X Festival ljubavi i vina

Pon, 14.02.2011 - 21:00 -- dejan.malagurski

Pevali u čast Svetog Valentina i Trifuna

Osim organizatora manifestacije, desetogodišnjicu od osnivanja obeležili i vitezovi vinskog reda "Arena Zabatkiensis". Zvezda večeri Dado Topić pevao "njegovoj Zorici".

Jedna od subotičkih manifestacija na kojoj uvek zasija barem jedna nova i mlada pevačka zvezda, Festival ljubavi i vina, održan je u Velikoj većnici Gradske kuće po deseti put. Festivalski susret uz degustaciju najboljih vina sa Subotičko - horgoške peščare organizuje AKUD "Ivo Lola Ribar", a od početka, osim pevača neizostavna atrakcija u programu su vitezovi vinskog reda "Arena Zabatkiens", koji ove godine obeležavaju deset godina od formiranja reda.

Pre nego što je na scenu izašao pevač Dado Topić nastupili su mladi saksafonisti Nikola Spasojević i Draško Korać, učenici Muzičke škole u klasi profesora Gabora Bunforda.

- Veliko mi je zadovoljstvo da budem učesnik Festivala ljubavi i vina. Nažalost, nastupam samo kratko jer sam gost i na subotičkom "Retro partiju". Oduvek sam svirao glasnu i agresivnu muziku, ali postoji jedna pesma koja mi je obeležila karijeru i ljudi su je zavoleli. Podeliću je sa vama, a sviraću je za moju Zoricu - rekao je Dado Topić i zapevao "Da li znaš da te volim".

Zvezda večeri publiku je oduševio i pesmom "Princeza" koju je otpevao sa Subotičankom Mirnom Radulović. Ovogodišnji Festival obeležili su i nastupi Anabele Lukić, Andreja Dorića, Lane Mučibabić, Aleksandre Cvetković i Mione Grgić i Ratka Kraljevića. Nastupili su i Ženski omladinski hor pod dirigentskom palicom Matije Maćaša Murenjija, Aleksandar Toković, Zorica Švorc, Nataša Vasić, Kristina Vojnić Purčar, Antonija Piuković, Dušan Kamnikar i "Stiski kvartet", Festivalski tamburaški orkestar sa dirigentom Mirom Temunović i operski pevači Ana Petričević i Janko Sinadinović.

- Tradicionalno slavimo dva sveca, Svetog Trifuna i Svetog Valentina, a cilj je da predstavimo mlade i talentovane pevače i da sugrađanima dovedemo one koji su im pesmama lečili zaljubljena srce u mladosti. Verujemo da uloženi trud nije uzaludan i da zaljubljeni, svi koji to žele da budu i koji umeju da cene kvalitetno vino uživaju u festivalskim pesmama - kaže Aleksandar Toković, jedan od organizatora Festivala i vitez vina.

Pre zdravice Dragutin Miljković i Đorđe Dragojlović u pratnji nekolicine vitezova vina "Arena Zabatkiensis" podsetili su Subotičane na osnivanje prvog vinskog reda u Srbiji 2001. godine

- Pre deset godina 14. februara u Hajdukovu održali smo osnivačku skupštinu vinskog reda. Izabrali smo senat, velike majstore i ostale članove reda i usvojili statut. Iza nas su lepe godine druženja, korisnog rada, putovanja, učenja, razmene iskustava, izložbi i prezentacija. Do sada smo organizovali 43 manifestacije sa vinom kao glavnom temom, učestvovali smo na 14 sajamskih priredbi i gde god da smo bili širili smo dobar glas o vinskim običajima i turističkim vrednostima našeg kraja - rekao je Dragutin Miljković.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search