Održan Festival nauke, preduzetništva i ekologije u OŠ Sečenji Ištvan

Pon, 06.05.2019 - 21:24 -- darko.kovacevic

KREATIVNOST, DIGITALNA PISMENOST I KRITIČKO MIŠLJENJE – INVESTICIJA ZA BOLJU BUDUĆNOST

U Osnovnoj školi „Sečenji Ištvan“ nastavna subota, 4. maj 2019, bila je obavezna za đake, ali je nastava tekla na neuobičajen način. Učenici i nastavnici organizovali su veliki školski projekat pod nazivom Festival nauke, preduzetništva i ekologije: nauči, preduzmi i sačuvaj! Kroz projektnu nastavu pripremili su mnoštvo prikaza naučnih dostignuća, preduzetničkih ideja i ekoloških inovacija, te su ih na ovom Festivalu prikazali u sva četiri objekta škole.

Učenici su svojim školskim drugarima, ali i roditeljima i svim zainteresovanim posetiocima objašnjavali prikazane naučne procese i digitalna dostignuća, značaj i potrebu za očuvanjem životne sredine putem reciklaže materijala i zdravog načina života, a predstavljena je i linija školskih parfema „Si“, koje učenici proizvode razvijajući svoje preduzetničke kompetencije.

Učenici nižih odeljenja objasnili su posetiocima Festivala kako i zašto su proizveli predmete, odeću i igračke od recikliranog materijala i predstavili su oglede o strujanju vazduha i pritisku. Učenici viših odeljenja su za svaki nastavni predmet pripremili svojevrsne računarske prezentacije ili plakate, svoje elektronske i druge proizvode povezujući, na primer, dinosauruse i matematiku, izračuvanavajući podatke o korišćenju mobilnih telefona nakon anketiranja svojih drugara, koristeći informacione tehnologije u kreiranju inovacija, te izvodeći raznovrsne oglede iz svih grana prirodnih nauka. Iz društvenih predmeta kao što su maternji i strani jezici, književnost, istorija, umetnost, pa čak i veronauka i sport, učenici su predstavili nauku na kreativan način: prikazali su razvoj društva kroz istoriju odevanja, potrebu očuvanja životne sredine kroz tematske društvene i sportske igre, kao i kvizove na stranim jezicima ili pak potrebu za zdravom ishranom čiju su inspiraciju pronalazili u književnim tekstovima i načinu života raznih pisaca i naučnika.

- Kroz svoje radove na našem Festivalu nauke, preduzetništva i ekologije učenici su prikazali veštine poželjne za 21. vek, a to su kritičko razmišljanje, kreativnost i timski rad u pronalaženju rešenja za svakodnevne probleme, a posetioci su imali priliku da stičnu nova znanja na zanimljiv, inovativan i interaktivan način – rekla je Vesna Weiss, direktorka OŠ „Sečenji Ištvan“. - S obzirom da je OŠ „Sečenji Ištvan“ prošle godine bila u pilot-projektu Ministarstva prosvete Preduzetne škole i da od tada proizvodi parfeme, a da je sada u novom projektu Ministarstva prosvete i British Council-a „Škole za 21. vek“, našu školu je danas posetila i voditelj obuke koju je prošlo deset naših nastavnika, sa ciljem da nauče tehnike za povećanje digitalne pismenosti učenika i njihovog kreativnog, kritičkog i analitičkog razmišljanja u rešavanju problema – istakla je Vesna Vajs.

Ona je dodala da je voditeljka obuke projekta „Škole za 21. vek“ Jelena Najdanović Tomić prvo posetila Festival nauke, preduzetništva i ekologije na kojem su projektom dobijene mikro-bit uređaje (džepne računare) učenici upotrebili da prikažu svoje veštine programiranja, a zatim je razgovarala sa nastavnicima o implementaciji samostalnog razmišljanja kod učenika koje dovodi do inovativnih rešenja, kao i o sticanju učeničkih sposobnosti da kritički sagledavaju iskustva i procese učenja te donose efektivne odluke, o čemu je bilo reči na obukama u pomenutom projektu.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search