Mirko Bajić potkopava jučer potpisanu Deklaraciju

Kategorija: 
Izvor: 

Po tko zna koji put, opet se javnosti bez ikakvog ozbiljnog razloga obratio Mirko Bajić, jedan od najopskurnijih likova subotičke političke scene, ne bi li iznio po pravilu ne samo negativne već i neutemeljene stavove spram vodstva hrvatske zajednice u Srbiji.

Poslovično neinformiran, bez znanja o onome o čemu je sve bilo riječi na jučerašnjem sastanku srbijanskoga mandatara Aleksandra Vučića i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s predstavnicima Hrvata u Srbiji, Mirko Bajić je našao za shodno da u, jezičnom smislu posve nepismenom, priopćenju za javnost Saveza bačkih Bunjevaca provokativno prokomentira obećanje Aleksandra Vučića da će pokrajinska Vlada voditi računa da osigura financijska sredstva za izlaženje tjednika „Hrvatska riječ“. U tom smislu, valja istaknuti kako domaćin susreta Aleksandar Vučić nije govorio o nekakvom favoriziranju informiranja Hrvata u Vojvodini niti pak o tome da će druge nacionalne zajednice u Vojvodini biti uskraćene za to pravo. Stoga posve nedolično dociranje Mirka Bajića Aleksandru Vučiću o tome što mu je činiti na planu politike financiranja glasila na manjinskim jezicima u Vojvodini djeluje posve neprilično i degutantno. Istodobno optuživati mene kao predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini da sam „stao iza leđa Aleksandra Vučića“ (sic!) i da je DSHV „išao protiv politike koju vodi Srpska napredna stranka, napadajući tu politiku na naj vulgarniji način“ (upravo tako!), vjerojatno spada u sam vrh antologije političke gluposti i zlonamjernosti. DSHV je posve racionalno i razložno izabrao one političke snage za zajednički izlazak na izbore, uz svijest o svim rizicima koji taj izbor sa sobom nosi, o čemu je javnost uredno informirao.

Na koncu, ali ne i na posljednjem mjestu, naglasit ćemo kako je susret s Aleksandrom Vučićem s predstavnicima Hrvata u Vojvodini bio kao s budućim premijerom Srbije a ne kao predsjednikom stranke, što dakako cijenimo. Ukoliko to Mirko Bajić nije shvatio, onda smo dužni iskazati ne samo žaljenje već i zabrinutost, jer je svojim nemuštim priopćenjem i neosnovanim napadom na političku stranku hrvatske zajednice, čiji je predsjednik bio među ostalim domaćinom budućem srbijanskom premijeru, zapravo potkopao temeljnu namjeru netom potpisane Deklaracije. O istome će uredno biti upoznata i supotpisnica istog, za Hrvate u Vojvodini i više nego važnog, dokumenta.

Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

Custom Search