Antimonde Mihaela Milunovića

Pon, 05.11.2012 - 10:40 -- daniela.mamuzic
Kolekcija članaka: 

U subotu, 3. novembra u Omladinskom klubu "Skladište" otvorena je izložba poznatog savremenog likovnog umetnika iz Beograda Mihaela Milunovića. Isto veče autor izložbe je održao i predavanje pod nazivom "Antimonde". Na predavanju je publika imala jedinstvenu mogućnost da lično od umetnika čuje analizu radova koji su postavljeni na izložbi, kao i nekih ranijih i većih projekata. Među njima su projekti kao što je Mothership, koji je rađen kroz program inkluzije mladih delikvenata, a proces rada trajao je devet meseci. Kroz analizu i neposredno upoznavanje sa procesom izrade umetničkog dela autor je pružio dragoceno iskustvo prisutnoj publici i otvorio nove mogućnosti promišljanja savremenog umetničkog dela.

Uz predavanje i izložbu poslužen je sladoled Moricz Eis, koji je sponzor rada umetnika.

Mihael Milunović je rođen 1967. u Beogradu. Državljanin je Srbije i Francuske, a živi i radi na relaciji Beograd/Brisel/Pariz. Magistrirao je i diplomirao na FLU, Beograd. Specijalizovao slikarstvo na I'Ecole Nationale Supériuere des Beaux-Arts de Paris 1995-1996. u klasi profesora V. Veličkovića. Izlagao je samostalno i grupno na prestižnim lokacijama u Srbiji, Španiji, Francuskoj, Italiji, Šévajcarskoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, Austriji, Poljskoj, Maroku, a njegova dela se nalaze u brojnim kolekcijama širom sveta.

Deo teksta Miroslava Karića iz predgovora za katalog povodom izložbe "Antimonde" Mihaela Milunovića u Galeriji Nova, 2011, str. 4:

"Milunovićev hibrid univerzum je mesto čudne slobode, refleksija nepregledne fantazmagoričnosti savremenog. Razvivši vizuelni vokabular koji održava sa jedne strane carstvo naših želja i potreba, a sa druge zastrašujuću dimenziju političke, ekonomske manipulacije i ideološke infiltracije u društveni život, Milunović u upečatljivim likovnim predstavama naglašava svu složenost i kontradiktornost njihovih odnosa. Umetnikova konstantna zaintrigiranost onim manje vidljivim, dislociranim mehanizmima funkcionisanja našeg svakodnevnog okruženja, stalno preplitanje fikcije i realnosti, ostaju na aktuelnim slikama Milunovićevo već prepoznatljivo sofisticirano, ali snažno sredstvo društvene i političke kritike. Velikog formata, koloritne, ove slike se doživljavaju na vrlo intenzivan način i ispituju sa velikom radoznalošću, na isti onaj način na koji umetnik pristupa svetu kao "nepoznatoj zemlji", njegovom nesagledivom prostranstvu antagonizama koji ga čine toliko uzbudljivim i insprativnim."

Obnova suprotstavljanja

Mihael Milunović: Iz ciklusa "Senke sveta"

Mase protičućeg vremena struje u preciznim merenjima digitalnog doba. Tehnološki i ekološki prostor je na granici: između eruptivnih ispada i stege svojih hijerarhijskih pravaca. Jednako se eksterijerski, ali i intimno, prožimaju ideološki ostaci i ekonomski nameti što za bića jednako važi u političkom, militarističkom, ali i fiziološkom efektu. Prirodni ambijenti druge decenije 21. veka su poodmakli u svojim iznenađenjima i takvim naslojenim posledicama, ne skrivajući lom, zapuštenost i jasnu propast iluzija.

Isto tako, vavilonsko komešanje današnjice i paralelne stvarnosti reflektuje se u domenima i zanatima pojedinih domišljatih umetničkih pristupa. Prenosni mehanizmi smisla se realno ne naziru, a odredljivosti klize u izmicanje. Kroz analize oblika, predmeta i odnosa i svakojakih trgovanja u poslednje dve decenije suočavanja poimanja "umetnost - život" i udesa obe kategorije, Mihael Milunović je na indirektnoj globalno osmotrivoj putanji. U njima "nadziranje i kažnjavanje" novog i drugačijeg digitalnog panoptikona ne odlazi u poznatu kategoriju otuđenja, od psihičkih strujanja i življenja kao takvog. Naprotiv, naslov ciklusa "Senke sveta" i odabrani prizori slika i crteža račvaju se medijskom preciznošću i principima poniranja u sopstvenoj snazi. Nasuprot (a rebours) francuskog psihonauta J.K.Huismansa oko 1884, bili su stožer hvatanja ukoštac s modernističkom realnošću sveta koji se rastvara i omogućuje svoje živopisne slojeve, senzacije i čulne pravce. U svom romanu, pisac je formulu dolazećeg sveta podredio zastrašujućim i nemilostivim prodorima okružujuće realnosti u hiperestetizaciji raznolikih pojava.

Sličan obzir poniranja u svet kakav jeste u elementima svoje slike, Mihael Milunović sprovodi kao svojevrsnu iluminaciju figurativnih elemenata. Njegovi crteži i slike dosegle su granice saopštenja koje zbunjuju svojom neočiglednom konstrukcijom i magnitudom. Potresi sveta su zarobili signalizaciju u koloristički jarkim susticanjima, gde se mehanika, ali i botanika, i aeronautika i anatomija kao i teorija zavere, okultizam i fundamentalni instinkti i efekti političkih upravljanja prepuštaju dejstvima afekata, seksualnosti, torture i međuzavisnosti.

Otuda, obnovljeno suprotstavljanje za ovakva odvažna dela likovne umetnosti pruža se kroz imaginativni temperament i duhovitost što fiksira raspon civilizacijskog vrtloga, tehnološke pravce, energetske prenose i to redom, po svim odlikama vidljivosti.

Oktobar 2012. godine
Nikola Šuica

www.danilokis.rs 

Ličnosti: 
Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Kako školovati srce? Koje su tipične emocionalne greške? Kako ljudi ekonomišu primanjem i davanjem ljubavi? Kako uticati na emocionalni razvoj drugih? Gde ste na skali emocionalne svesnosti?

Na ova i mnoga druga pitanja vezana za temu emocionalne pismenosti odgovore je u četvrtak, 30. novembra, u prepunom "Skladištu" davao naš priznati psihoterapeut sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti Zoran Milivojević. Tokom jednoipočasovnog interaktivnog predavanja koje je Milivojević održao stojeći, u znaku solidarnosti sa posetiocima koji u nastaloj gužvi nisu uspeli da dođu do stolice, on je govorio o razlikama između osećaja i osećanja, ljubavi i zaljubljenosti, različitih pristupa vaspitanju dece, o tzv. "holivudizaciji ljubavi", predstavama ljubavi i...

detaljnije
Post date: Čet, 29.11.2012 - 19:40

U galeriji Omladinskog kluba "Skladište" je postavljena multimedijalna retrospektivna izložba fotografija festivala Summer3p koja obuhvata slike i scene iz dnevnog programa Festivala, kreativnih radionica (koje su se bavile temama sporta i ekologije, te obuhvatale uzrast od 7 do 77 godina) i društveno angažovanih kampanja koje su za zadatak imale osvrt na probleme zaštite životne sredine i uspostavljanje nenasilne komunikacije kod mladih.

Izložba će biti upotpunjena projekcijom festivalskih fotografija i montiranih video materijala.

www.danilokis.rs

Post date: Sub, 24.11.2012 - 21:00

Koncert ska benda Lost Propelleros održao se u petak, 23. novembra sa početkom u 22 časa u Omladinskom klubu "Skladište".

Bend "Lost Propelleros" zvanično je osnovan 22. decembra 1999. godine, iako kao sastav postoje od 1997. godine kada su prvi put nastupili pod tim imenom u novosadskom NS Time klubu. Bend je u početku bio koncipiran kao eksperimentalni rok projekat prepun improvizacija, novih ritmova i šaljivih tekstova. Vremenom se došlo do ideje da ska i rege ritmovi prošarani kvalitetnim stihom mogu zadovoljiti ne samo tinejdžere, već i stariju publiku.

Bend je učestvovao na: "Novosadstock", "Viva la ska revolution" (Festival Yu ska bendova), "EXIT" festivalu (2001, 2004. i 2005. godine), "Koncertu godine" (2001. i 2002. godine), "Trenchtown"...

detaljnije
Post date: Pet, 23.11.2012 - 22:00

Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš" je u oktobru 2011. godine, u cilju podsticanja kulturne produkcije i pružanja podrške mladim autorima ili grupama autora sa teritorije Grada Subotice, raspisala Konkurs za prvo autorsko delo - LEDOLOMAC. Konkurs je bio osmišljen sa namerom da ohrabri mlade autore da realizuju svoja prva umetnička dela i na taj način probiju led do umetničke i stručne publike.

... detaljnije
Post date: Čet, 22.11.2012 - 19:30

U okviru ciklusa "Kulture sveta u Skladištu" i predstavljanja iranske kinematografije tokom novembra sinoć je u u galeriji "Skladišta" otvorena izložba plakata iranskih filmova. Izložba je realizovana u saradnji sa Iranskim kulturnim centrom u Beogradu, a otvorio ju je ataše za kulturu Irana Taghi Mamivand. Posetioci su od iranskog atašea imali priliku da čuju nešto više o kulturi i kinematografiji Irana, a tokom večeri se posetiocima služio čaj kao tradicionalni napitak u ovoj dalekoj egzotičnoj zemlji.

Subotičani će do kraja meseca biti u prilici da pogledaju izložbu plakata kultnih iranskih filmova, koji su u poslednjoj deceniji najpoznatiji kulturni proizvod na Zapadu. Veliki broj iranskih sineasta učestvuje na filmskim...

detaljnije
Post date: Sre, 21.11.2012 - 11:00
Custom Search