Veliki minus za sada nije naštetio vinovoj lozi

Ned, 14.02.2021 - 22:09 -- nikola.tumbas
Miodrag Kujundžić o stanju vinove loze
Miodrag Kujundžić o stanju vinove loze

Kako je to i običaj, članovi Vinskog reda „Arena Zabatkiensis“ iz Subotice, nisu propustili priliku da 14. februara, na Svetog Trifuna, provere stanje u vinogradima. Istina, bilo je to ove godine simbolično, bez većih okupljanja, zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Planirali smo 21. okupljanje ovakvog tipa, ali nas je „korona“ malo naterala da promenimo planove. Okupili smo se na „Bunariću-Vodicama“, da bi orezali lozu, da vidimo kakva će biti godina. Bilo je mraza dva tri dana, ali je za sada loza u dobroj formi. Ako tako bude i dalje, biće i grožđa, pa i dobrog vina – komentariše Miodrag Kujundžić, jedan od članova ovog vinskog reda.

Simboličnom orezivanju prisustvovao je i Željko Zorić, iz istog vinskog reda, a kako kaže, za sada nema problema sa lozom, iako dani kada „celzijus“ ode u minis, mogu biti za brigu.

Do sada je sve u redu. Minus ovih dana, može biti problem, ako je veliki i ako dugo traje. Nadamo se najboljem i nadamo se kako će ovo biti poslednji veliki mraz. Neke sorte mogu dobro da trpe i -10, pa i -15 stepeni, dok je kod nekih -6 kritično.

Kako vinari vole da sarađuju sa kolegama i da se druže, orezivanju se pridružio i Aleks Bermet, iz Sremskih Karlovaca, iz „Vinskog plemstva Srbije“ iz Novog Sada. Dobro raspoloženje na kratko prekida briga oko distribucije vina.

U podrumima vinara nalazi se dosta vina, ostalo je od prošle godine, korona je uticala na slabiju distribuciju. Bićemo u problemu na jesen, kada stigne novo grožđe, ako u međuvremenu ne dođa do promena.

Na deo starih običaja podsećala je i kobasica, okačena na čokot. Nek se nađe, da se pudari okrepe i pripreme za orezivanje koje sledi krajem februara i početkom marta.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search