Saopštenje za javnost 9 veslačkih klubova Srbije

JEDNOM OD USPEŠNIJIH SPORTSKIH GRANSKIH SAVEZA U SRBIJI PRETI KRIZA ZBOG NEPROMIŠLJENIH POTEZA NJEGOVOG SADAŠNJEG PREDSEDNIKA I NJEMU BLISKIH SARADNIKA

PREDSEDNIK VESLAČKOG SAVEZA SRBIJE PRIHVATIO TUŽBU PODNETU PROTIV SAVEZA PRE ZAHTEVA SUDA ZA IZJAŠNJENJE

VEĆINOM GLASOVA NA VANREDNOJ SKUPŠTINI IZMENJEN JE STATUT VESLAČKOG SAVEZA SRBIJE ŠTO JE KOD MANJEG BROJA ČLANICA IZAZVALO NEZADOVOLJSTVO PA SU TUŽILE SOPSTVENI SAVEZ

Na inicijativu i predlog polovine redovnih članica Veslačkog saveza Srbije, većinom glasova na Vanrednoj skupštini saveza održanoj 15. juna ove godine usvojene su izmene Statuta koje se odnose na broj i izbor članova Izvršnog odbora, kao i izbor članova Nadzornog odbora Veslačkog saveza Srbije.

Za usvajanje Odluke o izmenama i dopunama Statuta Veslačkog saveza Srbije glasali su veslački klubovi koji su svojim predlogom i pokrenuli inicijativu: Crvena Zvezda, Grafičar i Beogradski univerzitet iz Beograda, zatim Galeb iz Zemuna, Smederevo i Jezava iz Smedereva, Palić iz Subotice, Zreneks 1995 iz Zrenjanina, a predlog je podržao i Danubius 1885 iz Novog Sada. Sa devet glasova ZA, što je većina u Veslačkom savezu Srbije, izmenjen je Statut ovog saveza. Protiv predloga izmene i dopune Statuta Veslačkog saveza Srbije bili su predstavnici veslačkih klubova: Partizan i Sava iz Beograda, Begej 1883 iz Zrenjanina, Tamiš iz Pančeva i Pirot, kao i predstavnici Nautičkog kluba Liman iz Zemuna i Sportskog veslačkog udruženja Drina iz Malog Zvornika koji su takođe članovi Veslačkog saveza Srbije. Na sednici Vanredne skupštine saveza nisu bili prisutni predstavnici veslačkih klubova iz Čuruga i sa Srebrnog jezera.

Nakon usvajanja Odluke o izmenama i dopunama Statuta Veslačkog saveza Srbije na samoj sednici Vanredne skupštine, Darko Majstorović - predsednik saveza, Viktor Nikolić - predsednik Izvršnog odbora i Nemanja Svjetličić - član Izvršnog odbora najavili su svoje ostavke uz napomenu da će biti na svojim funkcijama do izbora nove rukovodeće strukture saveza, ali da će obavljati samo neophodne tehničke poslove kako bi savez neometano funkcionisao.

Međutim, tri nedelje kasnije u savezu se desila nesvakidašnja i pomalo čudna stvar. Naime, 9. jula, Darko Majstorović - predsednik Veslačkog saveza Srbije koji je najavio svoju ostavku i Nebojša Jevremović - generalni sekretar saveza, mejlom su obavestili sve veslačke klubove – članice saveza da su, prema navodno informacijama sa kojima savez raspolaže, veslački klubovi Partizan i Sava iz Beograda, Tamiš iz Pančeva i Sportsko veslačko udruženja Drina iz Malog Zvornika, kao i veslački klubovi Čurug i Srebrno Jezero - koji, da podsetimo, inače nisu prisustvovali Vanrednoj skupštini saveza, podneli tužbu Drugom osnovnom sudu u Beogradu protiv Veslačkog saveza Srbije radi utvrđivanja ništavosti opšteg akta (Statuta). Ta informacija i te kako neprijatno iznenadila većinu veslačkih klubova, koji su svoju volju izrazili otvoreno i na demokratski način na sednici Vanredne skupštine saveza. Međutim, još ih je više šokiralo naknadno saznanje da je predsednik saveza, Darko Majstorović, koji je na Vanrednoj skupštini najavio svoju ostavku, nekoliko dana pre toga bez konsultacija sa ostalima i bez transparetnog odlučivanja prihvatio tužbu koju je podneo manji broj članica koje nisu zadovoljne odlukom većine u savezu i time ukinuo pravo većini da brani savez što se sa pravne strane može smatrati i zloupotrebom položaja. Zaprepašćujuće je što je to Majstorović učinio samoinicijativno pre nego što je sud zatražio od Veslačkog saveza Srbije da se izjasni o navodima tužbe i o nadležnosti suda. Takođe je upitno i zašto su predsednik saveza Darko Majstorović i sekretar saveza Nebojša Jevremović 9. jula napisali šturu mejl poruku članicama saveza u smislu da nemaju sve konkretne informacije već da raspolažu samo sa nekim informacijama iako su nekoliko dana pre toga zvaničnim dopisom prihvatili tužbu u celosti koju je 6 veslačkih klubova na čelu sa Partizanom podnelo protiv saveza Drugom osnovnom sudu u Beogradu. Dakle, ne samo da su Majstorović i Jevremović imali sve informacije i znali za tužbu protiv Veslačkog saveza Srbije već su istu u ime saveza prihvatili pre nego što je počeo sudski postupak odnosno ne čekajući sudski zahtev za izjašnjenje i ne angažujući advokata. Takođe u nijednom trenutku se nisu konsultovali sa članicama saveza što je mimo svake transparentne i legitimne procedure, što je u poslednje vreme bila praksa rukovodstva saveza zbog čega je većina članica i zatražila promene u Veslačkom savezu Srbije.

Prema saznanjima inicijatora promena – 9 veslačkih klubova, prihvatanje tužbe od strane predsednika saveza je urađeno pismeno na memorandumu saveza, sa pečatom saveza i potpisom predsednika Majstorovića bez ikakvih transparentnih konsultacija sa svim članicama saveza.

• Prikrivanjem tužbe i tajnim priznavanjem tužbenog zahteva predsednik Veslačkog saveza Srbije, Darko Majstorović, je po mom mišljenu učinio krivično delo odnosno zloupotrebio je svoj položaj. Ukoliko sud stvarno prihvati to priznanje i Veslački savez Srbije zbog toga izgubi spor postoji mogućnost da to loše utiče na dalji rad saveza od mogućeg gubitka finansiranja veslačkih programa u savezu od strane Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta do gubljenja prava na organizaciju već zakazanih svetskih i evropskih takmičenja. Ako tako bude onda smatram da punu odgovornost za takvu situaciju treba da ponese upravo predsednik Veslačkog saveza Srbije, Drako Majstorović i njemu bliski saradnici koji su učestvovali u stvaranju ove situacije koja može da nanese ogromnu štetu celom veslačkom sportu u našoj zemlji - stav je Dušana Kovačevića, sadašnjeg člana selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije i direktora Veslačkog kluba Crvena Zvezda iz Beograda.

Zato je po dobijanju informacija o tužbi većina koju čini 9 klubova članica Veslačkog saveza Srbije odmah angažovala advokata i zatražila od Drugog osnovnog suda u Beogradu da se uključe u proces kao tkz. umešači odnosno da upravo ta većina klubova bude zainteresovana strana koja bi pokušala da ospori podnetu tužbu, zaštiti savez od mogućih posledica nepromišljenih aktivnosti predsednika saveza i dokaže da je Odluka o izmenama i dopunama Statuta doneta legalno, da je tekst izmene statuta i novi način izbora rukovodećih organa saveza legitiman, kao i da je cela ideja „vraćanja saveza bazi – klubovima“ opravdana jer, po njima, savez treba da služi članicama, a ne članice savezu.

Većina članica Veslačkog saveza Srbije smatra da su se izmenom Statuta stvorili uslovi za pravu predstavničku demokratiju u savezu te da su potezi koje povlači predsednik saveza koji je pre mesec dana najavio ostavku i njemu bliski saradnici veoma štetni ne samo po Veslački savez Srbije već po ugled celog veslačkog sporta Srbije te da za to treba i da odgovaraju. Ujedno, većina veslačkih klubova u Srbiji zatražiće od Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije da zaštiti interes veslačkog sporta odnosno da ministarstvo stane na stranu demokratski izražene volje većine veslačkih klubova u Srbiji koji žele promene u svom savezu zarad kvalitetnijeg rada i funkcionisanja saveza, zatim ravnopravnosti veslačkih klubova i boljih rezultata sportista, a pre svega zarad boljih rezultata veslača i veslačica Srbije na olimpijskim igrama, svetskim, evropskim i balkanskim prvenstvima, kao i domaćim takmičenjima.

Saglasni sa saopštenjem:

VK Crvena Zvezda Beograd

VK Grafičar Beograd

VK Beogradski univerzitet Beograd

VK Smederevo

VK Jezava Smederevo

VK Danubius 1885 Novi Sad

VK Palić Subotica

VK Zreneks 1995 Zrenjanin

VK Galeb Zemun

Odgovor Veslačkog savez Srbije na saopštenje: https://www.subotica.info/2020/07/21/demanti-povodom-objavljenog-saopste...

Kolekcija članaka: