Свечана седница скупштине града

Uto, 01.09.2020 - 16:10 -- nikola.tumbas
Zvučni zapis svečane sednica Skupštine grada
Zvučni zapis svečane sednica Skupštine grada
Đula Palfi izjava za medije
Đula Palfi izjava za medije
Balint Pastor izjava za medije
Balint Pastor izjava za medije
Stevan Bakić Izjava za medije
Stevan Bakić Izjava za medije

Подизањем градске заставе и свечаном седницом Скупштине града, на којој су уручене дипломе звања Почасни грађанин и признања „Про урбе“, обележен је Дан града Суботице који је одлуком Марије Терезије 1. сепрембра 1779. године постао слободан краљевски град.

На свечаној седници присутнима су се, најпре, обратили градоначелник Суботице Стеван Бакић и председник Скупштине града др Балинт Пастор.

Уз честитке добитницима звања Почасни грађанин и признања „Про урбе“ и захвалност на, како је рекао, свему што су учинили за наш град, његову афирмацију и подизање угледа у нашој земљи и иностранству, градоначелник Бакић је истакао да је свечана седница Скупштине града, уприличена поводом обележавања Дана града Суботице, 1. септембра, прилика и да укратко подсети на приоритете актуелног градског руководства, али и да укаже на реалност у којој тренутно живимо, радимо и стварамо.

Извесно је, нагласио је, да ће се градска власт у наредном периоду посветити, пре свега, реализацији започетих, али и нових пројеката, тако да ће активности бити усмерене на: завршетак радова на згради Народног позоришта; наставак изградње спа центра са аква парком на Палићу; реализацију пројекта „Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш”; реконструкцију Дома за децу „Колевка“, Опште болнице и Градског стадиона.

Подсетио је да је у Привредној зони „Мали Бајмок” и Слободној зони Суботица 15. марта ове године – када је због ситуације са корона вирусом донета одлука о проглашењу ванредног стања на територији целе Републике Србије – било радно ангажовано око 6.500 радника, да су компаније које раде у режиму Слободне зоне запошљавале око 5.200 радника, док је „Гордон Калцедонија“, која не послује у том режиму, имала око 1.300 запослених.

Добро је, оценио је, да од избијања пандемије вируса корона до данас ниједна од  тих компанија није прекидала своје производне активности.

„У периодима изражене епидемиолошке ситуације било је случајева да су неки производни субјекти скраћивали трајање сменског процеса рада или су кратко време радили само у једној смени, осим за време ванредног стања на врху таласа епидемије када је неколико компанија користило могућност колективног годишњег одмора. Пандемија је, истина, утицала на одређено смањење обима производње у компанијама у Слободној зони Суботица које су све искључиво извозно оријентисане, првенствено због пада производње у фабрикама  Европске уније које користе компоненте које се производе у Слободној зони или производе компоненте за потребе компанија које послују у Слободној зони“, нагласио је градоначелник Бакић.

Додао је да се радови на изградњи производног погона немачке компаније „Бојсен” ни у једном моменту нису прекидали, да се одвијају планираном динамиком и да се завршетак ове највеће инвестиције у Суботици,  вредне око 65 милиона евра, очекује крајем године.

„Две стотине и четрдесет први рођендан нашег града ове године обележавамо у несвакидашњим околностима, али уз искрену захвалност лекарима и медицинском особљу који током епидемије корона вируса свакодневно ризикују животе и боре се за све нас. Епидемиолошка ситуација је још увек несигурна, неопходна је дисциплина у поштовању превентивних мера, разумевање, стрпљење и одговорност да савладамо и ову опасност, да након тога – уз подршку председника Александра Вучића, Владе Србије и Покрајинске владе – наставимо да улажемо енергију у економски опоравак нашег града и његов даљи напредак и развој“, подвукао је градоначелник Стеван Бакић, честитајући, истовремено, и присутнима у Великој већници, и свим суграђанима Дан града Суботице.

Председник Скупштине града др Балинт Пастор пожелео је добродошлицу присутнима у Великој већници и након краћег историјског осврта на данашњи дан истакао да није ово прва глобална зараза са којом се  суочавамо, али је  вероватно ова прва свечана седница за последњих 241 годину која се одржава у условима глобалне пандемије.

„Добра је вест да не делимо заједничку европску историју само кроз велике и катастрофичне догађаје, већ  постајете део европске историје оног тренутка када постанете део европског високошколског крвотока -  а Суботица је део те заједничке европске историје постала 363 године пре доношења Повеље о стицању статуса слободног краљевског града. Наиме, Petrus Vincency de Sobotka је 1416. године отишао на студије у Краков, као  први студент са овог подручја, да би се вратио у завичај и своје знање применио на опште добро“, казао је Пастор.

Повељом о стицању статуса слободног краљевског града, додао је, Суботица није добила само ново име – добила је могућност да се развија у складу  са политичким, економским, културним, архитектонским вредностима Средње Европе.

„И још важније, добила је прилику да прескочи сенку провинцијалности. Повеља о стицању статуса слободног града је представљала само потврду чињенице да је Суботица град – да је то простор у којем грађанин стиче статус слободног и равноправног појединца; Повеља је била потврда да урбани простор рађа слободу и једнакост грађана и да је историја Суботице - историја изградње институција и поштовања правила“, рекао је Балинт Пастор. 

Повеља је, истакао је, представљала потврду да су сви становници Суботице, без обзира на националну, језичку или верску различитост стекли право на грађанство.

„Хрвати, Немци, Мађари, Јевреји, Буњевци, Срби, Словаци... су свој град звали Szabatka, Subotica, Zobotka, Sabbathka... Заједнички садржалац свих имена је једна реч – слобода. Град који не негује слободу и једнакост грађана, изневерава своју суштину“, нагласио је Пастор.

Балинт Пастор је честитао добитницима звања Почасни грађанин и признања „Про урбе“, изражавајући им захвалност на подизању материјалних и духовних вредности и доприносу за промоцију угледа нашег града у земљи и иностранству, а присутнима у Великој већници и свим суграђанима честитао je Дан града Суботице.

За истакнуто и трајно животно дело којим се доприноси подизању угледа града Суботице у земљи и иностранству, звање Почасни грађанин додељено је Ђули Палфију, инжењеру електротехнике. Њему је диплому звања Почасни грађанин уручио градоначелник Стеван Бакић.

Признање „Про урбе“ за истакнута дела која значајно доприносе угледу града Суботице подизањем његових материјалних и духовних вредности добили су Ерика Кабок, новинар, уреднику, и др сци. мед. Гордана  Кртинић, специјалисти епидемиологије. Дипломе признања „Про урбе“ Ерики Кабок, као и мр. сци. мед. Бранки Милосављевић, која је награду примила уместо службено одсутне Гордане Кртинић, уручио је председник Скупштине града Балинт Пастор.

У име награђених, предлагачима и суботичкој локалној самоуправи за, како је рекао, организацију свечане седнице Скупштине града, захвалио се Ђула Палфи.

Председник Скупштине града и градоначелник Суботице накнадно ће уприличити кратак пријем за добитнике  награда и том приликом ће им уручити бронзане плакете које због немогућности њихове израде нису могле бити уручене током данашње свечане седнице.

Свечаној седници Скупштине града Суботице присуствовали су председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, заменик градоначелника Имре Керн, републички и покрајински посланици са територије града Суботице, одборници Скупштине града Суботице, чланови Градског већа и представници државних органа.

Свечана седница почела је интонирањем химне „Боже правде“. У пригодном културно-уметничком делу програма наступиле су ученице Музичке школе: Сара Јовић (клавир) и Викториа Курина (виолина).

 

Tagovi: 
Autor teksta: 
Custom Search