Održana 2. vanredna sednica Skupštine grada

Pet, 25.08.2017 - 23:41 -- nikola.tumbas
Zvučni zapis 2 vanredne sednice Skupštine grada
Zvučni zapis 2 vanredne sednice Skupštine grada

U Velikoj većnici Gradske kuće održana je 2. vanredna sednica Skupštine grada sa jednom tačkom dnevnog reda – Donošenje Rešenja o donošenju programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Subotice u 2017. godini. Odbornici su sa 42 glasa za, 12 protiv i dva uzdržana glasa usvojili Rešenje.

U skladu sa Zakonom i uputstvom Ministarstva, Komisija koju je obrazovao gradonačelnik izradila je predlog Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Subotica za 2017. godinu.

Program se sastoji iz tri dela, a to su: opšte odredbe, uslovi zaštite na prostoru zaštićenih prirodnih dobara i zaštita poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srbije, kao i plan korišćenja poljoprivrednog zemljišta sa programom radova.

Trenutno stanje zaštite i uređenja zahteva znatno veći broj i opsežnije mere i radove od predloženih. Međutim, limitiran iznos sredstava koji se očekuju za ove namene bio je razlog da se utvrde prioriteti: izgradnja, uređenje i održavanje poljskih puteva, izgradnja i održavanje kanala za odvodnjavanje, podizanje vetrozaštitnih pojaseva, edukacija, protivgradne mere, navodnjavanje i poboljšanje kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Sredstva za ove namene obezbediće se od naknade za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini (Gradu pripada 40 odsto ostvarenih sredstava) i od naknade za promenu namene obradivog poljoprivrednog zemljišta, gde Gradu takođe, pripada 40 odsto ostvarenih sredstava.

Očekivana sredstva od naknade za promenu namene obradivog poljoprivrednog zemljišta su 1.000.000 dinara, planirana sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po programu 2017. godine iznose 63.525.000 dinara, odnosno ukupno 64.525.000 dinara.

Poljoprivredno zemljište u svojini Republike Srbije koristi se u skladu sa Zakonom i ovim programom. Prema podacima Službe za katastar nepokretnosti utvrđeno je da na teritoriji grada Subotice ima 16.672,9735 hektara poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srbije. Ovim Programom se predlaže da se u zakup u 2017. godini izda 15.919,85 hektara. Ugovor o zakupu zaključuju zakupac i Ministarstvo.

 

Autor teksta: 
Custom Search