Svetosavska nedelja, dan prvi

Pet, 21.01.2011 - 19:00 -- dejan.malagurski
Kolekcija članaka: 

U Zadužbini "Dušana Radića", Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava", večeras je počela tradicionalna "Svetosavska nedelja". Manifestacija se organizuje 19. put, a domaćini iz SKC - a njom započinju i proslavu dvadesetogodišnjeg postojanja.

Prve večeri otvorena je izložba slika poznatog slikara Miloša Šobajića, a kulturnom susretu prisutvovali su predstavnici Gradske uprave, Nacionalnog saveta Bunjevaca i brojni građani, poklonici umetnosti.

Milan Marodić, predsednik SKC "Sveti Sava", kaže da će u 2011. godini svi programi biti u znaku dvodecenijskog jubileja.

- Tokom svih godina rada smo se trudili da predstavimo najveće srpske kulturne i istorijske vrednosti. Vođeni takvim principom selektovali smo i ovogodišnji program "Svetosavske nedelje". O tome najbolje govori izložba najvećeg sprskog slikara Miloša Šobajića koji nam je ukazao veliku čast što je pristao da izlaže kod nas - kaže Milan Marodić.

Sedmodnevni kulturni program koji se završava 27. januara Svetosavskim balom otvorio je otac prezviter Miodrag Šipka. On je istakao da je "uveren da će posetioci tokom kulturnih večeri biti navedeni da razmišljaju o onome što je važno, a nije materijalno i prolazno".

O slikaru Milošu Šobajiću na otvaranju izložbe govorio je njegov prijatelj pesnik Adam Puslojić. Sava Stambolić iz Svetosavske omladine, koja je pri SKC - u osnovana prošle godine, interpretirao je reči protojereja profesora Radovana Bigovića koje teološki sagledavaju umetnikova dela nastala poslednjih nekoliko meseci. Šobajić se Subotičanima predstavio sa deset slika velikog formata i jednom skulpturom. Postavka je prema Bigovićevom mišljenju "puna simbola, znakova i tajni, ali slikar ne beži od suočavanja sa smrću". Izložba će u Subotici moći da se pogleda do kraja januara, a potom se "seli u Lijež u Francuskoj, zatim u Temišvar u Rumuniji, Karlsrue u Nemačkoj i Pečuj u Mađarskoj".

- Presrećan sam što izlažem u subotičkom Srpskom kulturnom centru i što sam uspeo da stvorim dela sa kojima sam i sam relativno zadovoljan. Nadam se da će ih Subotičani "pročitati" i da će svi zajedno tokom manifestacije uživati u slozi i ljubavi - rekao je Šobajić.

Na otvaranju je nastupio Mešoviti hor SKC -a "Sveti Sava" predvođen dirigentom Veselinom Jevtićem. Svečana akademija zakazana je za sredu 26. januara.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

U okviru programa Svetosavske nedelje, u svečanoj sali Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava", predstavljeni su prvi tom "Srpske enciklopedije" i "Pravopis srpskoga jezika", kao najozbiljniji izdavački poduhvati Matice srpske u 2010. godini. O publikacijama su govorili akademik Čedomir Popov, dr Dragan Stanić i dr Mato Pižurica.

Uz nedavno objavljeni jednotomni "Rečnik srpskoga jezika" Matice srpske, "Rečnik stranih reči i izraza" Ivana Klajna i Milana Šipke, te uz nekoliko drugih jezičkih priručnika, izlaskom iz štampe novog izmenjenog i dopunjenog izdanja "Pravopisa srpskoga jezika" (krajem prošle godine), nesumnjivo je učinjen ozbiljan pomak u popunjavanju praznina nastalih u raspoloživoj naučnoj literaturi o jeziku srpskog naroda. Autori novog izdanja pravopisa su...

detaljnije
Post date: Ned, 23.01.2011 - 19:00

Svetosavsku  Akademiju u prostorijama SKC-a priredio je Boško Boškov.

Post date: Čet, 26.01.2006 - 19:14

Pete večeri Svetosavske nedelje održana je duhovna tribina pod nazivom "LJUBAV RODITELJA-METOD VASPITANJA DECE".Tim povodom besedio je Episkop jegarski Porfirije.

Post date: Sre, 25.01.2006 - 19:10

Prikaz književnog portret Miroslava Josića Višnjića.

Gost je bio prof.dr.Mihajlo Pantić,a književno veče je vodio Boško Boškov.

Post date: Ned, 22.01.2006 - 19:00

U prostorijama SKC-a večeras je otvorena Svetosavska nedelja i izložba ikona i duboreza Žarka Vučkovća i Dragoljuba Hadžića. Kao i svake godine, tradicionalno uz prigodnu besedu Svetosavsku nedelju otvorio je Vladika Irinej Bački.

Post date: Sub, 21.01.2006 - 19:01
Custom Search