Program međunarodne saradnje „Predviđenja uspešnosti dece u sportu“

Čet, 04.04.2019 - 18:02 -- dejan.vukovic

Proteklog vikenda nastavljena je realizacija projekta međunarodne saradnje Srbije i Mađarske, u okviru programa Intereg IPA CBC, kroz saradnju Udruženja građana „Su Team” iz Subotice i Omladinske fudbalska organizacije iz Ileša iz Mađarske.

Reč je o projektu „Predviđanje uspešnosti dece u sportu”, a vikend je bio obeležen kampom za sve učesnike. – Od petka do nedelje smo organizovali trodnevni kamp za sve učesnike u projektu, odnosno, bilo je preko 70 dece. Radili smo testiranje, motoričke testove poput agilnosti, brzine, snage..., ali i test telesne kompozicije preko „in body“ aparata. Ceo kamp je bio osmišljen tako da se, uporedo sa tesitranje, odvijaju i treninzi, ali i da se deca zabave. Pronašli smo vremena i da decu povedemo na Palić, da uživaju u zoološkom vrtu, igri pored jezera, da se druže. Sve je to pratila i zdrava ishrana, prilagođena njihovom uzrastu i aktivnostima, zdrave užine... Imali smo i goste, iz GU „Autizam“ iz Subotice. I oni su bili presrećni što su proveli jedan dan sa nama, bili su deo naših aktivnosti, jednako važni. Svi smo, u stvari, bili u funkciji dečije igre koja je važna za razvoj najmlađe populacije – ističe Siniša Repija iz UG „Su Team“ iz Subotice.

Uskoro sledi nastavak aktivnosti u okviru istog projekta. – Naredni sastanak je već sredinom aprila. Na redu je održavanje seminara za sve trenere. Biće to prilika da detaljjno prikažemo analizu svih testova, i da na taj način damo smernicu kako da se deca dalje razvijaju, šta da unapređuju. Konačno, biće poznate i smernice koji su to sportovi u kojima testirana deca mogu sebe da pronađu. No, na kraju nije bitno da li će se profesionalno baviti sportom, nego da u sportu ostanu što duže, da se pravilno razvijaju i budu zdravi – dodaje Repija.

Custom Search