Fotografija pre fotografije

Sre, 15.10.2014 - 20:20 -- nikola.tumbas

Izložba: Fotografije pre fotografija – dagerotipije iz zbirke Fotomuzeja, prikazana prošle godine u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu otvorena je večeras Gradskom muzeju.

Ovo je treća u nizu, nakon Moderne galerije u Lazarevcu i Zavičajnog muzeja u Vrnjačkoj Banji, planiranih izložbi koje će u periodu od oktobra do decembra biti prikazane u čak devet gradova širom Srbije, a u sklopu projekta: „Prezentacija kolekcije dagerotipija u muzejima u Srbiji“ podržanom od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Nakon Subotice, izložba se seli u Kikindu, dok će, tokom novembra posetiti i Zrenjanin, Kruševac, Valjevo, Kragujevac i Čačak.
Dagerotipija je fotografska slika nastala u procesu koji je lansirao Luj Žak-Mande Dager 1839. godine u Francuskoj. To je slika na metalnoj ploči sa srebrnom površinom nalik ogledalu, koju odlikuju fini detalji. Svaka dagerotipija je unikatna i osetljiva, pa je treba čuvati u posebnoj kutiji. Predstavljala je dominantan oblik portreta u prvim decenijama fotografije. Na ovoj izložbi prikazana je kolekcija dagerotipskih portreta nastalih sredinom devetnaestog veka u različitim delovima sveta, kao i jedne od prvih fotografija nastalih na vrlo sličnim, ali znatno jeftinijim metalima ili staklu. Na njima kvalitet slike nikada nije uspeo da dostigne onu finoću postignutu na srebrnoj površini dagerotipije.
Kako su dagerotipije izuzetno osetljive i do sada nije pronađen način da se spreči njihovo propadanje prilikom izlaganja svetlosti, posetioci muzeja imaju sada vrlo retku priliku da vide ove preteče fotografija.
 

Autor teksta: 
Custom Search