Dužijanca - Povorka by Vedran

Ned, 14.08.2016 - 17:35 -- fotoveki
Kolekcija članaka: 

 

Održana centralna svečanost „Dužijance 2016”

14.08.2016.

Na subotičkom Trgu slobode održana je centralna svečanost „Dužijance 2016”, tradicionalne manifestacije koja se po 106. put organizuje povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje, a naročito na rodu pšenice. Ovogodišnji bandaš i bandašica, Ninoslav Radak, iz Subotice, i Nataša Vojnić Tunić, iz Starog Žednika, predali su gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu venac od novog žita i hleb od ovogodišnjeg roda pšenice.

 

Nakon što je preuzeo hleb, pokazujući ga na sve četiri strane sveta, gradonačelnik Laban je podsetio da je „Dužijanca”, kao svetkovina završetka žetve koja se u Subotici slavi više od 100 godina, izvorni običaj koji se vekovima negovao i čuvao u salašarskim porodicama naroda sa ovih prostora.

To je, kazao je, vera u rad, vera u Boga, živi etnološki muzej, kulturološki fenomen, praznik koji prevazilazi okvire nacionalne i verske pripadnosti

Ova manifestacija neguje i pobuđuje u nama najbolje osobine, a to su marljivost, istrajnost i težnja ka zajedništvu, rekao je gradonačelnik, i dodao da „Dužijanca” svojim značajem i veličinom odavno prevazilazi lokalni karakter.

– ’Dužijanca’ simbolično sadrži najznačajnije osobine žitelja Subotice, ali i cele Vojvodine. Zato je današnji dan praznik zajedništva, rada i smernosti i on oslikava svu lepotu i raznolikost ovog dela naše zemlje – istakao je  gradonačelnik Laban.

Uz konstataciju da nema mnogo manifestacija koje se mogu pohvaliti da traju ceo jedan vek i da „Dužijanca” toliko traje, između ostalog, i zato što sadrži trajne vrednosti, on je rekao da „Dužijanca“ u sebi nosi i simboliku sreće, jedinstva i ljubavi.

– Cenimo i poštujemo svaku nacionalnu zajednicu koja drži do sebe, čuva i neguje svoje običaje, svoju kulturu i ne gubi identitet. Obaveza svih nas iz lokalne samouprave je da vam u tome pomažemo i da jedni drugima služimo za primer, da jedni drugima pokažemo snagu i veru da zajednički rad i trud uvek doprinose zajednici i donose rezultate. Isto tako, ’Dužijanca’ treba da sačuva svoje istinske i iskonske vrednosti – naglasio je Bogdan Laban.

Na kraju svog obraćanja, gradonačelnik Laban je pohvalio dobru organizaciju „Dužijance 2016“ i izrazio zadovoljstvo zbog učešća velikog broja mladih u svim njenim manifestacijama, uključujući i tradicionalno takmičenje risara. To nas uverava, podvukao je, da će „Dužijanca“ još jako dugo biti jedna od najznačajnijih manifestacija u našem gradu.

Program svečanog dela „Dužijance” počeo je jutros, ispraćajem i blagoslovom bandaša i bandašice u crkvi Svetog Roka, a nastavljen je svečanim euharistijskim slavljem u katedrali Svete Terezije Avilske. Svečanu misu zahvalnicu, s duhovnog aspekta svakako najvažniji deo proslave „Dužijance”, predvodio je će požeški biskup, mons. dr Antun Škvorčević, iz Hrvatske.

Najatraktivniji deo usledio je u svečanoj povorci, gde su od katedrale Svete Terezije Avilske do Trga slobode Subotičani i brojni gosti, po običaju, mogli da vide: barjaktara na konju sa zastavom „Dužijance”, konjanike u svečanoj graničarskoj nošnji, veliku krunu i klas žita, male „kraljice” sa karakterističnim pesmama, risare i risaruše u narodnim nošnjama i sa radnim priborom, svečane zaprege, aptike, fijakere i karuce okićene žitom, defile kulturno-umetničkih društava iz Subotice i okoline, Vojvodine, Hrvatske i Austrije, a za njima desetak parova bandaša i bandašica iz okolnih mesta u kojima je proteklih nedelja, u okviru obeležavanja „Dužijance”, već održana slična svečanost.

Centralni deo programa „Dužijance 2016” nastavljen je posle podne, u 18 časova, kada su bandaš i bandašica u društvu gostiju i visokih zvanica posetili grob Blaška Rajića, na Kerskom groblju u Subotici.

Centralna manifestacija „Dužijanca 2016” završena je tradicionalnim Bandašicinim kolom na Trgu slobode, koje je počelo u 20 časova.

Organizator manifestacije „Dužijanca 2016“ je Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

 

 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Poslednji događaj, Likovna kolonija Bunarić, u nizu dešavanja ovogodišnje manifestacije Dužijanca 2016.

Više o tome od Ivane Vukov u prilogu.

Post date: Sub, 20.08.2016 - 23:36

Nekoliko detalja iz VP lože prilikom kićenja gostiju i dolaska zastave pred početak povorke.

Post date: Pon, 15.08.2016 - 22:19

Najbolji pogled na dešavanja u centru grada.

Post date: Pon, 15.08.2016 - 20:25

Na subotičkom Trgu slobode održana je centralna svečanost „Dužijance 2016”, tradicionalne manifestacije koja se po 106. put organizuje povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje, a naročito na rodu pšenice. Ovogodišnji bandaš i bandašica, Ninoslav Radak, iz Subotice, i Nataša Vojnić Tunić, iz Starog Žednika, predali su gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu venac od novog žita i hleb od ovogodišnjeg roda pšenice.

Post date: Pon, 15.08.2016 - 10:53
Custom Search