Mladi protiv nasilja i diskriminacije

Uto, 18.02.2014 - 22:05 -- nikola.tumbas
Reci izrazom lica kako si zadovoljan radionicom
Reci izrazom lica kako si zadovoljan radionicom
Erdžan Bunjaku i Barbara Marković o radionici
Erdžan Bunjaku i Barbara Marković o radionici
Vuk Radošević o saradnji sa NVO
Vuk Radošević o saradnji sa NVO
Dejana Bibić o radionici
Dejana Bibić o radionici
Suzana Čepo o cilju ovog projekta
Suzana Čepo o cilju ovog projekta

Na večerašnjoj radionici u okviru dolenavedenog projekta u prostorijama MZ Peščara održana je radionica na kojoj se razgovaralo o stanju bezbednosti mladih u ovoj mesnoj zajednici i predlozima mera za poboljšanje istih.

Predavanje na ovu temu kroz komunikaciju sa prisutnima vodio je Vuk Radošević, inspektor za suzbijanje maloletničke delinkvencije uz dodatnu podršku Olge Terteli, specijalni pedagog u Dnevnom centru za decu i omladinu sa poremećajem u drušvenom ponašanju i Gabrijele Knol, socijalni radnik u Centru za socijalni rad u službi za zaštitudec i mladih.

Radionicu su pratili još Vjekoslav Ostrogonac, član gradskog veća zadužen za sport i omladinu, Dejana Bibić, koordinator kancelarije za mlade i Đorđe Dragojlović ispred Mz Peščara koji su pozdravili ovaj projekat i večerašnji događaj.

Projekat vodi Suzana Čepo iz Edukativnog centra Roma čiji sažet opis projekta je u nastavku teksta.

***

Cilj projekta : Podizanje svesti kod mladih stanovnika MZ „Peščara“ o uzrocima i posledicama vršnjačkog nasilja, diskriminacije i činjenja krivičnih dela.

Ciljne grupe: 

  • Srednjoškolci  romske i neromske nacionalnosti koji žive na teritoriji MZ „Peščara“
  • Studenti viših škola i fakulteta romske i neromske nacionalnosti koji žive na teritoriji  MZ „Peščara“
  • Učenici Škole za obrazovanje odraslih romske nacionalnosti koji žive na teritoriji MZ „Peščara“

Vreme realizacije projekta : januar – februar 2014.

Aktivnosti projekta :

Kroz  realizaciju prvog dela aktivnosti projekta „Mladi protiv nasilja i diskriminacije“ (uz pomoć eksperata različitih profila) sa mladima koji žive na teritoriji MZ „Peščara“  obrađene su teme vazane za uzroke i posledice diskriminacije, nasilja i činjenje krivičnih dela kao i mogućnosti prevencije istih kroz razvijanje tolerancije, interkulturalnosti i pravog sistema vrednosti.

Radionice  se održavaju u prostorijama MZ „Peščara“ i „Edukativnog centra Roma“ a nakon svakog od  susreta (u cilju boljeg međusobnog upoznavanja učesnika) mladi ostaju na   kratkom druženju uz  pikado, stoni fudbal i društvene igre.

Na radionicama je  prisutno između 15 i 25 učesnika uzrasta od 15 do 22 godine različitih nacionalnosti.Do sada je realizovano 6 radionice  na kojima su sa učesnicima obrađene sledeće teme:

  • 1. Uloga interkulturalnosti u  prevenciji nasilja i diskriminacije
  • 2. Mi, Vi i oni (Uzroci i posledice diskriminacije u društvu - stereotipi, predrasude, vrste  i oblici diskriminacije…)
  • 3. Sociološko-antropološko shvatanje nasilja
  • 4. Socijalna nejadnakost i siromaštvo kao društveni kontekst kriminala
  • 5. Nasilje navijačkih grupa na sportskim manifestacijama i njihov uticaj na život mladih

Realizatori radionica su omladinski radnici i praktičari omladinskog rada sa višegodišnjim iskustvom u radu sa različitim grupama mladih: koordinatorka Kancelarije za mlade, koordinatorka programa za mlade Edukativnog centra Roma, sociolog – NVO aktivista, voditeljka programa Dnevnog centra za decu i mlade sa poremećajima u ponašanju, inspektor odseka za prevenciju i suzbijanje maloletničke delikvencije  u PU Subotica, zamenik komandira I policijske ispostave.

Po završetku radionica učesnici će po svom izboru izraditi promotivni materijal koji će zastupati temu projekta kroz: kreiranje plakata, lifleta, flajera ili brošure.Uz logističu podršku učesnika, promotivni materijal sa radionica  će biti distribuiran obrazovnim, zdravstvenim i socijalnim institucijama ili  podeljen na nekom od dešavanja za mlade  koje se bavi ovom problematikom.

Na kraju projekta, planirano je da se njegove aktivnosti predstave i članovima Saveta za međunacionalne odnose MZ „Peščara“ kao i da se sa njima realizuje radionica “Mesna zajednica Peščara – bezbedna sredina za sve„.

 Na ovoj radionici se razgovaralo  o stanju bezbednosti mladih u ovoj mesnoj zajednici i predlagane su mere za poboljšanje istih.

***

Custom Search