Promocija knjige "Svedok Odbrane Slobodana Miloševića u Haškom pocesu"

Čet, 16.03.2006 - 19:00 -- dejan.malagurski

Zapis sa prezentacije knjige u prepunom Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava":
Predstavljanje knjige - Svedok odbrane Slobodana Miloševiću u Haškom procesu

 

 

*Po negde u tekstu stavljene skraćenice SM  i VS kao zamena za imena Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj*

 

Otvara večerašnju prezentaciju, Marodić Milan:

Dogovarajući ovu tribinu sa predstavnikom radikala u Subotici, predsednikom stranke Gojkom Radićem, pre mesec ipo dana, nismo ni mogli  slutiti, a termin smo čvrsto   odredili da bude 16 mart, nismo ni mogli  naslutiti da će ova knjiga biti predstavljena u atmosferi kada više to svedočanstvo prelazi u istorijski dokument. Nema više toga čoveka na čijem je procesu Voja bio svedok.

O knjizi će vam večeras govoriti dragi gosti, književnik i akademik, Rajko Petrov Nogo, aplauz,...profesor dr. Mirko Zurovac, aplauz.... Sigurno jedan od naboljih saradnika Vojislava Šešelja, sekretar Radikalne stranke, (dug aplauz zaglušuje govornika, A Vučić).  

 

A domaćin je Gojko Radić...

 

Evo, pre svega da vas sve pozdravim, da se zahvalim na ovom pozivu, na ovako  lepoj atmosferi, ovaj,  šta da kažem, neku reč bi rekao i o knjizi, al pošto znam ko posle mene  sve će govoriti ..što god bi reko, ovaj... malo bi reko,  a.. teško je, al ja ću se potruditi pa  ću  bar par reči da ukradem, ovaj,  da kažem dok oni  nisu rekli,  jer posle nema šta da se priča...

 

Što se tiče knjige, Svjedok, ona više nije Svjedok, Ona je već postala... Gojko RadićIstorija prebzo ide,   i ona je došla ovog trenutka i ona je tu. Ova knjiga više je ...stvarnost i svedočenje dr.Vojislava Šešelja u Hagu i njegovo svedočenje kako su se mnogi odma pitali zašto je ovo reko, kako je ovo rekao pokazala se apsurdnost ovog  suda , tribunala,  ustvari nije sud, i ovi dokumenti koji su sada postojeći pokazali su njegovo poznavanje, unapred razmišljanje, o globalizmu i ponašanju i u stvari zašto sud postoji u Hagu i sva njegova apsurdnost  stvarnost tog kazamata se iskazala  i na ovom, ovaj..., trovanju predsednika Slobodana Miloševića.  

dr.Vojislav Šešelj sa svojim svjedočenjem je išao da pokaže, kompletnoj javnosti,  da sud za njega ne postoji, da taj tribunal  i osnovan  samo da bi sudio  i da  bi jedan narod potlačio i ponizio do krajnih granica, da vidi dokle je njegova izdržljiost. Sa ovim događajem ja se nadam da će se okolnosti promeniti. I da ovaj svjedok će biti svedočenje vremena i da će Haški kazamat jednom konačno, jer postaje balast međunarodnoj zajednici, morati da poklekne da bude raspušten, a najbolji komentar, Vojislav Šešelj je jednom rekao:

 


Haški sud će se,... tribunal, će biti za buduće generacije studente biti jedna nakaza koju će izučavati kako ne treba i kako nešto ne valja.

 

apaluz...

 

Ja bi  prepustio sada reč našem književniku i pjesniku, Nogi, pa izvolte…

 


Nogo…

 


….. Sveštenici, Braćo I sestre, dragi prijatelji, skupo je vrijeme u kojem mi živimo I ova ubrzana istorija o kojoj govorimo, takva je da se zapravo za nažeg zemnog života dogodilo kaže ono što bi se dogodilo za možda tri ili četiri života.

 

To nam daje možda nadu, ta ubrzana istorija, da ćemo dočekati i kraj ove strašne, strahotne imperije, koja zavodi strah na planeti.

 

Rajko Petrov NogoJedan put je Nikita Mihajlkov, čuveni ruski režiser, kazao jednu krupnu rečenicu koju mi se čini da je dobro večeras citirati:

 

Kakva je razlika,  kaže on, između ovih na zapadu  I  nas pravoslavnih slovena na istoku?

Tamo se,.. oni uglavnom pitaju: Kako živeti? Kako što bolje po njihovome živeti. Kako kvalitetnije živeti?  A mi pravoslavni slaveni na istoku pitamo se: Žašto živeti. U tome je krupna razlika!

Od bogotražitelja prije Dostojevskog, a sa Dostojevskim do dana današnjeg  sa svim sigurno veoma tačna!

Naši mučenici, ne računajući neke kokošare, koji su tamo slučajno zalutali, u Hagu, jasno potvrđujuju ovu misao svodeći račune sa svojim odnosom prema svijetu  I živet će svoje ideje do kraja.

 


Smrt Slobodana Miloševića, neko je to danas, juče ili preključe kazao, To je poslednji ekser u kovčeg  Haškog Trubunala, ili bi barem tako moralo biti. No pošto mi večeras,  a moramo u tom kontekstu govoriti,  govorimo o knjizi svedok Vojislava Šešelja

 

To moramo kazati,… da će u istoriju beščašća,… u novijoj istoriji.  ona ostati jedna od najautentičnijih i najupečatljivih svedočanstava, kako se vršila njihova pravda.

A sa druge strane ostat će I kao primer viteštva kako svedok Vojislav Šešelj svjedoči  Slobodanu Miloševiću, jer Slobodanu Milošević, to sada sa svim sigurno moramo znati, držao je planetarni mikrofon I sa njega, moramo reći izvanredno lucidno, vrhunski  branio naše nacionalne i druge interese. Uopšte njegov put, takoreći  antička tragedija, ili možda Šekspirovska Kralja Lira, u zvijeze pa u blato, pa iz tog blata ponovo ka nebu.

 

I to je možda u malome, paradigmatična sudbina svakog Srbina.

Dakle: Kako je svjedočio Vojislav Šešelj?

O  tome će sasvim sigurno, profesor doktor, Mirko Zurovac, naš prijatelj iz doma u Nevesinju, profesor estetike, nakon ovoga što ću ja improvizovati, upečatljivo govoriti, a onda na kraju i Aleksandar Vučić, vrsni ravnik, prije svega,   i onda sve ovo drugo što već i znate,…

Pa ću ja sada sasvim kratko da probam da improvizujem nekoliko stvari iz  rekao bih književnog ugla…

 

Šta je to viteško tamo što je rekao između ostaloga Vojislav Šešelj?

Glavna optužnica  bila je: Zločinački poduhvat koji je udružen za ostvarenja Velike Srbije.  A on je tamo jasno rekao.

To nikad nije bila ideja Slobodana Miloševića. Ni privatno niti javno.

To je bila moja ideja i ja ću sa njom ako treba i poginuti.

To je krupna riječ, koja  je kazana pored one rekao bih lascivne koja bila tamo kazana,  jer su je zaslužli, jer su ga naterali da je ponovi. Ali su možda još važnije i značajnije od svega toga bila je ona opservacija na početku Vojislav Šepelja koji je kazao i prepoznao da je Haški tribunal jedna prekodirane srednjovekovne katoličke inkivizicije. I kada je govorio mislili smo da je to humor, da ga plaše te toge, u kojima vidi i prepoznaje ikvizitore. Mi danas jasno znamo da je kao i u mnogim drugim stvarima Vojislav Šešelj  bio prozorljiv  i dakle video je na vreme o čemu se tu radi.

Kada se pitamo zašto je Vojislav Šešelj tamo?

Zbog verbalnog delikta!

Ta optužnica je... smiješna, na klimavim nogama,  o tome će vam Aleksandar Vučić  i  Mirko Zurovac bolje govoriti...

 

Ali ja se sećam  da je recimo u Prokletoj avliji, tamo gde je pozorište senki, gde je glavni Karađorđe, jedan zazor koji je humaniji, topliji, neuporedivo doba tamo..

Jedan se nesretnik pozdravio, Karađorđa i kaže: Što si ti ovde?

Ja sam nevin!

Uh, pa kaže: Što mi to prije ne reče.  Jednog smo nevinog pustili a baš nam jedan nevin u zatvoru treba.

Kako nevin?

Nema nevinih! Možda ti je majka nešto rđavo pomislila, dok te je nosila u stomaku.

Svi su  grešni! I svi su za prokletu avliju. Razlika je samo u tome što smo vas navatali.

Kada su jedanputa na jednoj stranici kod Soženjicina u Gulagu, zatvorenici zapitali jednog od kojih je došao tamo.

A zašto si ti tu. Zašto si ti ovde?

Kaže: Nizašta?

A koliko si dobio? 

Recimo, ...deset godina.

A kaže: Nemojte da mi pričate. Za nizašta se dobija dvanaest ili petnaest..

E dakle, za to Nizašta, Vojislav Šešelj, već koliko? Tri, četiri, godine njemu ne počinje suđenje !  A zašto  mu ne počinje suđenje? Ili zašto je trajalo ovo, koje je trajalo dok ga nisu ubili? Zato što ninašta ne mogu da se oslone..

I zato, da ne uzimam dalje vrijeme, vratit ću opet na onaj  krug  ono što sam i citirao Nikitu... Razlika između njih I nas  je? Ne, … kako što kvalitetnije živeti…nego zašto živeti …

Ispostavit će se jedanputa,  ako Srbi prestaju  i ako ne budu ganjali više ovu bjelu kugu i ako uopšte preteknu na ovoj planeti  kako se strašna pravda  njihova vršila nad njim a da su oni, oni najbolji znali zašto žive,…

Aplauz...

 

 

Gojko: A sada će uzeti reč Dr. prof. Mirko Zurović,

 

Časni oci, poštovani subotičani, dragi prijatelji u našem narodu vlada dobar običaj, lep običaj, da se prilikom objavljivanja ili pojavljivanja nekog značajnijeg dela, ljudi sastanu, neki koji se smatraju više upućeni, da to delo predstave ostalima I verovatno sa dobrom željom preporuče. 

Ovom prilikom mi smo se sastali da predstavimo a to znači i  preporučimo, u koliko neko ima interesa za to, novu knjigu VS. Ta knjiga je neobična po tome što je to autentičnan snimak njegovih svedočenja  u Haškom Tribunalu u odbrani SM

 

Naravno da bi smo mogli izreći bilo kakav sud o njegovom svedočenju,  pogotovo ako znamo da živimo u smutnom vremenu, u vremenu gde se haos namerno proizvodi. Da bi se narod zbunio, da ne bi znao šta mu se događa I šta mu rade.

Onda moramo uspostaviti malo metode , Prvo bi trebalo reći nešto o Karakter takozvanog Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju , to mu je zvanični iako lažan naslov, da  bi smo onda videli kakvo je svedočenje da li je adekvatno svedočenje VS

 

 

U svakom slučaju svima koji su bar donekle upoznati sa ciljem osnivanja pometunog suda u hagu, moralo je biti jasno, ako nije od početka onda bi moralo to biti bar danas,

Da to nije nikakva institucija prava, da je to po zamisli i ideji monstuoazna politička tvorevina koja se mogla javiti i roditi u glavama bolesnih umova poput onih koji su izmislili fabrike smrti i holokaust.

Nema nikakve moralne i psiholške razlike između Hiltera i njegovih nacista i natovaca.koji su ustvari osnovali ovaj takozvani Ad hok, međunarodni sud.

Ukratko pometu sud  u Hagu je najveća moralna mrlja na licu čovecanstva koju bi što pre trebalo izbrisati, odnosno rasformirati. A niukom slučaju sarađivati sa takvim sudom u smislu isporučivanja ovoj nakaznoj političkoj tvorevni naših građana i to ako hoćete, probranih građana, naših heroja koji su samo branili zemlju od agresije i svojom hrabrošću zadivili čitav svet.

 

aplauz

 

Ja tu naravno podrazumevam  i vojno i političko rukovodstvo srpskih zemalja ali i one koji su sa puškom ruci ili sa drugim oružjem branili zemlju od agresije.

 

Do koje mere su ogrezli u beščašću  takozvani pravnici I sudije u monstuoznoj političkoj tvorevini koji se zove međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju, lako se možete uveriti  ako pročitate bilo koju optužnicu protiv  pripadnika našeg naroda. Sve su pisane po istom modelu i liče kao jaje jajetu.

 

U nijednoj optužnici nema ni pomena o brojnim zločinima koje su počinile armije secesionističkih republika. Ne pominje se ni teroroizam kao osnovni oblik borbe šiptarskih terorista I kako god hoćete. Naravno ni zlodela predstavnika takozvane međunarodne zajednice, od kojih su svi bili, uglavnom iz zemalja koje pripadaju NATO savezu, a najbolji primer po kojem ćemo ih pamtiti, bio je Vilijam Voker

 

Drugim rečima oni su sebe već samim statusom oslobodili da ćute za najveće zločine o međunarodnom pravu.

Kao što znate najveći zločini po međunarodnom pravu su: Zločini protiv mira.

Kada to prevedeta na konkretan jezik.

Na jezik naše situacije to znači otprilike ovo: Naveće zločine počeli su oni koji su započeli rat na ovim prostorima.

Nije ništa nepoznato da je bivša Jugoslavija ,koja je bila poznata u celom svetu I isticana kao primer višenacionalne I mutikulturalne zajednice, nasilno razbijena  u saradnji i potpunoj saradnji jugoslovenskih secesionista I njihovih stranih podstrekača I zaštitnika.

To je oblik na koji se oduvek sprovodila agresija na neku zemlju.

Drugim rečima ni na jednom pedlju sada već bivše Jugoslavije, Srpski narod se samo branio pošto je prethodno okrutno bio napadnut.

Uprkos tome Srbi se optužuju za etničko čišćenje iako je on najveca žrtva etničkog čišćenja I to po treći put  samo u dvadesetom veku.

Srpski narod se našao u veoma teškoj situaciji. Po mom uverenju, u politički, nikad težoj situaciji. Nije bilo ni jedne strane na koju se moglo okrenuti  ili zatražiti pomoć.

A ovo se može dokazati egzaktno matematički tačno, po broju uništenih domova,  ubijenih, zaposjednutih imanja, što god hoćete,

Dakle sve govori da je srpski narod najveća žrtva etničkog čišćenja.

Uprkos tome oni koji sus stvarali Haški tribunal žele da pokažu I dokažu daje slobodu je slobodno napasti , ali da slobodu nije slobodno braniti. Zato oni podržavaju teroriste I seceonista kojima je zato zamislite postrebna zaštita međunarodnog prava. To je doista monstruozna ideja, zamisao, mogla se javiti samo u glavama. Onakvih ljudi što sam prethodno rekao.

Cilj osnivnja ovog suda u osnovi je bioje dvostruk.   

Prvi je manje opasan.

Da se pred licem svetske javnosti, odigra jedna lažna predstava kako bi se svet uverio kako tamo ima nekakve pravde. To je  po mom uverenju je manja opasnost.

Ovo drugo je daleko opasnije

Cilj je bio da se od  srpskog naroda iznudi najsramniji oblik kapitulacije.  Pa prema tome kada neko kaže da se radi o saradnji pa molim vas o kakvoj saradnji se može raditi

Ma koliko bili  osioni I moćni režiseri zla. oni  ovaj cilj ne mogu bez pristanka naših političkih predstavnika.

Tek uz naš pristanak, naš narod, postaje istorijski odgovoran za sva zla  koja su se dogodila na ovim prostorima, za zločine koje nije počino, što je paradoksalno, čak i za one koji su drugi počinili nad našim narodom. Uz naš pristanak, to je ono što bi psiholozi nazvali ?? lažnih otpužbi… uz naš pristanak našim neprijateljima uopšte neće biti teško da dokaziju našu nepostojeću krivicu uključujći naravno I ogromnu ratnu odštetu koja će nam biti isporučena od strane drugih učesnika u ovomratu.

Kada smo nas nekolicina  to javno govorili na samom početku

 Hteli su dana nas ućutkaju, govoreći da se tamo sudi pojednicima a ne čitavom narodu, međutim danas  to I oni danas priaznaju u vezi sa ovom optužbom BIH protiv Srbije

Dakle jasno je da se tamo sudi I presuđuje celom srpskom narodu…I njegovoj istoriji.

 

Ako znate da se radi o takvom sudu onda sa velikim simpatijama možemo gledati na svedočenje V.Šešelja u odbrani Slobodana Miloševića,

Jer oni zapravo nemaju od čega da se brane. Moje je mišljenje oduvek bilo, više puta sam ga ponavljao, da njihova odbrana ima smisla kao optužba. Nemaju od čega da se brane ali imaju zbog čega da optužuju one koji su razbili jednu zemlju, počinili stravične zločine, pre svega nad srpskim narodom,  Dakle rteba samo napraviti jedan korak unazad Jer kada čitate tu optužbu onda vidite jednu zaprpaštaćujuću činjenicu. Po pravilu oni izdvajaju  događaje gde su u borbama u građanskom ratu, loše prošli muslimani ili hrvati,..šiptari ali ni u kom slučaju ne žele da dozvole da iznese šta je tome prethodilo, oni žele naprosto da zabašure da se ne vidi da se srpski narod samo branio pošto je prethodno bio napadnut.

 

Istinu govoreći, upravo u tome trebate videti razlog ubistva, to je ubistvo, koje je dugo provođeno, svesno izvršeno. Ubistva SM. A po mome uverenju ??? ..I Milana Babića.

 

To je ubistvo dugo sprovodjeno , napravili su gresku u koncepciji optuzbe.

Dozvolili su da se svedoče neki njihovi takozvani eksperti , potpune neznalice.

Što je onda dalo pravo I odbrani da dovede svoje eksperte, ljude od znanja I dostojanstva.

i kao što znate na svedočenju u odbrani SM, svedočio je najbolji deo našeg naroda. Ja ne kažem da je to jedini dobar deo našeg naroda. Ali u svakom slučaju onaj deo našeg naroda  koji je moga da svedoči, dakle  koji je bio neposredan učenik u odlukama. To je najbolji I najčestitiji deo našeg naroda. Svedočili su I ono koji su imali političke razlike u odnosu na optuženog. Svedočili su da bi odbranili svoj narod I svoju zemlju od ratnih otpužbi U tom pogledu Svedočenje VS

Istinu je govorio, bez ikakvih ustručavanja, naravno u pitanju je veoma obrazovan covek koji je znao da formulise drustvene probleme, ucesnik dogadjaja  o kojima je reč I pred kojim su se I tuzilastvo I sud osecali prilično inferiorno.

Zato će ovo svedočenje ostati  kao jedan istorijski dokument, moralna mrlja na licu savremenog čovečanstva. Ona će pokazati do kog nivoa je pala savest savremenog čovečanstva

Naravno ovo kada kažem savremenog čovečanstava, mislim  pre svega na taj deo koji je

Koji prigrabio pravo da preuređuje svet ali onog drugog koji nije u stanju da se zaineterseuje za sudbinu jednog ugroženog naroda, koji je dozvolio da ga jedna grupa lupež doslovno vuče za nos I tako čini saučesnicima njihovih zločinačkih  planova.

U tom pogledu mi smo doista imali u ovom smislu reči, dva velika heroja od kojih je kao što vidite, jedan mrtav, jer je ubijen, nadamo se da je sudbina drugoga Vojislava Šešelja, drukcija I da ce on uspeti da preuzme ovu odbranu  I da je dovede do kraja…

Jer kao što znate osnovna optužba protiv svih ovih srpskih heroja, je da su oni udruženi u nekakav zločinački poduhvat u ime nekakve velike srbije i tako dalje..itd

iako su od toga terminolški odustali.  Istinu govoreći sa pravom možemo reći da taj zločinački poduhvat postoji! Ali sastavni deo tog zločinačog poduhvata je upravo ovaj takozvani međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju čije je sedište u Hagu.

Ja se nadam da će čovečanstvo jednog dana uspeti da uspostavi pravi međunarodni sud pravde I da će prva žrtva na optuženičkoj klupi naći upravo naći ovaj sud.

U to ime, strepim, ali se nadam, da će tu tačku na ovu monstruoznu tvorevinu staviti Vojislav Šešelj, čim mu se za to pruži prilika, znači čim počnu da mu se sudi. Kaže ? iako mu se tvrdi??  … dakle da će taj sud ipak morati da se rasformira.

Hvala vam na pažnji…

 

Aplauz

 

Gojko Radić: Sada će vam se obratiti i o ovoj knjizi nešto reći Aleksandar Vučić,

 

Aplauz

 

Dame i gospodo, dragi prijatelji, poštovani sveštenici naše srpske pravoslavne crkve

SM je ubijen u pre tri dana u Haškom tribunalu, čini me brže, bolje nego ikada i nažalost  bolje nego ikada mogli smo da vidimo ko je ko u Srbiji. Mogli smo da vidimo kako se ponašaju i mediji i političari i kakvi su ljudi,

Oni koji su nam do juče držali predavanje, moralisali o tome kako smo nepristojni nevaspitani, primitivni, jer tri godine posle nečije smrti se drznemo da kažemo nešto što nije baš naročito lepo o njegovom političkom delovanju. Oni koji su nam govorili: Pa kako smete, na neke koje su, neke mimo naše crkve proglase za svece. Prvog dana. Dakle na dan kada je čovek ubijen, oni su se pojavila sa: Da bog da goreo u paklu! Ubica! Zločinac! Zlikovac! Bez ijednog sudskog postupka, bez ičega..

A hoće žena  zamislite da ga sahrani.

Ne treba joj dati!

Kažu: Odma otmi pasoš! Odma vodi u pritvor, jer tako bi trebalo. To bi njih zadovoljilo.

Sin?  

Njega odmah u zatvor ako iako moguće ako pre toga neko ne završi sa njim na drugi način.

To su oni koji su govorili do juče da su gradski urbani likovi fino vaspitani. Koji su valjda  potpuno poludeli zbog toga što ne mogu više da kažu da postoji bilo kakav pravni osnov pa makar i izmišljen, u nerećnom H tribunalu zbog kojeg bi Miloševića proglasili za zločinca.

To su oni, a primetili ste možda, i naši političatri koji se ni učemu nisu razlikovali u svojim reakcijama na Miloševićevu smrt od Agima Čekua, Sulje Tihića I  Stjepana Mesića.

Stjepan Mesić je bio doduše nekako najfiniji, najumereniji, posebno u poređenju sa Vukom Draškovićem, Tadićem, Đilasom i ostalim našim političarima.

Onaj Račan je bio nešto gori.

Ali eto takva nam je ta država kad je Stjepan Mesić bio nešto normalniji od njih..

 

Nastavak kazivanja o knjizi od strane Vučića kasnije….

 

 

 

 

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search