Prezentovana vrhunska djela koja se tiču bunjevačkih Hrvata

Sre, 04.03.2015 - 01:50 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Petar Kuntić Traka na lijevoj ruci
Petar Kuntić Traka na lijevoj ruci
Slaven Bačić Uvodna reč na skupu
Slaven Bačić Uvodna reč na skupu
Gordan Markotić Možda ćemo iz trećeg puta stići u Gradsku kuću
Gordan Markotić Možda ćemo iz trećeg puta stići u Gradsku kuću
Slaven Bačić o crveno belom povezu
Slaven Bačić o crveno belom povezu

U prostorijama HKC "Bunjevačko kolo" Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizovao je prezentaciju dva kapitalna dela:

Zbornik radova "Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu" i  znanstvenu monografiju "Tradicijska baština i etnokulturni identitet podunavskih Hrvata Bunjevaca"

Skupu je prisustvao i ambasador R.Hrvatske u Beogradu, Gordan Markotić, sa saradnicima kao i generalni konzul Generalnog konzulata R.Hrvatske u Subotici, Dragan Đurić.

Deo prisutnih domaćina skupa nosio je trake kao povez preko leve ruke koji je predstavljao znak protesta što gradonačelnik drugu godinu za redom odbija da dozvoli korištenje prostora Gradske kuće, Zavodu za kulturu, u ovom slučaju za prezentaciju knjiga, a prošle godine za naučni skup.

 

Veleposlanik Gordan Markotić se na kraju obraćanja prisutnima ponadao:

- Nadam se da ćemo prilikom neke treće prezentacije knjige sa sličnom temom konačno završiti u Gradskoj kući.

 

Reakciju predstavnika Bunjevaca, Mirka Bajića, na ovaj postupak sa florom pročitajte ovde.

Udruga bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" takođe je reagovala na ovaj postupak.

Više o ovoj temi...

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao organizator subotičkog predstavljanja i sunakladnik dviju kapitalnih publikacija za ovdašnje bunjevačke Hrvate – zbornika radova „Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu“ i znanstvene monografije „Tradicijska baština i etnokulturni identitet podunavskih Hrvata Bunjevaca“ – nalazi razloga, radi obrane vlastitog dostojanstva i dostojanstva svojih suradnika, reagirati na priopćenje Mirka Bajića od 5. ožujka 2015., u kojemu se nalazi niz neutemeljenih optužbi. Tim prije, jer je riječ o višegodišnjem međunarodnome programu suradnje između znanstveno-obrazovanih institucija iz...

detaljnije
Post date: Sre, 11.03.2015 - 11:58

Detalji sa 5.sednice HNV-a.(on line)

Tema nedeljnika Hrvatska riječ je odmah dovela do tenzije između dve grupe članova HNV-a. Karačić je zatražio objektivnije izveštavanje od strane Karana direktora NIU Hrvatska riječ.

Dosadašnja urednica Hrvatske riječi, dr Jasminka Dulić, dobila je kritiku od vjećnika Karačića vezano za objavljivanje "neistinitih vesti", ali je reizabrana na ovu funkciju ponovo sa dvadeset glasova. Mata Matarić - kritikovao neobjavljivanje određenih vesti i kritičkih tekstova o liderima HNV-a i zatražio da s povuče sa mesta urednice. Petar Kuntić reagovao da on ne utiče na rad urednice.

Karačić kritikovao pojavljivanje velikog broja fotografija određenog većnika u...

detaljnije
Post date: Pon, 09.03.2015 - 19:17

Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ na godišnjoj skupštini održanoj 5. 03. 1015. godine, donijela je odluku da se ogradi od postupaka pojedinih čelnika hrvatskih institucija, koji su prigodom predstavljanja Zbornika radova "Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu" i znanstvene monografije "Tradicijska baština i etnokulturni identitet podunavskih Hrvata Bunjevaca" koja je održana u utorak 3. ožujka u Subotici u HKC „Bunjevačko kolo“, na rukave okačili flor kojim, navodno, prosvjeduju protiv diskriminacije i omalovažavanja Gradske uprave.

Stavljanje flora na rukav kod ljudi u cijelom svijetu izaziva duboke, emocije i podsjeća na...

detaljnije
Post date: Sub, 07.03.2015 - 22:30

 

              POSTUPAK VISOKIH FUNKCIONERA DSHV I  HRVATSKE ZAJEDNICE U SUBOTICI,  KOJI SU STAVLJANJEM FLORA  ŠAHOVNICE OKO RUKAVA ISKAZIVALI  DA SU NAVODNO DISKRIMINISANI JER IM NIJE DATA VELIKA VEĆNICA GRADSKE KUĆE, NEGO DRUGA ADEKVATNA SALA ZA SVOJE AKTIVNOSTI, JE U STVARI VRHUNSKI IZRAZ LICEMERJA.

              TAJ SKUP JE U STVARI JEDAN U NIZU KOJIM PREDSTAVNICI HRVATSKE ZAJEDNICE U SUBOTICI OTVORENO SPROVODE AKTE ASIMILACIJE GRAĐANA PRIPADNIKA BUNJEVAČKE NACIONALNE MANJINE U REPUBLICI SRBIJI U HRVATE.

              SKUPLJAJUĆI „KVAZI NAUČNIKE“ KOJI SVOJIM „NAUČNIM RADOVIMA“ ODREĐUJU KO KAKO...

detaljnije
Post date: Čet, 05.03.2015 - 09:51
Custom Search