Prezentacija programa za vode u RPK

Pet, 26.09.2008 - 12:00 -- dejan.vukovic

Danas je u Regionalnoj privrednoj komori održana prezentacija programa za vode -zaštita prirodne sredine od otpadnih voda, obezbeđivanje kvalitetne pijaće vode za manja naselja, održavanje vodovodnih i kanalizacionih sistema, upravljanje gubicima u vodovodnim sistemima i racionalna potrošnja vode kod potrošača.

Prezentacija ovog programa održana je u organizaciji Privredne komore Srbije koji su do sada slična predavanja održali u 14 Regionalnih privrednih komora. Na početku je Laslo Karai izneo informacije o vodo snabdevanju u našem regionu. U gradu Subotica ukupan broj potrošača koji je priključen na vodovod je 126.140 što iznosi oko 70.5 % na broj stanovnika. Gubitak vode u toku transporta iznosi 17% što u odnosuna ostale regiomne u Srbije nije loš pokazatelj pošto ima nekih delova naše zemlje gde ti gubici dostižu i cifru između 30 i 40%. Količina otpadnih voda koja zagađuju našu životnu sredinu dostižu cifru od 1.168.000 m3.
Da bi se popravilo prečišćavanje otpadnih voda u Subotici koja se mahom ulivaju u Palićko jezero prošle godine se počelo sa izgradnjom novog prečistača koji će moši da prečisti duplo veću količinu otpadnih voda u odnosu na današnje kapacitete, a u toku obilnih padavina kada se novom sistemu pridruže i remontovani stari prečistač ta cifra bi se i utrostručila tada bi se moglo prečistiti 108.000 m3 na dan, u odnosu na današnjih 32.000 m3/dan u kišnom danu ili 26.000 m3/dan u bezkišnom danu.Novi prečistač će biti u mogućnosti i da puno kvalitetnije prečisti otpadne vode što će doprineti boljoj i kvalitetnijoj vodi u Palićkom jezeru. Prikazani su i slajdovi o trenutnim radovima na prečistaču kao i obećanje da će proraditi u novembru mesecu ove godine.

Nakonupoznavanja sa problematikom vode u subotičkoj opštin dr. Nebojša Veljković je upozano prisutne sa upravljanjem otpadnih voda u ruralnom području.
On je istakao da je voda u Vojvodini nekvalitetna i da je 37,3% procenat neispravnosti uzoraka. Potrebna su velika finansijska sredstva za izgradnju sistema za kanalisanje naselja i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. U Severno-bačkom okrugu potrebno je oko 34 miliona evra za PPOV.

Dr Dragan Povrenović sa tehnološko-metalurškog fakulteta iz Beograda je naglasio da čak 94 posto vode se uopšte ne prečišćava, a da samo 1.5% ima sasvim zadovoljavajući tretman prečišćavanja otpadnih voda.Subotica je jedan od retkih gradova Srbije koji se može pohvaliti da se radi na ovom planu i da će puštanjem u rad novog prečistača otpadne vode u dobroj meri biti kvalitetno prečišćene.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search