Mađarski pokret - Ne idemo protiv Saveza vojvođanskih Mađara

Pon, 07.12.2015 - 16:26 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Press konferencija Mađarskog pokreta
Press konferencija Mađarskog pokreta

Udruženje građana Mađarski pokret održalo je press konferenciju u Novoj Opštini sa temom isključivanja devet članova SVM-a odbornika u Skupštini grada. Govorili su Jo Horti Livija, dr Tamaš Korhec i Jožef Hužvar.

Sažetak:

dr Korhec

  • - Do sada neviđen pritisak u našoj zajednici na članove pokreta koji su isključeni iz SVMa.
  • - Nemamo nameru da postanemo politička partija, ali u politici je sve moguće...

Jožef Hužvar

  • - Nemamo nameru da idemo protiv SVM. Želimo demokratsko funkcionisanje sa unutrašnjim kontrolama.

U prilogu zvučni zapis i  tekst dopisnice A.Isakov za Politiku

Мађарски покрет оптужио СВМ за одмазду

Удружење грађана Мађарски покрет каже да су њихови чланови искључени из СВМ-а јер су исказали своје мишљење. Пастор одговара да партија мора да функционише по правилима

Суботица – Мађарски покрет даје подршку својим члановима и одборницима у Скупштини града који су првостепеном одлуком партијске дисциплинске комисије избачени из редова Савеза војвођаснких Мађара, рекао је копредседник Мађарског покрета др Тамаш Корхец, на конференцији за новинаре. Он је оценио да је у питању „монтиран процес“ и да одборници нису искључени из странке јер су прекршили Стату, већ што су исказали своје мишљење.

Мађарски покрет, као удружење грађана, одржало је своју прву конференцију за новинаре од оснивања 20. августа у намери и да, како су рекли, у јавности проговори о притисцима које на свим нивоима, и свим областима деловања трпе његови чланови. Корхец и Ливија Јо Хорти, такође копредседник Мађарског покрета оптужили су Иштвана Пастора и Илдику Ловаш за једноумље у партији, за аутократско руковођење, и додали да се нису променили разлози због којих је пре четири месеца основан Мађарски покрет. Копредседници Мађарског покрета истичу да њихови чланови доживљавају телефонске претње, шиканирања, па и губитак посла. Сматрају да је најочитији доказ за то ситуација у дневном листу „Мађар со“.

Корхец је одбацио могућност да Мађарски покрет прерасте у партију: -Не желимо да функционишемо као политичка странка јер смо и основани са кредом да почивамо на најширем консензусу чланова. За промену такавог става била би потребна уверљива већина чланова.

Он ипак није одбацио могућност да се Мађарски покрет појави на изборима на неким нивоима власти, сам или у сарадњи са другим организацијама. Корхец је рекао да постоје широке опције али да Мађарском покрету није важно да учествује на изборима већ да се демократизују односи унутар мађарске заједнице. Избацивање одборника из редова СВМ-а могло би да поремети Скупштинску већину у граду, али чланови Мађарског покрета кажу да дају пуну подршку владајућој већини у локалној самоуправи и градоначелнику Јене Маглаију, који је и члан Мађарског покрета. Одборник Јожеф Хужвари, који је такође избачен из СВМ-а каже да њихов цие није да иду против СВМ-а и да је одлука о томе да искључе девет од укупно својих 16 одборника штетна за саму партију.

Мађарски покрет најавио је и да припрема серију разговора како би кроз дијалог дошли до консензуса са учесницима у политичком животу војвођанских Мађара, и да ће први позив упутити Иштвану Пастору, лидеру СВМ-а, а потом и политичким представницима других мађарских партија. Такође су поздрави одлуку Мађарске да инвестира 60 милиона евра у Војводину, и у знак подршке најавили низ стручних састанака о томе како помоћи привредницима.

На оптужбе изречене од стране Мађарског покрета Иштван Пастор, у изјави за „Политику“ каже да ако се под аутократом подразумева да се поштују правила и ред, онда он јесте аутократа. –Као неко ко је на челу партије мој задатак је да бринем о поштовању правила по којима функционише странка, иначе ће личити на кокошињац. Ако се неко боље осећа у кокошињцу, онда не треба да је у странци, каже Пастор.

Он такође одбија да СВМ има било какаве везе са шиканирањем чланова Мађарског покрета и каже да је то питање за градоначелника Суботице. –Он има полуге којима може да утиче на управу, на јавна предузећа, он је и члан Мађарског покрета, и ако неко има доказе за то треба их јавно навести. А, ако то није тачно, страшно је што се тако нешто јавно изговара, сматра Пастор.

Više o ovoj temi...

Mađarski pokret sa žaljenjem uzima  k znanju da je Savez vojvođanskih Mađara isključio iz članstva Endrea Čusoa, dr. Zoltana Devavarija, Ištvana Haškoa, Ilonu Husak-Hof, Jožefa Hužvara, Ervina Ištvana, Pala Javora, dr Martu Kovač-Torok i Lasla Uborija. Savet SVM je odbio žalbe svojih navedenih članova izjavljene protiv prvostepene odluke Disciplinske komisije stranke. Time je odluka o isključenju članova platforme Mađarskog pokreta oformljene unutar Odborničke grupe SVM u Skupštini grada Subotica postala pravosnažna.

Ovakvim postupanjem je potvrđena ocena koja govori o tome da SVM u svojim redovima ne trpi samostalni način razmišljanja i istupanja, makar to i bilo unutar istovetnog sistema vrednosti. SVM ne toleriše da njegovi članovi odbace da pojedinac iz kruga iste te...

detaljnije
Post date: Čet, 17.12.2015 - 19:45

Predmet: Saopštenje                                                                                  VMSZ:XXI-891/2015

Savet Saveza vojvođanskih Mađara je na sednici održanoj 15. decembra razmotrio prigovore podnete na odluku Disciplinske komisije SVM, i predložio je za devet odbornika, koji su u okviru odborničke grupe SVM u Skupštini grada Subotice osnovali platformu Mađarskog Pokreta, da povuku svoju odluku jer samo zajedno mogu dobro obezbediti efikasno i snažno predstavljanje interesa građana Subotice mađarske nacionalnosti. U višesatnoj raspravi su više puta uzeli učešće i prisutni od ovih devet odbornika, ali nisu izrazili spremnost za povlačenje svoje odluke o formiranju platforme.

Članovi Predsedništva, Saveta i sam Ištvan Pastor predsednik Saveza vojvođanskih...

detaljnije
Post date: Sre, 16.12.2015 - 12:23

O slučaju "9 odbornika" Pal Karolj, zadužen ispred predsedništva SVM-a, za ovu problematiku, dao je istoriju slučaja i objasnio kako je radila disciplinska komisija SVM-a.

- Stav je da oni više ne bi trebali biti članovi SVMa  jer su i ovim činom kao i drugim potezima Mađarskog pokreta stvoren veoma velik jaz i MM i SVM-a. Ali pružena je šansa, svima onima koji misle da su pogrešili, pristupajući jednoj civilnoj organizaciji, ne znajući da će se ta organizacija suprotstaviti politici SVM-a.

- I ova današnja press konferencija govori u tom tonu koji ne obezbeđuje ostvarivanje onih mogućnosti koji SVM ima ne samo u...

detaljnije
Post date: Pon, 07.12.2015 - 17:37

Posle šestočasovnog rada skupštine sve ipak glatko prošlo. Mnogo buke ni oko čega.

Oglasila se frakcija među odborničkom grupom SVM-a. Čuso Endre - Ima nas devet ali delujemo u okviru odborničke grupe SVM-a, nismo neka nova partija...

Opozicija u skupštini je danas imala svoj dan. Demokrate su za svaki propust u pisanju materijala za skupštinu davali "lekcije" poziciji a to je prihvaćano bez mnogo rasprave.

Bilo je malo ping ponga za govornicom oko budžeta i odgovornosti oko plaćanja penala ali sve u svemu nikome se to neće obiti o glavu.

Primedba na Master plan 2015. je bila da ipak...

detaljnije
Post date: Čet, 12.11.2015 - 19:08
Custom Search