za medije Nađ Jožefa, koreografa predstava OMMA, kojom je otvoren ovogodišnji festival i kratka izjava direktora festivala Andraša Urbana i još kraće otvaranje obeležili početak serijala predstavana na sceni pozorišta Kostolanji Deže.

***

Zvuci istorije
Festival je otpočeo energičnim nastupom osmoro pelsača u režiji Jožefa Nađa, a nastavljen je nežnom i urbanom radio dramom umetnika koja je bila njihov odgovor na pandemiju i zaključavanje

Ovogodišnji trinaesti međunarodni, regionalni festival savremenog pozorišta započeo je energično. Osmoro plesača iz nekoliko zemalja centralne i zapadne Afrike u koreografiji Jožefa Nađa...

detaljnije
Pet, 19.11.2021 - 23:36

Međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta trajaće duže nego obično, deset dana, ali je ove godine i dobio manje novca nego pre, a Andraš Urban kaže: to je loša poruka.

– Najnovijom predstavom proslavljenog koreografa Jožefa Nađa „Oma“ koju je uradio sa osam plesača poreklom iz Malija, Senegala, Obale Slonovače, Burkine Faso, Konga Brazavila i Republike Kongo, u petak, 19. novembra od 19 časova na sceni pozorišta „Kostolanji Deže“ otpočinje ovogodišnji, trinaesti po redu Dezire festival.

Međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta trajaće duže nego prethodnih godina, sve do 29. novembra sa 16 gostovanja i  nekoliko koncerata, Dezire akademija, ukupno više od 20 programa u...

detaljnije
Čet, 18.11.2021 - 07:41
Custom Search
Subscribe to Andraš Urban