Subotički biskup podržao stav SPC o prijedlogu Zakona o istospolnim zajednicama

Čet, 01.04.2021 - 13:18 -- darko.kovacevic

Subotički biskup, mons. Slavko Večerin, pružio je podršku stavu Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne Crkve, koji je izrazio protivljenje prijedlogu Zakona o istospolnim zajednicama u R. Srbiji, prema kojem bi se istospolnim parovima u budućnosti omogućilo sklapanje građanskog braka.

U priopćenju Subotičke biskupije, koji potpisuje biskup Večerin, stoji: Želimo ostati vjerni Božjem naumu o braku, odnosno o muškarcu i ženi koji je izražen i zapisan na prvim stranicama Svetoga pisama: Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih (Post 1,27). A na drugom mjestu stoji: Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo (Post 2,24). Time je jasno naznačio da je brak zajednica muškarca i žene koju Bog blagoslivlja i određuje joj jasnu svrhu: I blagoslovi ih Bog i reče im: Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite! (Post 1,28) Stoga Crkva nikada nije, niti sada može, niti će ikada moći blagoslivljati istospolne zajednice i izjednačavati ih s bračnom zajednicom muškarca i žene, koju je Krist Gospodin uzdigao na dostojanstvo sakramenta ženidbe.

Ovakav stav nedavno je potvrdila i Sveta Stolica u dokumentu Kongregacije za nauk vjere „Responsum“ (Odgovor), kojim odgovara na upit i izraženu sumnju glede blagoslova zajednica istoga spola. Kongregacija za nauk vjere dala je negativan odgovor na mogućnost blagoslova istospolnih parova: Crkva nema niti može raspolagati ovlašću blagoslivljanja istospolnih zajednica. Te se blagoslove zato valja smatrati nedopuštenima – navodi vatikanska agencija „Vatican News“. Zato Kongregacija ističe, da svećenicima nije dopušteno blagoslivljati homoseksualne parove koji traže neku vrstu vjerskog priznavanja svoje zajednice.

U tom smislu smatramo da bi donošenje Zakona o istospolnim zajednicama, u predloženom obliku, bilo vrlo štetno za budućnost cjelokupne društvene zajednice u R. Srbiji. Takvim Zakonom bi se – kako se to također navodi u priopćenju Svetog arhijerejskog sinoda – diskriminirala bračna zajednica i sama obitelj, kao kršćanska i Zakonom zaštićena vrijednost. Zato izražavamo nadu da prijedlog Zakona u ovom obliku neće biti prihvaćen, nego da će se u skupštinskoj raspravi pronaći drugi adekvatni načini da se osobama koje žive u takvim zajednicama osiguraju nužna prava i mimo izjednačavanja s tradicionalnim i kršćanskim bračnim i obiteljskim zajednicama. Istovremeno pak ističemo da niti jedna osoba ne smiju biti izložene bilo kakvoj vrsti diskriminacije zbog svojih uvjerenja ili stanja, pa tako niti zbog homoseksualne orijentacije.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search