Nastavak polarizacije u HNV-u

Pon, 09.03.2015 - 19:17 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Zvučni zapis 5 sednice HNV-a
Zvučni zapis 5 sednice HNV-a
Mata Matarić o petoj sednici HNV-a
Mata Matarić o petoj sednici HNV-a
Tomislav Stantić o postupku nošenju poveza na ruci
Tomislav Stantić o postupku nošenju poveza na ruci
Slaven Bačić o reakcijama Bajića i Anišića na postupak nošenja poveza na ruci
Slaven Bačić o reakcijama Bajića i Anišića na postupak nošenja poveza na ruci
Slaven Bačić o tenzijama na sednicama HNV a
Slaven Bačić o tenzijama na sednicama HNV a

Detalji sa 5.sednice HNV-a.(on line)

Tema nedeljnika Hrvatska riječ je odmah dovela do tenzije između dve grupe članova HNV-a. Karačić je zatražio objektivnije izveštavanje od strane Karana direktora NIU Hrvatska riječ.

Dosadašnja urednica Hrvatske riječi, dr Jasminka Dulić, dobila je kritiku od vjećnika Karačića vezano za objavljivanje "neistinitih vesti", ali je reizabrana na ovu funkciju ponovo sa dvadeset glasova. Mata Matarić - kritikovao neobjavljivanje određenih vesti i kritičkih tekstova o liderima HNV-a i zatražio da s povuče sa mesta urednice. Petar Kuntić reagovao da on ne utiče na rad urednice.

Karačić kritikovao pojavljivanje velikog broja fotografija određenog većnika u nedeljniku. Mata Matarić kritikovao rad direktora ZZKVH a naročito izdavanje knjige koja se pokazala kao plagijat autora.

Tomislav Žigmanov je između ostalog odgovorio da nakladnik nije kriv za objavljivanje plagijata jer nije u stanju niko da zna sve što je ikada objavljeno. Takođe da se sa plagijatorom neće više sarađivati.

Glasanjem je usvojen izveštaj o radu zavoda posle takođe žučne diskusije.

Slaven Bačić naglasio čist i jasan rad veća kada su u pitanju donacije za zajednicu.

Žestok verbalni sukob je nastao kada je Karačić stavio pod pitanje tačkom Finansijski plan za 2014.HNVa, koji je usvojen, gde stoji donacija za Prelo mladeži DSHV-a u iznosu od 674,488.93 din. Pri tome je D.S. Lukendić kritikovao Karačića da je na skupu organizovanom od strane "sremca" bilo više Srba nego Hrvata, što je dovelo do daljneg "vređanja".

Tomislav Stantić je predložio da se raspravlja o problematičnom potezu na promociji knjiga. Takođe on iskoristio priliku da se izvini jevrejskoj zajednici u ime HKC Bunjevačko kolo za taj postupak dela članova HNVa.

Direktor Galerije "dr Vinko Perčić" je reizabran jednoglasno.

Mata Matarić komentarisao reagovanje novinara Josipa Stantića kao i potez nošenja šahovnice na rukavu koja je izazvala loše komentare posvuda.

Više o ovoj temi...

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao organizator subotičkog predstavljanja i sunakladnik dviju kapitalnih publikacija za ovdašnje bunjevačke Hrvate – zbornika radova „Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu“ i znanstvene monografije „Tradicijska baština i etnokulturni identitet podunavskih Hrvata Bunjevaca“ – nalazi razloga, radi obrane vlastitog dostojanstva i dostojanstva svojih suradnika, reagirati na priopćenje Mirka Bajića od 5. ožujka 2015., u kojemu se nalazi niz neutemeljenih optužbi. Tim prije, jer je riječ o višegodišnjem međunarodnome programu suradnje između znanstveno-obrazovanih institucija iz...

detaljnije
Post date: Sre, 11.03.2015 - 11:58

Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ na godišnjoj skupštini održanoj 5. 03. 1015. godine, donijela je odluku da se ogradi od postupaka pojedinih čelnika hrvatskih institucija, koji su prigodom predstavljanja Zbornika radova "Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu" i znanstvene monografije "Tradicijska baština i etnokulturni identitet podunavskih Hrvata Bunjevaca" koja je održana u utorak 3. ožujka u Subotici u HKC „Bunjevačko kolo“, na rukave okačili flor kojim, navodno, prosvjeduju protiv diskriminacije i omalovažavanja Gradske uprave.

Stavljanje flora na rukav kod ljudi u cijelom svijetu izaziva duboke, emocije i podsjeća na...

detaljnije
Post date: Sub, 07.03.2015 - 22:30

 

              POSTUPAK VISOKIH FUNKCIONERA DSHV I  HRVATSKE ZAJEDNICE U SUBOTICI,  KOJI SU STAVLJANJEM FLORA  ŠAHOVNICE OKO RUKAVA ISKAZIVALI  DA SU NAVODNO DISKRIMINISANI JER IM NIJE DATA VELIKA VEĆNICA GRADSKE KUĆE, NEGO DRUGA ADEKVATNA SALA ZA SVOJE AKTIVNOSTI, JE U STVARI VRHUNSKI IZRAZ LICEMERJA.

              TAJ SKUP JE U STVARI JEDAN U NIZU KOJIM PREDSTAVNICI HRVATSKE ZAJEDNICE U SUBOTICI OTVORENO SPROVODE AKTE ASIMILACIJE GRAĐANA PRIPADNIKA BUNJEVAČKE NACIONALNE MANJINE U REPUBLICI SRBIJI U HRVATE.

              SKUPLJAJUĆI „KVAZI NAUČNIKE“ KOJI SVOJIM „NAUČNIM RADOVIMA“ ODREĐUJU KO KAKO...

detaljnije
Post date: Čet, 05.03.2015 - 09:51

U prostorijama HKC "Bunjevačko kolo" Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizovao je prezentaciju dva kapitalna dela:

Zbornik radova "Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu" i  znanstvenu monografiju "Tradicijska baština i etnokulturni identitet podunavskih Hrvata Bunjevaca"

Skupu je prisustvao i ambasador R.Hrvatske u Beogradu, Gordan Markotić, sa saradnicima kao i generalni konzul Generalnog konzulata R.Hrvatske u Subotici, Dragan Đurić.

Deo prisutnih domaćina skupa nosio je trake kao povez preko leve ruke koji je...

detaljnije
Post date: Sre, 04.03.2015 - 01:50
Custom Search