Secesija za vaspitačice

Čet, 21.06.2018 - 12:51 -- darko.kovacevic

Završen jednomesečni seminar na temu „Secesija i linija“ namenjen vaspitačicama Predškolske ustanove „Naša radost“ u Subotici, u saradnji ove ustanove i umetničkog odeljenja Gradskog muzeja Subotica.

Na seminaru je učestvovalo preko četrdeset vaspitačica iz Subotice i okoline, a organizatori i voditelji seminara su bile Violeta Odri Vrcelj pedagog PU „Naša radost“ i dr Olga K. Ninkov istoričar umetnosti Gradskog muzeja Subotica. Uspešna akcija, na koju se odazvalo veliki broj zainteresovanih, plod je petogodišnje saradnje dve ustanove vezano za rad sa decom i roditeljima na temu pomenutog stilskog pravca sa prekretnice 19. i 20. veka, po kome je Subotica širom poznata. Učesnici su u formi predavanja mogli upoznati osnovne odlike secesije u svetu i kod nas, kako u arhitekturi tako i u primenjenoj umetnosti, industrijskom dizajnu, slikarstvu itd, a tokom stručno vođene šetnje gradom primeniti znanje u vidu analize velelepnih objekata u užem gradskom jezgru, sa posebnim akcentom na gradsku kuću i tek obnovljenu sinagogu. Takođe, prikazana je jedna muzejska radionica na temu secesije i gradske kuće, kao i muzejsko-pedagoška sveska „Secesija u muzeju“ istoričarke umetnosti Ljubice Vuković Dulić. Tokom zadnjeg susreta su rađene interaktivne vežbe i izložene su ideje za primenjeni rad.

Nastavak projekta se očekuje od septembra, kada će vaspitačice moći da krenu sa decom u avanturu inspirisanu subotičkom secesijom.

Info: Gradski muzej Subotica

Foto: Tamara Rajnović, Snežana Jocić, Violeta Odri Vrcelj, Tatjana Palković

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search