Tramvaj

Tramvajski saobraćaj je u Subotici pokrenut 1897. godine, u periodu istoricizma, a ukinut je nakon sedamdeset i sedam godina, 1974. Zato nova postavka Gradskog muzeja Subotica priređena u okviru izložbe „Istoricizam u Subotici“ i nosi naziv „Početak i kraj – 50 godina od ukidanja subotičkog tramvaja”. Ona je u osnovi sačinjena od fotografija dvojice subotičkih fotografa, Edvarda Kirbusa i Zlatka Jovanova (1949–2014), nastalih 2. aprila 1974. prilikom ispraćaja subotičkog tramvaja, te neke od izbora predmeta iz zbirke Gradskog muzeja Subotica, vezanih za tramvajski saobraćaja u našam gradu.

Predviđeno je da se postavka do 18. maja, Međunarodnog dana muzeja i manifestacije Noć muzeja, dopuni predmetima iz privatnog vlasništva stanovništva i da se na...

detaljnije
Pon, 08.04.2024 - 10:19

Ljubitelji istorije i tramvaja podelili svoja sećanja sa medijima.

Uto, 02.04.2024 - 15:23

U okviru proslave manifestacije Dana grada, u Art bioskopu "Aleksandar Lifka" u četvrtak, 1. septembra, od 18 časova  predstavljen je serijal „INKognito“ („In cognito“) Stipana Milodanovića.

Uz video mešap (mashup) starih epizoda ovog serijala, kao prozor u istoriju i kao formu za sebe, predstavljeni su i novi materijali: intervju sa Želimirom Žilnikom i video spot za pesmu: Tramvajska uspavanka.

Stipan Milodanović (rođen 1974. godine u Subotici) je značajan subotički savremeni amaterski filmski stvaralac, polaznik filmske škole Želimira Žilnika, a takođe je i sarađivao sa njim na nekoliko filmskih projekata (npr. „Evropa preko plota“). Vodio je filmsku školu Fonda...

detaljnije
Sub, 03.09.2022 - 10:32

Rukotvorine, suveniri, pokloni, igračke, dekorativni predmeti za kuću, sve to sada u tramvaju u Rudiću!

Živnuo nam ugao Rudić ulice i somborskog puta u momentu kada je Snežana Prćić odlučila da svoje rukotvorine postavi u nostalgičnom enterijeu subotičkog tramvaja. Ovde će te moći uvek naći mnoštvo dekorativnih potrepština za kuću i ukusnih detalja za enterijere.

Snežana kaže ( svima a posebno generaciji koja se seća tramvaja u voznom stanju )

 - Dođite da se družimo, i dođite po svoje parče sna.

   Lepo je kada se zaboravi na svakodnevnicu,

   kada se otvore vrata tramvaja, otvorile su se neke naše slike...

detaljnije
Čet, 22.11.2018 - 00:44

7.septembar 1897.godine – Druga Subotica – Prvi tramvaj

Posle višegodišnjih priprema, na današnji dan, 7. septembra 1897. godine subotičkim ulicama po prvi put je počeo da saobraća električni tramvaj. Zabeleženo je da je tom prilikom na Paliću održan svečani banket sa 250 zvanica, među kojima su bili najugledniji ljudi grada.

Prolazak cvećem okićenih vagona kroz grad bio je velika senzacija, a narednih dana subotička štampa redovno je izveštavala o trasi kojom se kretao novi tramvaj, o redu vožnje, kao i o mnogim zanimljivostima. Kako je objavljeno u lokalnim novinama, tramvaj je vozio od Somborske kapije do Železničke stanice i dalje, do Palića. Zabeleženo je da je tramvaj saobraćao od 06:00 do 22:00 sata, svakih pola sata do Palića. Posebno je...

detaljnije
Pon, 07.09.2015 - 16:41

Izložba posvećena posledenjoj vožnji subotičkog tramvaja otvorena je danas u holu Gerontoškog centra Subotica pod nazivom „Četrdeset godina od ispraćaja subotičkog tramvaja“. Autentične fotografije Edvarda Kirbusa i Zlatka Jovanova načinjene prilikom poslednje vožnje izazvale su veliku pažnju stanara domova, koji se kroz setu sećaju vožnje u istom.

Subotica je među prvim gradovima dobila tramvaj ali je četrdeset godina prošlo od kada je on stao. Danas njegov trag možemo sresti u centru grada ali i u svakom stanovniku grada koji broji više od četiri decenije. Izložba fotografija upotpunjena je kratkim filmom koji su prisutni imali prilike da pogledaju u biblioteci Gerontološkog centra Subotica. Koautor izložbe, Edvard Kirbus, rekao je da mu je drago što je tog...

detaljnije
Sre, 28.05.2014 - 09:24

Drugog aprila pre 40 godina  poslednji put se čulo zvono subotičkog tramvaja. Od tada do danas tramvaj je ostao u lepoj uspomeni mnogim Subotičanima. Sedmog septembara 1897. godine krenuo je prvi tramvaj u Subotici i saobraćao je na liniji  od somborske kapije,  preko Rudić ulice, zatim Korzom do pruge na Paliću. Dužina ove tramvajske linije bila je oko 9 kilometara. Tramvaj je mnogim Subotičanima ostao u sećanju kao jedan od udobnijih i atraktivnijih vidova javnog prevoza.

 Ukidanje tramvaja je bio istorijski momenat za Suboticu, a oni stariji se sa nostalgijom sećaju tog vremena, iako savremenici pamte samo stara češka kola i neravne pruge. Vrlo retki se sećaju da se tramvajem moglo ići i do Palića, što ni danas ne bi bilo na odmet. Subotica je imala specifičan električni...

detaljnije
Čet, 03.04.2014 - 00:07

Na današnji dan 1897. godine subotičkim ulicama prvi put je prošao tramvaj. Zabeleženo je da je tom prilikom na Paliću održan svečani banket na kojem je prisustvovalo oko 250 zvanica. Zanimljivo je napomenuti da je tramvaj saobraćao u vremenu od 06:00 do 22:00 časova, da je išao svakih pola sata do Palića, a, u prvo vreme, u gradu je saobraćao na svakih osam minuta. U to davno vreme Subotičani još nisu odustali od želje da Subotica postane veliki i uređen grad.

Sub, 07.09.2013 - 09:37

Izložba fotografija u YUFest caffeu by Kirbus Edvard.
Sjećate li se subotičkog tramvaja?
Ići na jezero s tim posebnim otvorenim automobilima? (Možda ga danas možete vidjeti zahrđalog i nasukanog u Kelebijinoj šumi)
Vjerojatno ne : (
Pa... možda Janjić, tip koji je sanjao da ga vrati na subotičke ulice.

**

Photo exhibit in YUFest caffe by Kirbus Edvard. Remember the tramway in Subotica? Going on the lake with that special open cars? (You maybe can see it nowadays rusted and stranded in Kelebia woods) Probably not : ( Well... maybe Janjic, guy who had a dream about bringing it back to the street of Subotica.

Pet, 02.04.2004 - 00:00
Custom Search
Subscribe to Tramvaj