Press - projekat "Starost"

Uto, 02.04.2013 - 12:00 -- miroslav.brajkov

Na današnjoj press konferenciji najavljena je izložba i programski deo projekta "Starost", u organizaciji Moderne galerije "Likovni susret" Subotica, Gerontološkog centra Subotica, Art bioskopa "Lifka", Fondacije "Danilo Kiš" i hotela "Galleria". Aktivnosti koje će biti vezane za ceo april mesec su predstavili kustostkinja Moderne galerije Nela Tonković, u ime Gerontološkog centra Vesna Pajić i Zlatinka Race Jeremić, direktorka Art bioskopa Viktorija Šimon Vuletić, direktor marketinga hotela "Galleria" Branimir Cigale i saradnik Fondacije "Danilo Kiš" Milan Bošnjak.

Izložba se održava sutra, 3.4.2013. u 19 časova u Modernoj galeriji "Likovni susret", Park Ferenca Rajhla 5, i predstavlja prezentaciju vizuelne ekspresije na temu starenja. Ista se realizuje izložbu slika dve umetnice mlađe generacije Jovanke Stanojević i Jelene Bulajić, gde se obe umetnice na svojstven način bave istom temom, starošću. Izložbu će svečano otvoriti direktor Gerontološkog centra dr Nenad Ivanišević.

Viđenje ovog životnog doba biće predstavljeno kroz savremenu umetnost, radionice, filmske projekcije. 

Kao najopsežniji prateći program izložbe planirane su radionice crtanja i vajanja za štićenike Gerontološkog centra Subotica. Radionica crtanja će se održavati u Modernoj galeriji „Likovni susret“, a radionica vajanja u atrijumu Hotela „Galleria“. Polaznici radionice crtanja, odnosno grupa formirana od oko dvadeset stanara Centra i članova klubova Gerontološkog, od početka do kraja trajanja izložbe, dva puta nedeljno će u prostoru Moderne galerije „Likovni susret“ imati priliku da stvara, podstaknuta temom izložbe i tehnikom kojom su izvedeni izloženi radovi. Uz stručnu asistenciju akademskog grafičara Emila Kadirića i radnih terapeuta Gerontološkog centra, polaznici radionice će biti upoznati sa osnovnim karakteristikama crteža kao umetničkog medija, te će biti osposobljeni da, tokom mesec dana, istraže svoje kreativne mogućnosti, izražavajući se upravo u ovom mediju. Radionica vajanja, koja će se odvijati u atrijumu Hotela „Galleria“, zamišljena je kao mesto dijaloga mlađe i starije generacije: za potrebe ove radionice biće formirana nešto veća grupa, od oko četrdesetak članova, u kojoj će se zajedno naći deca osnovnoškolskog uzrasta i stanari Gerontološkog i koja će, uz stručne savete magistra vajarstva Maje Rakočević-Cvijanov i radnih terapeuta Gerontološkog centra, biti mesto zajedničkog promišljanja kreativnosti i stvaranja. Rezultati obe radionice biće predstavljeni u okviru posebne izložbene postavke, čije je otvaranje predviđeno za 29. april, Evropski Dan međugeneracijske solidarnosti. Tada će u centralnoj izložbenoj sali Salona Moderne galerije „Likovni susret“ biti izloženi isključivo radovi polaznika radionice. Ova izložba će kasnije biti postavljena u Hotelu „Galleria“.

Jedan od segmenata projekta je filmski program, koji će se odvijati u Art bioskopu „Lifka“, gde će, u drugoj i trećoj nedelji trajanja izložbe, u uobičajenom večernjem terminu biti prikazivani filmovi čije su teme vezane za starost i starenje.

U saradnji sa volonterima Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“, za vreme čitavog trajanja izložbe biće organizovana vođenja kroz postavku. Petoro mladih volontera prošlo je jednomesečnu obuku tokom koje su upoznati sa osnovnim principima muzejsko-galerijskog rada i sa konkretnim ciljevima projekta Starost, te će biti u prilici da svojoj publici verno predstave sadržaj izložbe, ali i da podstaknu pitanja, pruže saznanja i usmere diskusije, tako povećavajući participatornost galerijske publike u ovom projektu. Volonterska vođenja kroz izložbu će biti organizovana tri puta nedeljno, paralelno uz svakodnevna kustoska vođenja.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search