U OŠ Matija Gubec obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Pon, 05.12.2016 - 16:24 -- branka.milojevic

Kao i prethodnih godina, i ove je godine u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ iz Tavankuta obilježen 1. prosinca, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Budući da AIDS danas predstavlja globalnu zdravstvenu prijetnju, dan u kojem se raznim akcijama upozorava na opasnosti ove smrtonosne bolesti, obilježava se u gotovo svim zemljama svijeta. AIDS je skraćenica engleskoga naziva za sindrom stečenog nedostatka imuniteta (eng. Acquired Immunodeficiency Syndrome – AIDS), bolesti koja je još poznata i pod nazivom SIDA (prema franc. Syndrome d'ImmunoDéficience Acquise – SIDA), a u hrvatskom jeziku naziva se kopnicom. Uzročnik je bolesti virus HIV (Human ImmunodeficiencyVirus) koji napada obrambene stanice ljudskoga tijela, leukocite, pa se teško oštećen imunološki sustav više ne može braniti od štetnih djelovanja raznih bolesti. Virus HIV-a najčešće se prednosi spolnim činom ili kontaktom krvi zdrave osobe s krvlju zaražene osobe. Potrebno je stoga razvijati svijest kod mladih koliko opasno može biti spolno neodgovorno ponašanje, ali i koliko je važan oprez u slučaju nailaska na predmete koji su mogli biti u dodiru sa zaraženom krvlju.

Ovaj su dan u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ obilježili svi učenici viših razreda sa svojim nastavnicima. Na vratima svake učionice tako se našala kratka obavijest o ovome danu i što se njime obilježava, a uz nju je stajala i naljepnica s prepoznatljivim simbolom. Riječ je o poznatoj crvenoj vrpci, koja se kao simbol preuzela iz američke tradicije gdje se vezivanjem crvene vrpce oko debla drveta iskazivala potpora dragim i udaljenim osobama. Kao simbol borbe protiv AIDS-a, crvena se vrpca koristi od 1991. godine. Osim što je znak potpore oboljelima u borbi protiv ove opake bolesti, ona svojom crvenom bojom simbolizira i ljubav i krv.

U okviru aktivnosti vezanih za obilježavanje Svjetskoga dana borbe protiv AIDS-a, učenici su za vrijeme odmora pogledali i kratak informativni film u kojem je bilo riječi o opasnostima i načinima sprečavanja zaraze. Na ovaj se način mlade potaklo da razmisle o svim opasnostima neodgovornoga ponašanja i važnosti opreza u slučaju nailaska na predmete koji na sebi mogu nositi tragove zaražene krvi. 

Autor teksta: 
Custom Search