Frakcija SVM je trebala znati da im je postupak nelegitiman

Pon, 07.12.2015 - 17:37 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Pal Karolj o slučaju devet odbornika
Pal Karolj o slučaju devet odbornika
Pal Karolj o poziciji gradonačelnika Jene Maglaija povodom slučaja 9 odbornika
Pal Karolj o poziciji gradonačelnika Jene Maglaija povodom slučaja 9 odbornika

O slučaju "9 odbornika" Pal Karolj, zadužen ispred predsedništva SVM-a, za ovu problematiku, dao je istoriju slučaja i objasnio kako je radila disciplinska komisija SVM-a.

- Stav je da oni više ne bi trebali biti članovi SVMa  jer su i ovim činom kao i drugim potezima Mađarskog pokreta stvoren veoma velik jaz i MM i SVM-a. Ali pružena je šansa, svima onima koji misle da su pogrešili, pristupajući jednoj civilnoj organizaciji, ne znajući da će se ta organizacija suprotstaviti politici SVM-a.

- I ova današnja press konferencija govori u tom tonu koji ne obezbeđuje ostvarivanje onih mogućnosti koji SVM ima ne samo u Subotici nego i šire, i ne samo u okviru mađarske zajednice.

Okrivljujući predsednika SVM-a, g.Ištvana Pastora, kao glavnog "krivca" za stanje koje je nastalo u SVM-u, a istovremeno od strane MM-a nudeći pomoć, nudeći, znanje, spasonosna rešenja za SVM-a, uz istovremeni zahtev da promeni predsednika je apsurdno i podseća na ono vreme koje je SVM preživeo pre više od osam godina kada je predsednik SVM-a bio Jožef Kasa, i kada je jednom pogrešnom politkom SVM gubio na svom značaju i identitetu...

- SVM zna da nađe meru da se u Subotici zadrže stabilni politički odnosi koalicije koja vodi ovaj grad.

- I da će, posle sledećih izbora, u gradu Subotici, najverovatnije ponovo biti formirana koalicija koja će raditi u interesu svih građana i da će  SVM kao legalni predstavnik Mađara koji žive u Subotici biti okosnica te koalicije nakon prestojećih izbora početkom iduće godine. To je logično jer je SVM u proteklih osam godina, jednom uzlaznom linijom, postigao rezultate koji su u interesu opstanka i prosperitita pripadnika mađarske nacionalne zajednice, i svih ostalih građana Subotice, i da bez ovakve politike koju legitimiše predsednik SVM-a u liku g.Ištvana Pastora je nemoguće zadržati i dalje razvijati sa ovakvim zahtevima koje izlažu čelnici Mađarskog pokreta...

Na pitanje o položaju gradonačelnika Jene Maglaija povodom ovog dešavanja,  g.Pal je rekao:

- Nama u SVM-u je interesu da gradonačelnik g.Jene Maglai ispuni svoj mandat jer je to potreba grada kao i koalicije koja vodi grad a i svih njenih građana.

- SVM neće pokrenuti postupak smene gradonačelnika Jene Maglaija, osim u nekom "izuzetnom slučaju", jer to nije interes građana Subotcie niti je interes SVM.

U prilogu su kompletne izjava g. Pal Karolja.

Kasnije celokupan tekst o ovoj temi u Subotičkoj areni...

Ličnosti: 

Više o ovoj temi...

Mađarski pokret sa žaljenjem uzima  k znanju da je Savez vojvođanskih Mađara isključio iz članstva Endrea Čusoa, dr. Zoltana Devavarija, Ištvana Haškoa, Ilonu Husak-Hof, Jožefa Hužvara, Ervina Ištvana, Pala Javora, dr Martu Kovač-Torok i Lasla Uborija. Savet SVM je odbio žalbe svojih navedenih članova izjavljene protiv prvostepene odluke Disciplinske komisije stranke. Time je odluka o isključenju članova platforme Mađarskog pokreta oformljene unutar Odborničke grupe SVM u Skupštini grada Subotica postala pravosnažna.

Ovakvim postupanjem je potvrđena ocena koja govori o tome da SVM u svojim redovima ne trpi samostalni način razmišljanja i istupanja, makar to i bilo unutar istovetnog sistema vrednosti. SVM ne toleriše da njegovi članovi odbace da pojedinac iz kruga iste te...

detaljnije
Post date: Čet, 17.12.2015 - 19:45

Predmet: Saopštenje                                                                                  VMSZ:XXI-891/2015

Savet Saveza vojvođanskih Mađara je na sednici održanoj 15. decembra razmotrio prigovore podnete na odluku Disciplinske komisije SVM, i predložio je za devet odbornika, koji su u okviru odborničke grupe SVM u Skupštini grada Subotice osnovali platformu Mađarskog Pokreta, da povuku svoju odluku jer samo zajedno mogu dobro obezbediti efikasno i snažno predstavljanje interesa građana Subotice mađarske nacionalnosti. U višesatnoj raspravi su više puta uzeli učešće i prisutni od ovih devet odbornika, ali nisu izrazili spremnost za povlačenje svoje odluke o formiranju platforme.

Članovi Predsedništva, Saveta i sam Ištvan Pastor predsednik Saveza vojvođanskih...

detaljnije
Post date: Sre, 16.12.2015 - 12:23

Udruženje građana Mađarski pokret održalo je press konferenciju u Novoj Opštini sa temom isključivanja devet članova SVM-a odbornika u Skupštini grada. Govorili su Jo Horti Livija, dr Tamaš Korhec i Jožef Hužvar.

Sažetak:

dr Korhec

  • - Do sada neviđen pritisak u našoj zajednici na članove pokreta koji su isključeni iz SVMa.
  • - Nemamo nameru da postanemo politička partija, ali u politici je sve moguće...

Jožef Hužvar

  • - Nemamo nameru da idemo protiv SVM. Želimo demokratsko funkcionisanje sa unutrašnjim kontrolama...
detaljnije
Post date: Pon, 07.12.2015 - 16:26

Posle šestočasovnog rada skupštine sve ipak glatko prošlo. Mnogo buke ni oko čega.

Oglasila se frakcija među odborničkom grupom SVM-a. Čuso Endre - Ima nas devet ali delujemo u okviru odborničke grupe SVM-a, nismo neka nova partija...

Opozicija u skupštini je danas imala svoj dan. Demokrate su za svaki propust u pisanju materijala za skupštinu davali "lekcije" poziciji a to je prihvaćano bez mnogo rasprave.

Bilo je malo ping ponga za govornicom oko budžeta i odgovornosti oko plaćanja penala ali sve u svemu nikome se to neće obiti o glavu.

Primedba na Master plan 2015. je bila da ipak...

detaljnije
Post date: Čet, 12.11.2015 - 19:08
Custom Search