Predavanje: Bela Lugoši - Drakula zauvek

Pon, 19.12.2011 - 10:51 -- daniela.mamuzic
Kolekcija članaka: 
UTORAK, 20. decembar, Otvoreni univerzitet, 19.30
 
Čovek koji je svojom pojavom dao nemerljiv doprinos horor filmovima i ustoličio taj žanr kao umetničku formu, počeo je glumačku karijeru u Subotici. Tada još kao Bela Blaško, prvi put je stao na pozorišnu scenu ali je sudbina imala za njega drugi plan. Posle burnih događaja na istorijskoj pozornici, otisnuo se u svet da se nikad ne vrati. Ipak, njegovo poreklo i šarm zauvek nestale Austrugarske, umnogome će uticati na njegovu glumačku kreaciju koju će ostvariti u Holywoodu, sada kao Bela Lugoši - filmski Drakula. U svojim poznim godinama dočekaće da njegova zvezda potamni, međutim, kada poslednji put bude legao u mrtvački sanduk, počeće život filmske legende - besmrtnog Bele Lugošija.
 
"Životopis Bele Blaška, kasnije Lugošija, vanredno je zanimljiv. Od bekstva od kuće i roditelja do umetničke akademije i uspešne pozorišne karijere, od ratnog heroja i revolucionara pa do emigracije i fizičkog radnika, sve do uspona među Hollywoodske zvezde i nazad. Jedna od epizoda je i ona subotička, gde započinje Belino besmrtno delo. Nažalost, o njemu se malo zna. Hoollywoodska mašinerija nije prezala da njegovu biografiju prilagodi mitu o Drakuli. Da premesti mesto njegovog rođenja u Transilvaniju, da mu doda aristokratsko poreklo, pa i da ga na kraju sahrani u kostimu Drakule.
A istina je ta, da je on Banaćanin sa Tamiša a sasvim moguće da po majci ima i subotičko poreklo, gde su i živeli tih godina kada je Bela dobio prvu ulogu u pozorištu. 
Na nama je da na takvim detaljima gradimo zanimljivu istoriju Subotice za 21. vek. Da uz dragoceno nasleđe koje imamo, dodamo i urbane mitove i zanimljive epizode, jer ih ima svaka ulica i zgrada. Naravno, ne u američkom maniru, već sa merom i svime onim što se zove 'suboticizam'."  (iz predavanja Dejana Mrkića)
 
Dejan Mrkić, rođen u Subotici 1967. godine, kolekcionar je starih fotografija i priča iz gradskog života tokom 20. veka. Tvorac popkulturne istorije moderne Subotice na www.gradsubotica.co.rs, secira metamorfoze ključnih gradskih čvorišta i ljudskih sudbina u bačkoj metropoli, pri tome posebnu pažnju posvećujući uvek prisutnom, specifičnom i uvrnutom suboticizmu.
 
Ličnosti: 
Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

U okviru programa Dani Bele Lugošija u toku poslednje večeri prikazana su i tri nagrađena filma sa Konkursa „Film jeze“. Stručna komisija u sastavu Urban Andraš, Sabolč Tolnai i Nela Tonković odlučila je da nagradi sledeće filmove:

1. „Hiába futsz“; grupa autora: Ki5líµk; nagrada: HD filmska kamera i trodnevno putovanje u Transilvaniju sa posetom muzeju Drakulin zamak.

... detaljnije
Post date: Pet, 23.12.2011 - 09:50

(Univerzal, 1931, ’75)

režija: Tod Browning

SREDA, 21. decembar, Art bioskop “Aleksandar Lifka”, 21.00

Jedno od najranijih klasičnih američkih horor ostvarenja. Radnja je preuzeta iz istoimenog romana Brama Stokera iz 1897. godine. Ova uspešna, atmosferična filmska adaptacija podstakla je seriju horor filmova koji su potom usledili. Drevni vampir Grof Drakula stiže u Englesku i počinje da lovi svoj plen – mladu, čednu Minu. Lugošijevo autentično portretiranje lika Drakule kao uglađenog plemića hipnotičkog pogleda i mađarskog akcenta učinilo ga je jednim od najpoznatijih tumača ovoga lika. 

www.fokus-su.rs

Post date: Sre, 21.12.2011 - 14:45

predavač: dr Zoltán Mészáros

SREDA, 21. decembar, Art bioskop “Aleksandar Lifka”, 19.30

Lik Drakule je fikcijska medijska pojava 20. veka. Međutim, kao i sve pojave takve vrste, on nosi u sebi različite elemente iz narodne, popularne, pa čak i klasične kulture. Takođe, u njemu možemo da prepoznamo neke istorijske sadržaje, koji sežu u stara vremena. U predavanju će biti reči o vremenu kada nastaje lik Drakule, o Beli Lugošiju, i o istorijskim korenima pojave zvane „Drakula“.

Zoltán Mészáros rođen je 1969. godine. Studije istorije je završio u Novom Sadu 1994. godine. Doktorirao je na fakultetu u Pečuju, 2007. godine. Proučava istoriju južnoslovenskih naroda, najviše Srba. Zaposlen je u Istorijskom arhivu Subotica.

www.fokus-...

detaljnije
Post date: Sre, 21.12.2011 - 14:45

(po motivu lika Drakule)

Neke od završenih maski moćiće se videti na dodeli nagrada, u četvrtak, 22. decembra, na Otvorenom univerzitetu!

20.-22. decembar 2011, Umetnička radionica Medijala

voditelj: Miroslav Lakobrija, diplomirani vajar, stručnjak za filmske specijalne efekte.

Tokom tri dana kreativnog rada polaznicima će kroz praktičan rad biti predstavljen proces izrade maski: biće naučeni veštinama uzimanja otisaka lica, modelovanja u glini, kalupiranja, livenja u lateksu, izrade veštačkih zuba kao i šminkanja finalne maske. Polaznici će u toku radionice naučiti da sami izrađuju različite maske, od vila, vampira, veštica do kreacija likova iz njihove mašte.

Miroslav Lakobrija je rođen 1976. godine u Beogradu, gde...

detaljnije
Post date: Sre, 21.12.2011 - 14:45

(prema delu Brama Stokera)

režija: Urbán András

UTORAK, 20. decembar, Pozorište "Kosztolányi Dezső", 21.00 i 23.00

"Urbánova Drakula ističe gruba strahovanja iz mita Drakule. Ne pokušava da kroz priču objašnjava strahovanja prouzrokovana povredom granica tela i života. Užasavanje koje prati opipavanje granica postojanja, izražava ne rečima, već materijom, blatom i mesom. Urbán - pozorište se susreće sa Drakula - temom, kao da je ona uvek i bila tamo, ali se sada napokon pojavljuje na površini." (Vera Kerči)

Urbán András je rođen 1970. u Senti. Pozorišnu i filmsku režiju diplomirao 2000. godine , u klasi prof. Vlatka Gilića i Bora Draškovića, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Režirao u subotičkom Narodnom pozorištu. Osnivač je internacionalnog pozorišnog...

detaljnije
Post date: Sre, 21.12.2011 - 14:45
Custom Search