Narodno pozorište drama na mađarskom

U Narodnom pozorištu Subotica otpočeo je rad na pripremi praizvedbe teksta „Sirota Mileva iz Bosne u našoj civilizaciji godine 1878.“ Albine Podgradske. To je najstarija štampana drama koju je na našem jeziku napisala žena. Komad obrađuje temu otežane integracije izbeglica iz ratom zahvaćenih područja - iz perspektive dece i žena, a likovi, osim na srpskom, govore na mađarskom, romskom i slovačkom jeziku, što će se na sceni i čuti.

U predstavi igraju glumci oba ansambla Narodnog pozorišta Subotica (Drame na srpskom i Drame na mađarskom jeziku), članice Dramske sekcije Dečjeg pozorišta, kao i predstavnici romske i slovačke zajednice. Režiju potpisuje Anđelka Nikolić, rediteljka koja zajedno sa Radivojem Dinulovićem dizajnira i scenski prostor....

detaljnije
Čet, 25.01.2024 - 15:33

Hermina Greguš Erdelji, prvakinja Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta, dobitnica je ovogodišnje nagrade „Patakijev prsten“ za ulogu Aveti u istoimenoj predstavi u režiji Ane Šifliš. Manifestacija „Dani mađarskog vojvođanskog glumišta“ koja je odražana tokom protekle nedelje na sceni Jadran, završena je sinoć svečanim uručenjem nagrade.

„Patakijev prsten“ predstavlja najveće priznanje pozorišne struke Mađara u Vojvodini i dodeljuje se svake godine 29. Oktobra, u znak sećanja na isti dan 1945. godine kada je odigrana premijera drame Bele Balaža „Ples veštica“ u režiji Lasla Patakija, a koja je bila prva posleratna predstava Narodnog pozorišta Subotica. Najveće glumačko priznanje za najistaknutiju glumačku ulogu u predstavama na mađarskom...

detaljnije
Uto, 31.10.2023 - 10:33

Predstava „Ne mogu da živim bez muzike“ Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica osvojila je nagradu na 35. Festivalu mađarskih pozorišta u Kišvardi. U proteklih nedelju dana, u ovom mađarskom gradu, odigrano je 26 scenskih dela na tri lokacije, od kojih sedamnaest u takmičarskoj selekciji, po izboru Tibora Baloga, dramaturga, pozorišnog kritičara i umetničkog savetnika festivala. Stručni žiri koji čine glumci, dramaturzi i dramski pisci je, u jakoj konkurenciji, nagradio našu predstavu trećom nagradom Ministarstva kulture Republike Mađarske za očuvanje dela narodne umetnosti i inovativno predstavljanje na pozorišnoj sceni.

Uz čestitke kolegama na nagradi, upravnik Narodnog pozorišta Miloš Nikolić je naglasio koliko je ona značajna za...

detaljnije
Uto, 04.07.2023 - 09:09

Članovi ansambla Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta, danas su se vratili sa 1. Pozorišnog festivala za manjinske zajednice, koji je od 26. do 31. marta održan u gradu Komoranu u Slovačkoj. Festival u Pozorištu Jokai je bio revijalnog karaktera, a odigrano je osam predstava iz Ukrajine, Rumunije, Mađarske, Slovačke i Srbije. U našoj predstavi Banović Strahinja u režiji Mirka Radonjića, govori se na mađarskom i na srpskom jeziku, a osim toga ona je jedinstvena po tome što je donela sasvim novi pogled na ovu srpsku epsku priču. Ovakvo čitanje Banović Strahinje izazvalo je veliko interesovanje publike, kritike i kolega, što je potvrdio i razgovor nakon predstave u kojem smo mogli da čujemo da je naša predstava egzotična, da je...

detaljnije
Uto, 04.04.2023 - 10:15

Na prestižnom međunarodnom festivalu dramskih umetnosti, koji je održan u Budimpešti, od 25. avgusta do 09. septembra, glumci Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta iz Subotice, osvojili su značajne i veoma prestižne nagrade.

Miloš Nikolić, direktor Narodnog pozorišta istakao je da je ovaj festival jedan od najprestižnijih u Mađarskoj i da je i ove godine konkurencija bila veoma jaka.

- Naše kolege iz mađarske drame subotičkog Narodnog pozorišta navikle su nas na osvajanje prestižnih nagrada, kako u našoj zemlji tako i na međunarodnoj sceni. Za najbolju režiju nagradu je dobio Zoltan Mezei, čija je predstava proglašena i kao najbolja na ovom festivalu. A za najbolju glumicu festivala, proglašena je naša Čila Pamer...

detaljnije
Pon, 27.09.2021 - 15:32

Drama Tri sestre, jedno je od najpoznatijih dela Antona Pavloviča Čehova. Sa ruskog na mađarski jezik, dramu je preveo Deže Kostolanji.

Drama na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta, ovu predstavu u četiri čina, izvešće kao prvu premijeru u novoj pozorišnoj sezoni. Na scenu Jadran postavlja je gost iz Rumunije, Aba Šebešćen, reditelj kome je ovo treća režija u našem teatru. Tim povodom danas je održana konferencija za novinare i najvaljena premijera za 17. septembar od 19.30 na sceni Jadran.

Drama Tri sestre je pričao o Olgi, Maši i Irini, nesrećnim sestarama i njihovim haotičnim životima, prožeta patnjom koja lebdi u vazduhu. Iako je ovo drama o izgubljenoj lepoti, nije sve tako crno, u njoj se nazire optimizam koji daje do...

detaljnije
Uto, 14.09.2021 - 17:34

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić primio je danas, u svom Kabinetu,  glumce Drame na srpskom jeziku Minju Peković i Srđana Sekulića, Drame na mađarskom jeziku Čabu Ralbovski i Čilu Pamer i direktora Narodnog pozorišta Miloša Nikolića povodom izuzetno uspešnog završetka sezone. Naime, predstava subotičkog Narodnog pozorišta “Kus petlić” u režiji Milana Neškovića, na 66. Sterijinom pozorju osvojila je čak devet nagrada.

Čestitajuću glumcima, rukovodstvu i svim zaposlenim u ovoj ustanovi gradonačelnik Stevan Bakić je rekao da su umetnici subotičkog Narodnog pozorišta napravili fantastičan rezultat, osvojili su čak 13 nagrada...

detaljnije
Pet, 02.07.2021 - 22:26

Ponosni smo što možemo da objavimo da je naša predstava Ožalošćena porodica u izvođenju Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta, u režiji Andreja Boke, najbolja predstava na 38. Nušićevim danima u Smederevu, po odluci žirija.

Na dan kada smo igrali predstavu, za glumicu večeri publika je proglasila Čilu Pamer za ulogu Danice. Prvi put na festivalu pobedila je predstava na mađarskom jeziku.

Narodno pozorište Subotica
 

Pon, 21.06.2021 - 21:09

Kedves Közönségünk,
a kialakult járványügyi helyzet miatt a Szabadkai Népszínház tervezett előadásai határozatlan ideig elmaradnak. A már megvásárolt belépőjegyek a színház pénztárában visszaválthatók. A továbbiakról tájékoztatjuk majd nézőinket.
Türelmüket és megértésüket köszönjük.  
***

Poštovana publiko,

Postupajući po preporuci Vlade Republike Srbije, Narodno pozorište Subotica, otkazuje do daljeg sve predstave. U slučaju da ste podigli ulaznice za neku od predstava, novac će vam biti vraćen. U skladu sa situacijom, obaveštavaćemo vas o našim daljim aktivnostima. Hvala vam na razumevanju.

 

Čet, 12.03.2020 - 14:49

Tisztelt Közönségünk!

Az új évadban már a szeptemberi hónap során is öt előadással várjuk Önöket – többek között egy bemutatóval is!

A Háy János műveiből készült KEMPING kellemes, könnyed zenés-táncos szórakozást ígér. A premier szeptember 21-én lesz, a Magyar Dráma Napján.

Egyúttal szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy A JEGYPÉNZTÁR SZEPTEMBER 10-TŐL FOGADJA A RENDELÉSEKET, ezért jegyigényeiket az ezt megelőző időszakban csak a szervezőiroda (024/554-285) vagy a művészeti titkárság (024/556-429) telefonszámain tudjuk fogadni, munkanapokon 10-től 13 óráig. Emellett természetesen továbbra is fogadjuk rendeléseiket a [email protected] címen.

Szeptemberi játékrendünket az alábbi linkre kattintva...

detaljnije
Ned, 03.09.2017 - 20:36
Custom Search
Subscribe to Narodno pozorište drama na mađarskom