Promocija projekta „TRANSPLAN"

Pet, 09.05.2014 - 17:38 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Dragan Trklja o benefitima IPA projekta Transplan
Dragan Trklja o benefitima IPA projekta Transplan

Na Otvorenom univerzitetu održana je promociju projekta „TRANSPLAN“, koji su u sklopu IPA programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije realizovali „Zavod za urbanizam Grada Subotice“ i Saobraćajni institut „KTI“ iz Budimpešte, preko svog predstavništva u Segedinu.

U okviru promocije Projekta, održana je i obuka za buduće korisnike Platforme za transportno planiranje. Partneri su dužni da održavaju ovaj projekat narednih pet godina, tako da će građani imati ažurne mape sledećih godina.

U nastavku informacije o projektu prekogranične saradnje na susedskom IPA programu Mađarska - Srbija, na kome JP „Zavod za urbanizam grada Subotice” ima ulogu vodećeg partnera.

 

Naziv projekta: “Prekogranična saobraćajna platforma za transportno planiranje”

Skraćeni naziv: „Trans-Plan”

Vodeći partner: Zavod za urbanizam Grada Subotice

Partner: KTI Institut saobraćajnih nauka iz Budimpešte, predstavništvo u Segedinu

Trajanje projekta:   01.12.2012 - 31.05.2014.

 

Opis projekta:

Projekat je nastao prepoznavanjem potrebe za sistematizovanim i preciznim informacijama koje se odnose kako na komercijalni, tako i na javni transport na području Severno-bačkog okruga u Srbiji i županije Čongrad u Mađarskoj. Naime, različite usluge koje pružaju javni i privatni subjekti na predmetnoj teritoriji u mnogome se zasnivaju na transportu robe, odnosno prevozu putnika (npr. javna komunalna preduzeća, privatni prevoznici, taksi udruženja i dr.). U kontekstu opšte ekonomske krize, kao i porastu troškova prevoza (što neposredno utiče i na povećanje cena usluga i roba) javila se potreba za odgovarajućim vidom racionalizacije funkcionisanja ovih preduzeća, odnosno ekonomičnijeg organizovanja poslova prevoza ljudi i transporta robe.

Na tragu te ideje je upravo i nastao ovaj projekat čiji je jedan od primarnih ciljeva izrada bilingvalne informatičke platforme („Trans-Plan“) na osnovu prethodno izvršenih analiza troškova transporta/prevoza odabranih javnih subjekata koja bi omogućila racionalniju (jeftiniju) organizaciju vršenja usluge prevoza/transporta. Drugim rečima, ovo softversko rešenje će u sklopu implementacije Projekta biti dostupno javnim i komunalnim preduzećima, kao i privatnim subjektima, preko kojeg će se na osnovu unetih parametara (poput polazišne i odredišne lokacije, vremena polaska itd.)  moći odabrati optimalna ruta, odnosno putanja kretanja uz maksimalnu uštedu vremena, a time i goriva. Pored navedenog, informatička platforma će takođe omogućiti delimičnu sinhronizaciju domaćeg (subotičkog) javnog transporta sa međunarodnim, odnosno segedinskim i obratno.

Sprovedena analiza i informatičko rešenje zasnivaju se na podacima kojima raspolažu Zavod za urbanizam, KTI Institut saobraćajnih nauka, kao i GIS sistemu mapiranja koji je Subotica veoma uspešno razvila u prethodnom periodu.

U okviru projekta, sprovedene su brojne aktivnosti: izrada saobraćajne Studije, prikupljanje podataka neophodnih za izradu logaritamskih matrica softvera, organizacija stručnih radionica, obuke predstavnika javnih i privatnih subjekata u korišćenju novog softvera, medijska promocija i podizanje svesti građanstva o neophodnosti efikasnijeg organizovanja prevoza.

Benefitima od ovog projekta raspolagaće šire društvene zajednice u Segedinu, odnosno Subotici, a to su u prvom redu građani koji će moći da koriste aplikaciju preko interneta i na taj način imaju dostupne infomacije u vezi sa rasporedom vožnje u domenu domaćeg i međunarodnog saobraćaja (pogotovo stanovnici Kelebije, Horgoša, Bačkih Vinograda, Assothaloma, Tompe, i drugih pograničnih mesta), zatim, javna i privatna preduzeća čije se usluge odnosno delatnost baziraju na transoportu robe ili prevozu putnika, stručno osoblje Zavoda za urbanizam, Gradske uprave i partnerske organizacije i drugi subjekti.

Više o ovoj temi...

U medija centru Gradske kuće potpisan je Ugovor o namenskoj pozajmici za realizaciju IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, pod nazivom "Prekogranična saobraćajna platforma za transportno planiranje". Ugovor su potpisali Modest Dulić, gradonačelnik Subotice i dr Dragan Trklja, direktor Zavoda za urbanizam, uz prisustvo Marte Dobo, člana G.veća zadužene za međuregionalnu saradnju. Više o ovome pogledajte u kolekciji izveštaja...

Post date: Pet, 06.09.2013 - 10:33

U organizaciji KT Instituta za saobraćaj iz županije Čongrad i JP „Zavod za urbanizam” iz Subotice, u Segedinu je u sredu, 3. jula,održana prva zvanična Konferencija povodom zajednički započetog IPA prekograničnog programa saradnje „Prekogranična saobraćajna platforma, prekogranično planiranje putnog pravca i reda vožnje”.

Projekat koji se još skraćeno naziva „Trans-plan”, ima za cilj pouzdanu i preciznu bazu informacija na polju javnog saobraćaja i organizacije saobraćaja, kao i usluga koje ih povezuju u dve navedene regije.

— Projekat je otpočeo 1. decembra prošle, a trajaće do kraja januara naredne godine. Grad Subotica pomogao je Zavodu za...

detaljnije
Post date: Ned, 07.07.2013 - 08:45

Press-konferencija povodom potpisivanje partnerskog ugovora o saradnji na projektu "Cross-border transport route planning and scheduling platform". Projekat se finansira sredstvima EU, posredstvom trećeg raspisa IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Više o tome od učesnika presa u video prilozima...

***

INFORMACIJA O PROJEKTU PREKOGRANIČNE SARADNJE NA SUSEDSKOM IPA PROGRAMU MAĐARSKA - SRBIJA

Naziv projekta: "Prekogranična saobraćajna platforma za transportno planiranje"

Skraćeni naziv: "Trans-Plan"

Vodeći partner: Zavod za urbanizam

Partner: KTI Institut saobraćajnih nauka iz Budimpešte, predstavništvo u Segedinu

Ukupna vrednost projekta: 239.895,00 Evra

Ukupan budžet namenjen Zavodu za urbanizam:...

detaljnije
Post date: Čet, 20.12.2012 - 12:55
Custom Search