Ratni veterani obeležili 20 godina NATO bombardovanja

Ned, 24.03.2019 - 16:13 -- darko.kovacevic

Danas se navršava 20 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ). Napadi su započeti 24. marta, nešto pre 20.00 časova i trajali su 11 nedelja. Prema procenama u njima je poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi. U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture. Materijalna šteta koja je naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja procenjuje se na oko sto milijardi dolara.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije, 9. juna, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih vojnih trupa. Jedinice VJ povukle su se sa Kosova nakon donošenja rezolucije UN, a prve međunarodne trupe ušle su na  teritoriju Kosova iz Makedonije već 12. juna 1999.godine. Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma.

Predsednik udruženja UOSYU gradskog odbora iz Subotice, i član Saveza Ratnih Veteran Srbije Aleksandar Panić je rekao da je udruženje ratnih veterana danas položilo vence na spomenik „Njihovoj vernosti“ i odalo počast našim mladim sugrađanima nastradalim u ratnim  operacijama 1999 godine. Herojski su svi poginuli i ugradili svoje živote u oltar otadžbine. Niko od tih vojnika nije odustajao, a govorili bi da za tu srpsku zemlju vredi poginuti. Kako god drugi tumačili naše patnje i ratove, istinski vitezovi su ratovali za našu zemlju. Danas smo na ovom mestu da odamo počast:

Sič (Stipan) Josip (Subotica, 10.02.1953. — † s.Košare-Đakovica, 16.04.1999.)
Dobrovoljac iz Subotice, časno u borbi poginuo na Maja glavi – od minobacačke vatre.

Olajoš (Jožef) Zoltan iz (Subotica, 02.04.1978. — † s.Belanica-Suva Reka, 24.05.1999.)
Vojnik iz Subotice, ubijen u iznenadnom napadu u zoru oko 04.30, u selu Belanica, opština Suva Reka, od šiptarskih terorista.

Olka (Мато) Goran (s.Mala Bosna-Subotica, 12.01.1978. — † rejon.Savine Vode-Peć, 04.05.1999.)
Vojnik iz Male Bosne, Subotica, poginuo je kada je avijacija NATO-a bombardovala policijski punkt u rejonu „Savinih voda”, opština Peć.

Mirkov (Žarko) Vladimir, (Subotica, 20.12.1978. — † s.Landovica-Prizren, 26.03.1999.)
Vojnik iz Subotice,poginuo u selu Landovica, opština Prizren u borbi protiv šiptarskih terorista.

Panić je na skupu dodao da se ovaj zločinački napad na našu zemlju nikada, ne treba zaboraviti, a ni oprostiti te da se i svake godine na ovaj dan prisetimo naših heroja koji su dali svoje živote za otadžbinu. Ovaj dan je takođe crn kako za Suboticu i Palić tako i sva okolna sela jer su tog 24. marta zvuci sirena koji označavaju napad na našu zemlju uznemirile sve naše građane, koji su bežali iz svojih domova, sakrivali se u skloništa, strepili za svoje živote, pretrpeli veliki strah. Subotica i Palić su gađani u šest navrata. Prva bomba je pogodila 15. aprila Suboticu,  naselje Mali radanovac, zatim 19.Aprila Palić, muški strand, 01 i 10 Maja Subotica, TV predajnik u Crvenom selu, 20 i 27 Maj Palić,  Meteorološka stanica. Jedan teški projektil se i danas nalazi u Jezeru Palić u blizini muškog štranda. Kao posledicu ovih bombi bačenih na opštinu Subotica u rejonima udara imamo veliki porast maligdno obolelih građana od raka.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search