Усвојен други ребаланс буџета града

Pet, 03.11.2023 - 14:26 -- nikola.tumbas
Minut ćutanja
Minut ćutanja
Miroslav Milojević
Miroslav Milojević
Aleksandra Bukvić
Aleksandra Bukvić
Stevan Bakić
Stevan Bakić

Одборници Скупштине града данас су, на  41. редовној седници локалног парламента одржаној у Великој већници Градске куће, донели Закључак о прихватању Извештаја о остваривању буџета Града Суботице за период од 1. јануара до 30. септембра ове године, као и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету града за 2023. годину. Градоначелник Стеван Бакић је, тим поводом, изјавио да усвојеним другим ребалансом обим буџета Града Суботице за 2023. годину износи 9.488.372.000 динара, што представља повећање текућег обима буџета за непуних 235 милиона динара.|

Измене прихода и примања буџета израђене су на основу показатеља остварења буџетских прихода у протеклом периоду текуће године и реално очекиване динамике остварења сваког појединачног прихода до краја године. За протеклих девет месеци укупни приходи и примања буџета остварени су у висини 73,86 одсто годишњег плана, што је за 24,56 одсто више у односу на њихово остварење у истом периоду претходне године. Ови резултати потврђују да смо планирали буџет у реалним оквирима, а да ћемо наставити са том праксом, јер један до два лоша потеза могу све да промене, потврђује овај други ребаланс којим се обим буџета повећава веома опрезно, за 2,54 одсто“, нагласио је градоначелник Бакић.

Предложеним изменама, додао је, текући расходи буџета су повећани за 262.050.000 динара.

Усаглашени су износи средстава потребних за обрачун и исплату плата са добијеном сагласности Министарства финасија, усаглашени су износи потребних средстава за измиривање сталних трошкова и свих законских обавеза градског буџета којима се обезбеђује делатност установа образовања, социјалне и здравствене заштите, културе и спорта“, рекао је Бакић.

Истакао је да су опредељена и средства за инвестициона улагања у износу нешто мањем од две милијарде и 41 милион динара и да су она пројектована у обиму који је остварив до краја буџетске године.

Усвојеним ребалансом стварају се предуслови да се започне неколико и за наш град, и за наше суграђане значајних нових инвестиционих пројеката. Поред изградње амбуланте на Палићу, где вредност радова износи 99,6 милиона динара, то су и реконструкција и доградња објеката Предшколске установе ’Мандарина’, у МЗ ’Дудова шума’, у висини од 102 милиона динара, и ’Санда Марјановић’, у МЗ ’Прозивка’, где вредност радова такође износи 102 милиона динара, као и завршетак реконструкције и опремање централне кухиње ПУ ’Наша радост’, где је опредељено 109 милиона динара, од тога за радове 55 милиона динара, а за опремање 54 милиона динара. Обезбеђена су и средства за инвестициони пројекат ЈКП ’Водовод и канализација’ који се односи на замену испуне на Водозахвату 1 у фабрици за пречишћавање питке воде, у висини од 100 милиона динара“, навео је градоначелник Бакић.

На 41. редовној седници Скупштине града Суботице, на којој је укупно усвојено 17 тачака дневног реда, Закључак о прихватању Извештаја о остваривању буџета Града Суботице за период од 1. јануара до 30. септембра ове године усвојен је једногласно (59 гласова „за“, без уздржаних и против), док је Одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету Града Суботице за 2023. годину усвојена већином гласова (55 гласова „за“, четири против, уздржаних није било).

На почетку данашње седнице Скупштине града Суботице минутом ћутања одата је пошта преминулом председнику Скупштине АП Војводине и лидеру Савеза војвођанских Мађара, Иштвану Пастору.

Одборници су 1. јуна ове године, на  36. редовној седници Скупштине града одржаној у Великој већници Градске куће, донели Одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету града за 2023. годину. Тим првим ребалансом усвојени обим буџета износио је нешто више од 9,25 милијарди динара, што је за 737,16 милиона динара више од обима буџета усвојеног у децембру 2022. године.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search