Biljana Vučković

Na molbu koleginice Biljane Vučković prenosimo ovde njen tekst, pisan za Blic, vezan za problematiku kriptovaluta.

Prva presuda u Srbiji zbog spora oko kriptovaluta

Vrtuelne ili kripto valute, za koje postoji digitalni način razmene, iako se smatraju alternativnim valutama izvan granica državne monetarne politike, presudom Višeg suda u Subotici, po tužbi Duška Prole protiv nekada svog dobrog prijatelja Gorana Blagoičevića, dobile su, čini se, i svoju legalnu dimenziju koja je kod nas zabranjena.

Naime, Duško Prole iz Novog Žednika je pre dve godine podneo tužbu ovom sudu protiv Gorana Blagoičevića iz...

detaljnije
Pon, 22.01.2024 - 19:14

U Teslinom naselju, u ulici Endre Adi, jutros rano odjeknule su dve eksplozije. Kako saznajemo nepoznato lice bacilo je dve eksplozivne naprave u dvorište jedne od kuća.

Višem javnom tužilaštvu će biti podneta krivična prijava protiv NN izvršioca zbog sumnje da je izvršeno krivično delo nedozvoljeno nošenje eksplozivnih materija i izazivanje opšte opasnosti.

Prema nezvaničnim informacijama niko nije povređen.

Čet, 17.08.2017 - 15:26

U trećem krugu konkursa bespovratne pomoći za koji je mađarska Vlada donirala 20 miliona evra ili 5,8 milijardi forinti, 3.734 vojvođanskih Mađara iz 139 opština, gradova i naselja u Vojvodini dobilo je u proseku po 5.000 evra.

Konkurs koji je raspisala Fondacija „Prosperitati“ bio je namenjen za kupovini poljoprivrednih mašina i priključne opreme, mašina i opreme za preduzetnike, mikro i mala preduzeća, a u subotičkoj Hali sportova održana je svečanost i potpisivanje ugovora.

Dobitnicima novca za ekonomsko osnaživanje obratili su se Peter Sijarto, ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova Mađarske, Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evropske integracije Srbije, i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine...

detaljnije
Čet, 13.04.2017 - 20:55

„Exspecto“ već deceniju radi na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci

Fondacija mentalne higijene „Exspecto“ (http://www.exspecto.org.rs) od novembra 2006. godine radi na prevenciji zloupotreba psihoaktivnih supstanci. Program su započeli izložbom „Metamorphosis-droga“, koja je otkupljena od autorke iz Mađarske Eve Hay, i koju je posetilo više od 30.000 đaka i roditelja iz Subotice i okoline, ali i stručnjaci iz oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i civilnog sektora.

Inicijatorka osnivanja bila je Livia Jo Horti, psiholog, psihoterapeut, i nekoliko njenih kolega, i prema njenim rečima „2005. godine se počelo pričati o problemima u...

detaljnije
Pon, 23.01.2017 - 01:17

U završnom događaju festivala Desire 2016. učestovali su studenti glume, kamere i zvuka Akademije umetnosti u Novom Sadu, studenti scenskog dizajna Fakulteta tehničkih nauka u NS, glumački ansambl pozorišta Deže Kostolanji, profesori  Muzičke skole iz Subotice, dve slikarke, plesačica, novinarka, medicinska sestra, arhitekta, operska pevacica, profesor scenskog pokreta koji je sve vodio Deneš Debrei i gomila volontera.

Sedam dana su pripremali performans, koji je bio inspirisan životom i delom Aleksandra Lifke i ujedno je to i bilo zatvaranje festivala.
Ideja je bila da se aktivira prostor u Subotici koji nije projektovan kao scenski prostor i da performans bude izveden van pozorišne zgrade i tako su došli do Želježničke stanice, do...

detaljnije
Pon, 21.11.2016 - 08:58

U Zoološkom vrtu kažu da još uvek čekaju zvaničan izveštaj veterinara o uzroku njene smrti, ali je pretpostavka da je Martu izdalo srce što je u njenim godinama česta pojava.

Marta je rođena u Indiji 1. jula 1975. godine, a na Paliću živi od 31. jula 1980. godine.

- Oko 16 časova u ponedeljak je legla što je jako kritično jer ostavlja trajne posledice na pluća i srce slonova. Na sve načine smo pokušavali da je podignemo svi zajedno sa timariteljima, ali nije moglo. Ostala je da leži i veterinar je oko 20 sati proglasio vreme smrti. Pretpostavljamo da je u pitanju srce, ali još uvek nismo dobili zvaničan izveštaj – kaže za "Blic" Petar Savić, direktor Zoološkog vrta na Paliću i dodaje da je Martina smrt veliki gubitak za ovu ustanovu.

Više o tome pročitati u...

detaljnije
Uto, 11.10.2016 - 16:54

- U Srbiji ima 19 prihvatnih centara za migrante kao što je subotički, ali što se tiče kapaciteta i rada ovaj možda ima i najniže standarde jer je planiran za 70 osoba, a bilo je dana da je bilo i oko 700 ljudi u njemu – izjavio je u Subotici Vladimir Cucić, komesar za izbeglice.

Cucić je zajedno sa Iris Eberl, poslanicom nemačkog Bundestaga, i Gordanom Velevim, direktorom nemačkog „ASB“ u Srbiji, obišao prihvatni centar i rekao da će ovaj centar igrati veoma važnu ulogu kada u kampovima na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija više ne bude ljudi.

- Pred nama je dugačka i neizvesna zima i zato nam je drago da članovi nemačkog parlamenta steknu uvid u napore koje Srbija čini da pomogne migrantima i kako se nemački novac troši za te...

detaljnije
Sre, 24.08.2016 - 23:29

U prilozima su: komentar Čabe Presburgera na izjavu dr Tamaša Korheca kako je načinio grešku kada je glasao za njegovu smenu, "Deja vu" Zlatka Romića i kompletan zvučni zapis mitinga - protesta.

U nastavku je tekst koleginice Biljane Vučković...

***

Oko 150 građana, članova sindikalnih organizacija, predstavnika udruženja i novinara podržalo je protest zaposlenih u „Mađar Sou“ i „Het Nopu“.

Porukama kojima traže slobodu...

detaljnije
Čet, 07.07.2016 - 19:36

Juče je, povodom nestanka Tijane Jurić u poseti Bajmoku bio Milorad Veljović:
"Došao sam da proverimo dokle se stiglo sa istragom, razgovarao sam sa ocem, poruka države i Ministarstva unutrašnjih poslova da je ovo prioritet nad svim prioritetima, radimo na ovom slučaju do kraja. Radimo u više nekih pravaca, od juče smo uključili službu za visokotehnološki kriminal, ne mogu u ovom momentu reći sve detalje kojima raspolažemo u cilju dalje istrage i našeg rada. Lično mislim jeste  bitno da imamo nekih tragova novih naznaka da bi ovaj slučaj što pre rešili. Jednostavno, ovo je sad prioritet nad svim prioritetima. Svako jutro kada dođem na posao prvo se čujem sa ministrom vezano za ovaj slučaj. Ovo je za policiju izuzetno delikatan i težak slučaj ali ga nećemo prepustiti po strani, to...

detaljnije
Sre, 06.08.2014 - 08:17

Nenad Borovčanin, državni sekretar za omladinu, posetio je Suboticu, sastao se sa gradonačelnikom Modestom Dulićem i omladincima, volonterima u Kancalariji za mlade, poručio im da mogu da računaju na podršku i pozvao ih je da konkurišu projektima.

 - Najvažnije je da je Subotica usvojila lokalni akcioni plan u kome su definisani problemi. Mladi treba da učestvuju u promenama, za mlade se najviše vezuje obrazovanje, zapošljavanje što je problem i u drugim sredinama. Dobro je što Evropska unija ima strategiju po kojoj će mladi koji ostanu duže od četiri meseca bez posla dobiti mogućnost stažiranja i zapošljavanja – kaže Nenad Borovčanin.

Borovčanin je podsetio da u Srbiji ima 220.000 nezaposlenih mladih ljudi, ali oni nisu problem, već potencijal...

detaljnije
Pon, 26.08.2013 - 23:40
Custom Search
Subscribe to Biljana Vučković