Промоција књиге ”Историја руске емиграције у Суботици између два светска рата”

Sub, 27.04.2024 - 22:28 -- nikola.tumbas

24.04.2024. у Арт биоскопу "Александар Лифка" промовисана је књига ”Историја руске емиграције у Суботици између два светска рата”, коју је написала наша суграђанка Татјана Сегединчев, архивски саветник у Архиви града Суботице.

Књигу је издало Друштво српску-руског пријатељства ”Александар Невски” Суботица, у складу са програмом рада на упознавању културних и историјских веза наших народа.

Досељавање већег броја тзв. ”Белих” Руса у наш град је почело 1919. године после трагичних догађаја у царској Русији. Ти догађаји су довели до исељавња у Краљевину СХС неколико десетина хиљада високо образованих људи, припадника племства, војске, полиције…Број досељених у Суботицу кретао се од почетних пар стотина па до пар хиљада и варирао је у периоду између два рата.

На основу расположиве архивске грађе Татјана Сегединчев написала је књигу са доста интересантних података, који нам врло убедљиво приказују овај период из мултикултурне и мултиконфесионалне историје нашег града.

Књига је одштампана двојезично, на српском и на руском језику, а превод су урадили чланови Друштва ”Александар Невски”. Издавању књиге допринели су: Град Суботица, Амбасада Руске федерације, НИС Нови Сад и Студио Пипс Суботица.

Промоцији су присуствовали саветник  Амбасаде Руске Федерације Владлен Зеленин,  Руског дома из Београда Георгије Енгелгадт, представник из Москве Алексеј Тоицкиј, Град Суботицу је представио Срђан Самарџић, потомци Белих Руса, Илија Јаковљев, Саша Петров и Игор Петров, чланови Друштва и већи број заинтересованих грађана.

Промоцију је обогатио и наступ ученика ”Музичке школе” из Суботице Младен Ђурђевски и Огњен Орељ - класа професора Љиљане Остојић.

info: Alla Bartošić

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search