Komunisti: Poziv na prvomajski performans

Kategorija: 

Prvi maj nije samo praznik rada, nego i međunarodni dan radničke borbe. U zadnjih trideset godina nestalo je proslava i obeležavanja Prvog maja. To nam je doneo ovakav kapitalizam i eksploatacija Čoveka, te se jedva dočeka 1. maj da se malo odmori i predahne u porodičnom i krugu prijatelja. U Srbiji je umrtvljena, neutralizovana radnička borba za svoja prava, dok u razvijenom svetu na Zapadu i Istoku ima organizovane radničke borbe i sledstveno tome tamo radnici imaju veća prava.

Proces nemilosrdne kapitalističke reprodukcije dramatično dovodi u pitanje opstanak čovečanstva na planeti. Čoveku ne preostaje drugo nego da se bori za opstanak. Ne smemo dozvoliti da izgubimo ljudsku toplinu, tj. potrebu za ljudima. Samo čovek koji nije izgubio najsuštastveniju ljudsku osobeniu potrebe za ljudima, može da žudi za humanim svetom. Zbog svih tih ciljeva izgradnje humanije Srbije i ciljeva obeležavanja Prvog maja, naša udruženja građana "Solidarnost"  i Centar – Tito – Központ su odlučila da 1. maja 2019 godine, u sredu, od 11.00 do 12.00 sati na Trgu slobode u Subotici održe Prvomajski performans. Tom prilikom gađani će moći upisati u "Beli knjigu nepravdi prema radnicima" svoje zahteve i primedbe o svom ekonomskom i socijalnom položaju danas u Subotici i Srbiji. Naša UG će u narednom periodu delovati po tim zahtevima. Na prvoj stranici Bele knjige već se nalaze sledeći zahtevi naših članova i građana pristiglih do sada:

  • menjati Zakon o radu:
  • osam sati rada + osam sati rekreacije + osam sati odmora;
  • zaustaviti proces ekonomskog raslojavanja u Srbiji, da se većina ne osiromašuje a manjina biva sve bogatija;
  • minimalna plata da bude u visini minimalne potrošačke korpe;
  • povećanje plata i penzija, jer prosečna porodica od dve plate ne može da živi;
  • obezbeđivanjem perspektive i socijalne sigurnosti, zaustaviti proces odlazaka mladih i stručnih građana u inostranstvo.

Praznik radničke borbe se ne obeležava između četiri zida i zato pozivamo građane na Trg slobode 1. maja, u sredu, od 11 do 12 sati. Neverovatna je količina patnje koju čovečanstvo danas doživljava, a naročito nepravdi prema čoveku stvaraocu nove vrednosti. Jer novi humani svet bi trebao biti vizija budućnost ii zato se moramo boriti .

Custom Search