Uspešna godina za Fondaciju Tijana Jurić

Pon, 28.12.2015 - 01:23 -- dejan.vukovic

Fondacija „Tijana Jurić“ završila je 2015. godinu uspešnim rezultatima postignutim delovanjem na polju bezbednosti građana, u prvom redu dece. Najvećim ostvarenim ciljevima smatraju se usvajanje „Tijaninog zakona“ i članstvo fondacije u međunarodnom sistemu „AMBER Alert“. 

Govoreći o Tijaninom zakonu na završnoj konferenciji Fondacije „Tijana Jurić“ u 2015. godini kojaje održana u galeriji "Klein house" u Subotici, osnivač Igor Jurić istakao je da je izmena člana 72. Zakona o policiji predstavljala početak borbe za bolju bezbednost u državi. - Izmena Krivičnog zakonika, onog dela koji se odnosi na brže reagovanje policije i sistema, jeste nešto za šta ću se zalagati u budućnosti. Takođe, veoma važan momenat u 2015. godini bio je članstvo Fondacije u međunarodnoj organizaciji za potragu dece „AMBER Alert Europe“. Posredstvom te organizacije želimo da uvedemo najbolje mehanizme za potragu u slučaju nestanka dece - istakao je Jurić.

Kada je reč o projektima koji su se održavali kontinuirano tokom godine, u osnovnim I srednjim školama za učenike, roditelje i prosvetne radnike održano je 14 „Tijana klik“ edukacija o bezbednosti dece na internetu, tri edukacije „Stop trgovini ljudima“, dva predavanja o bezbednosti dece sa piscem i autorom knjige “Armagedon” Vladom Arsićem. U toku novembra, Fondacija “Tijana Jurić” dobila je autorsko pravo za izvođenje predstava “Nasilje nema opravdanje” autora Zijaha Sokolovića.

Sve edukacije realizovane su u saradnji sa kriminolozima i stručnim saradnicima koji aktivno rade na prevenciji trgovine ljudima i pedofilije. - U 2016. godini ćemo raditi još više i kroz sve naše projekte skretati pažnju na to da je bezbednost deo svakodnevnice i da o njoj ne treba misliti samo onda kada se nešto tragično desi. Pred nama je novih 12 meseci koje dočekujemo spremno, jer smo prihvatili odgovornost da i dalje edukujemo decu i roditelje sa željom da se nivo svesti o bezbednosti za kratko vreme podigne na viši nivo nego što je to bilo prethodnih godina - istakao je Igor Jurić dodavši da će u narednoj godini predavači Fondacije držati tribine i edukacije i na mađarskom jeziku i da će biti uvedena još jedna predstava glumca Vladimira Grbića.

Fondacija se protiv nasilja, a sa krajnjim ciljem bezbednosti dece, borila i kulturom. U junu je u mestu Svetozar Miletić održan Prvi festival „Glas anđela - Tijana Jurić“ čiji je glavni deo bio takmičenje dece do 16 godina u etno pevanju, dok su u revijalnom delu nastupili Branislav Lečić i Jelena Tomašević.

Drugi festival biće održan u junu 2016. godine u Bajmoku i trajaće tri dana. Najavljeno je izvođenje predstave „Indigo“ Branislava Lečića, Danice Maksimović i Marije Vicković, takmičenje za decu u etno pevanju i revijalni nastup umetnika Predraga Mikija Manojlovića, Danice Krstić,Tijane Bogićević i Marka Robertsona, Alekse Jelića, Merime Njegomir, orkestra RTS-a. Na polju humanitarnih aktivnosti, Fondacija je prodajom majica sa Tijaninim likom prikupila 575.500 dinara za lečenje nekoliko obolele dece.

AKTIVNOSTI FONDACIJE U 2016. GODINI

Jedna od prvih aktivnosti u 2016. godini biće predstavljanje novog, redizajniranog sajta tijana.rs koji će do kraja januara biti dostupan javnosti sa novim vizuelnim identitetom. Sajt će biti od velike koristi javnosti i medijima, jer će pored vesti i informacija o održanim događajima, sadržati edukativne tekstove i vodiče o prevenciji raznih vidova nasilja.

Jedna od sekcija na novom sajtu predviđena je i za ambasadore fondacije, javne ličnosti koje će svojim uticajem doprineti efektnijoj realizaciji projekata za dobrobit svih građana, pre svega dece. - U toku 2016. godine, sajt tijana.rs dobiće i svoj online shop za koji već sada biramo predmete. Neki od njih imaće vezu i snažnu asocijaciju na ono što je Tijana bila i što je za života radila. Prodajom takvih proizvoda koristićemo priliku da pokažemo društvenu odgovornost i učinimo dobra dela zajedno sa ljudima dobre volje - istakla je Bojana Latinović, savetnik za odnose sa javnošću Fondacije „Tijana Jurić“.

Na polju humanosti, u poslednjim mesecima 2016. godine biće pokrenuta velika humanitarna kampanja „Tijanin leptir“ koja će pored pokretanja solidarnosti među ljudima, pomoći institucije i pojedince koji rade i žive u teškim uslovima.

Vrlo važna biće i saradnja sa ostalim fondacijama koje se bave decom, njihovom bezbednošću, zdravljem, edukacijom, te će tako, prema rečima Bojana Latinović, Fondacija „Tijana Jurić“ pokrenuti stručnu Konferenciju fondacija u Srbiji ne bi li se na jednom mestu razmenile sve važne informacije i sagledali novi načini za pomoć i brigu o deci.

Tokom konferencije pohvaljena je i odlična saradnja sa medijima koji su prenoseći sve informacije o aktivnostima Fondacije i sami dali svoj doprinos na polju bezbednosti i društvene odgovornosti.

Autor teksta: 
Custom Search