žetva trske

Idealni uslovi za rad kombajna za seču trske.

U prilogu video zapis o načinu rada kombajna.

Čet, 26.01.2017 - 01:58

Ledom okovano jezero jedini je momenat koji pogoduje seči trske. Kada se redovno kosi, izrasta prvoklasna trska koja je dobar filter u jezeru, a posečena odličan građevinski i izolacioni materijal

Na jezeru Ludaš, pored Subotice, već četvrti dan traje seča trske. Jedino kada se zaledi vodeno ogledalo, a na ovom jezeru izmereno je 20 centimetara leda, moguće je krenuti u seču trske. To je i biološki i ekonomski opravdan posao. Radnim danima, na jezeru je oko šest do sedam volontera, pripadnika Udruženja građana za razvoj naselja Šupljak „Ludaš“, dok je u prošlu subotu i dvadesetak meštana Šupljaka, naselja koje leži na samoj obali jezera došlo da pomogne.

- Od 2004. godine, od kada smo formirali Udruženje, kada...

detaljnije
Sre, 11.01.2017 - 16:51

Nakon neslavne komunikacije sa stvarnošću, JP Palić-Ludoš je morao da menja svog zvaničnog predstavnika. Boljitak se odmah osetio, jer nova direktorica g.đa Dobo, osim šarma ima jedan zdrav pristup stvarnosti i izgleda da zna racionalno koristiti svoja ovlaštenja. Takvi rukovodioci zaslužuju svu pažnju javnosti. Treba im pomoći uvek kada je i ako je to potrebno, savetom, gestom, dobronamernim ukazivanjem za učinjenu grešku i sve ostalo što odavno nije viđeno na našoj političkoj vetrometini. Moguće da dolazi nova era u komunikaciji između vlasti i narodne mase željne pažnje i uvažavanja.

Naime, putešestvije jednog kombajna za sečenje trske sa izgleda privodi kraju. Umorio se jadan kombajn čekajući u nekom zabitom skladištu da se ljudi već...

detaljnije
Sub, 31.12.2016 - 11:46

Pre podne u Maloj gostioni na Paliću, studentice iz Nemačke Gilber&Görg danas su prezentovale najoptimalniji predlog kako da se reši problem trske na vodenim površinama u našem okruženju (Palić, Ludoš i Kelebijsko jezero).

Ispred manjeg broja prisutnih, ali zato i značajnih (prisustvo predstavnika GIZ-a koji prate napredak na projektu sanacije Palića) one su, u detaljnom prikazu potrepljenim brojkama, predstavile sve što je moguće raditi sa trskom koja se pokosi tokom godine. (koliko je moguće da se poseče sa postojećim kombajnom i načinom rada)

U pitanju su bile opcije za korišćenje trske kao...

detaljnije
Čet, 03.11.2016 - 18:57

Lina Gorg i Luise Gilbert,  diplomirani inžinjer životne sredine, odnosno budući inžinjer organske poljoprivrede, su dve mlade osobe, u ovom slučaju istraživači, koji se bave održivim razvojem. One su bile odabrani preko ASA programa stažiranja, (koji finansira BMZ - Savezno ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju Nemačke),  i stigle su nedavno na Palić, konkretno u J.P. Palić Ludaš.

Rohmann Michell, hidrolog u Park Paliću koji se bavi problematikom sanacije jezera Palić, dogovorio mi je susret sa njima četiri nedelje od njihovog...

detaljnije
Pon, 19.09.2016 - 11:53

* dopuna 27.01.2016. - 09.00 - posle osnovnog teksta

***

Hronologija očekivanog problema...

U četvrtak 21.januara, dan kada sam hteo objaviti izveštaj o kombajnu za trsku došlo je do incidenta u zaštićenom delu Selevenjske šume, zona pod posebnom zaštitom u nadležnosti JP Palić Ludaš, pri čemu je dotični kombajn bio zaplenjen.

Na svom facebook profilu Kovač Lehel je juče ...

detaljnije
Pon, 25.01.2016 - 18:47

Požnjeli 2.000 trščanih snopova i napravili oduške -  Šupljak: Posle dve godine blage zime, poslednjih desetak dana meštanima Šupljaka i JP "Palić Ludaš " pružena je mogućnost da požanju trsku od koje imaju višestruke koristi. Led debljine oko 15 santimetara okovao je Ludaško jezero, a građani su krenuli u akciju pravljenja odušaka motornim pilama i seču trske motokultivatorom.

Dragan Miljković, direktor "Palić Ludaša" kaže da trsku koriste za pokrivanje "Sunjog čarde" i Istraživačke stanice, a da se ostatak proda pojedincima za lične potrebe i firmama koje izrađuju trščane predmete.

- Trsku nije problem prodati i cena jednog snopa je 70 dinara, a  očekujemo do marta da će biti i skuplja. Oko jedne petine onoga što se iseče je kvalitetno, a...

detaljnije
Čet, 15.01.2009 - 15:42
Custom Search
Subscribe to žetva trske