Moderna: Izložba

Pet, 30.05.2008 - 18:10 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

U organizaciji Umetničkog udruženja «Moderna» održani su treći po redu «Dani Moderne» u Subotici. Okosnicu programa i ove godine činila je likovna kolonija na salašu «Đorđević», koja je ponovo okupila brojna poznata slikarska imena. U radu kolonije učestvovali su: Olja Ivanjicki, Aleksandar Cvetković, Stojan Milanov, Tanja Višekruna, Dragan Višekruna, Endre Penovac, Jelena Šalinić, Sava Stojkov, Dušića Pejić, Miomir Vemić, Momčilo Macanović, Goran Banković, Vladan Terzić, Đura Maravić, Edita Kadirić, Emil Kadirić i Simonida Đorđević.

Priređen je i okrugli sto na temu «Identiteti» opet sa eminentnim imenima iz sfere filozofije i sociologije. Muzički deo programa obeležio je koncert Ženskog omladinskog hora povodom 25-godišnjice rada, kao i nastup učenika Srednje muzičke škole i Baletske škole Raičević. Manifestacija je završena u petak, izložbom radova sa kolonije, koja je priređena u Zadužbini Dušana Radića.

Od ove godine predsednica umetničkog saveta manifetacije «Dani Moderne» je Olja Ivanjicki, a njena poruka organizatorima emitovana je putem video-bima, jer nije mogla da prisustvuje otvaranju izložbe. Predsednica Udruženja «Moderna» Jelena Birovljev istakla je želju organizatora da postane institucionalizovana manifestacija, a izložbu je zvanično otvorio kritičar i publicista Draško Ređep.

- Svakako, ovde se, na ovoj likovnoj smotri, ne radi o izboru po srodnosti, ali bismo ipak bili u obavezi da govorimo o izvoru po srodnosti. Naime, bezmalo od prvog do poslednjeg zaverenika ove subotičke naoko bezbrižno ferijalne gozbe, radi se o saboru nikako tek najavljenih, već pouzdanao definisanih ličnosti koje, po dobrom pravilu iznutra u ezoteričnoj maštariji nadvladane inspiracije, pokazuju još poneka svoja lica. I upravo to što se nazire iza faca tih mahom potvrđenih, iako uvek nanovo usplahirenih likovnih biografija, sad i nikad više, ostaje kao prevashodni, moćni atribut ovog salona, - rekao je profesor doktor Draško Ređep.

Izložba radova sa likovne kolonije održane u okviru programa «Dani Moderne» biće otvorena i narednih dana u Srpskom kulturnom centru «Sveti Sava».

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

U nedelju 25. maja treću godinu za redom okupila se ekipa sjajnih slikara na umetničkoj koloniji koju organizuje Umetničko udruženje MODERNA. Kao i ranijih godina okupljanje i smeštaj organizovan je u DDOR-ovom odmaralištu na Paliću, dok će umetnici svoja dela stvarati na bajkovitom Đorđević salašu.

Prve večeri na Palić su stigli - Aleksandar Cvetković, Dragan Višekruna, Dušica Pejić, Jelena Šalinić,  Stojan Milanov, Mišo Vemić, Goran Banković i Vladan Terzic a narednih dana kolonija ce se uvecati za još nekoliko slikara.

Na samo startu kolonije kao dobri domaćini prisutne su ispred Udruženja Moderna pozdravili prof.dr Jelena Birovljev, Bilja Đorđević...

detaljnije
Post date: Ned, 25.05.2008 - 20:00
Custom Search