Veliko priznanje za subotički Zavod za urbanizam

Čet, 13.11.2014 - 18:02 -- nikola.tumbas

Međunarodni žiri (sastavljen od predstavnika Srbije, Slovenije, Hrvatske i R.Srpske) dodelio je na 23. Međunarodnom salonu urbanizma u Beogradu otvorenom 7. novembra  u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, JP "Zavod za urbanizam grada Subotice" PRVU nagradu u kategoriji “istraživanje i studije iz oblasti  prostornog i urbanističkog planiranja”. 

Autori studije su Dragana Mijatović, dipl. inž. arh.  i  Tanja Mijatović dipl. inž. arh. 

Salon je ove godine okupio planere i urbaniste iz oko 20 država koji su predstavili više od 150 radova u 11 kategorija. Pored zemalja bivših republika SFRJ radove su izlagali i urbanisti iz Engleske, Meksika, Rusije, Rumunije, Grčke, Izraela, Australije i dr.

Subotički zavod za urbanizam učestvovao je na 23. Salonu sa 3 rada:

- Plan generalne regulacije VII  za Zone „Kertvaroš“ i „Novi grad“ u Subotici
- Studija stanovanja za Generalni urbanistički plan grada Subotica –Palić
- Životna sredina kao socijalno-ekonamska dimenzija planskog dokumenta

V.d. direktora Timea Tripolszki , dipl. ekonomista, istakla je da je međunarodni žiri Salona dodelio I nagradu Subotičanima i Studiji  stanovanja ispred  radova izrađenih od strane : Isia Roma Design iz Italije; Urbanističkog zavoda Beograda;  Northumbria University Newcastle upon Tune, UK; Instituta za urbanizam i arhitekturu Srbije ; Faculty of Arcitecture, Building and Planning University of Melbourne, Dea home.d.o.o. Podgorica Crna Gora; University of Edinburgh, UK...

- Studija analizira stambenu izgradnju u periodu od 2006-2013. godine i  definiše smernice za budući razvoj funkcije stanovanja u građevinskom području Subotica - Palić.

Dragana Mijatović kojoj je ovo do sada peta nagrada na Salonima urbanizma naglasila je da je  neophodno funkciju stanovanja, kao i stambenu arhitekturu u gradu  prilagoditi širokom spektru potreba stanovnika, različitim strukturama porodica i novonastalim društveno ekonomskim prilikama.

 

 

Custom Search