Šetnjom ulicom Braće Radića kroz istoriju secesije

Pet, 11.06.2021 - 23:51 -- nikola.tumbas

Profesor Građevinskog fakulteta Viktorija Aladžić vodila je danas šetnju stazama secesije, u Ulici braće Radić u okviru svetskog dana secesije koji se obeležava 10. juna, a u organizaciji Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i u okviru međunarodnog projekta  ARTNOUVEAU2 - Strengthening the cultural identity of the Danube region by building on common heritage of ART NOUVEAU (Jačanje kulturnog idntiteta dunavskog rediona izgradnjom zajedničkog secesijskog nasleđa).

Tokom šetnje govorila je o istorijatu dvadesetak kuća u Ulici braće Radić, od kojih je većina izgrađena u stilu secesije. Među njima su kuće koje su sačuvale svoj originalni izgled kao što su kuća Karolja Rajtera u Braće Radića 6, kuća Janoša Kočmara pod brojem 52, kuća supruge Kalmana Hofmana pod brojem 58, kuća Ferenca Incea pod brojem 60. Sve ove kuće projektovao je arhitekta Matija Šalga.

Najznačajnija od sačuvanih kuća u stilu secesije je svakako kuća Janoša Bebeca i Klare Kopilović, koja se nalazi na broju 104, a projektovao ju je inžinjer železnice Mikloš Zakaria. Klara Kopilović bila je babica i to je iznad kapije označeno simbolom rode koja u kljunu nosi novorođenče.

Pored ovih kuća bilo je reči i o kućama koje su kasnijim intervencijama izgubile karakteristike secesije, ali su bile projektovane kao secesijske od strane poznatih subotičkih arhitekata kao što su Titus Mačković, Lipot Balog, Mamužić Pal, Lajoš Fazekaš i drugi.

 

info: Prof. dr Viktorija Aladžić
 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search