Klub putnika: Zanzibar

Čet, 15.06.2017 - 11:24 -- darko.kovacevic

Klub putnika će u junu ugostiti Sunčicu Milutinović, koja će govoriti o svojim iskustvima na Zanzibaru. Predavanje će se održati u petak, 16. juna 2017. godine sa početkom u 19.30 časova u Omladinskom klubu “Skladište“. Ulaz je slobodan.

Zanzibar, ostrvo uz istočnu obalu Afrike, jedinstveni biser Indijskog okeana i raj za hedoniste i avanturiste, još uvek je nedovoljno poznat turistima, ali je zato pravo otkriće ljubiteljima putovanja koji vole daleke destinacije. Ostrvo obiluje najrazličitijim tropskim voćem i začinima, a bujna vegetacija u središnjem delu ostrva stanište je nekoliko vrsta majmuna, među kojima se izdvajaju Red Colobus majmuni, koji žive jedino na ovom ostrvu.

Zanzibar su prvobitno naselili Bantu crnci (po kom je ostrvo i dobilo ime), a kasnije su se doselili Indusi i Arapi. Zahvaljujući svom geografskom položaju (ostvro se nalazilo na pomorskom putu koji je spajao Rimsko carstvo sa Indijom i Kinom), istoriju Zanzibara su obeležila česta osvajanja, kolonizacija, robovlasništvo, kao i najkraći rat koji je trajao samo 40 minuta i ušao zbog toga u Ginisovou knjigu rekorda.

Zanzibarci žive kao što su živeli u proteklih nekoliko vekova: sela su svojevrsna plemena sa poglavicom na čelu, barake od kamena, blata i palminog lišća bez struje sa zemljanim podovima su im kuće, a život im počinje izlaskom sunca, te se završava njegovim zalaskom. Prednosti takvog života daleko od civilizacije su vrlo opušten život bez stresa, žurbe i nervoze, dok s druge strane vladaju bolesti koje su iskorenjene u modernom svetu i koje utiču na kratak životni vek Zanzibaraca.

A, kada dođete na obalu ovog ostrva, počinje raj na zemlji oivičen kilometrima najfinijeg belog peska, hladom kokosovih palmi i toplim, prozirnim okeanom, a odsustvo gužve i vreve koju turisti stvaraju, daju vam osećaj potpune nirvane. Odmor na Zanzibaru je gozba za sva čula i najgori momenat predstavlja trenutak kada shvatite da morate da pođete na aerodrom na svoj povratni let u realnost.

Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Pet, 16.06.2017 - 19:30
Vreme održavanja - kraj: 
Pet, 16.06.2017 - 21:00
Kategorija: 
Custom Search