U vestibilu Gradske kuće otvorena izložba „Ne/obično lice secesije“

Ned, 11.06.2023 - 10:56 -- nikola.tumbas
Balaž Sič podovom Dana secesije
Balaž Sič podovom Dana secesije
Balint Pastor o Danu Secesije i izložbi
Balint Pastor o Danu Secesije i izložbi
Balint Pastor o izložbi secesije
Balint Pastor o izložbi secesije
Dubravka Đukanović o danima secesije
Dubravka Đukanović o danima secesije

Predsednik Skupštine grada i narodni poslanik dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) i direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, prof. dr Dubravka  Đukanović, večeras su povodom Svetskog dana secesije, 10. juna, u vestibilu Gradske kuće otvorili izložbu „Ne/obično lice secesije“ koja prikazuje jedinstvene dekorativne elemente emblematičnih građevina Subotice, Novog Sada i Beograda, izgrađenih u stilu secesije.

Naš grad slavi Svetski dan secesije zbog toga što ne bi bila ovakav grad da nema secesije, rekao je, tom prilikom, dr Balint Pastor, i dodao da je Subotica prepoznatljiva i da se izdvaja po mađarskoj varijanti secesije, stilu u kome su izgrađene Gradska kuća i Sinagoga, u Subotici, i Vodotoranj, Velika terasa, Ženski štrand, Muzički paviljon i Spomen-česma, na Paliću.

Deseti jun je ustanovljen kao Svetski dan secesije jer su na taj dan preminula dvojica velikana secesijske arhitekture: Antonio Gaudi i Eden Lehner. To su veliki umetnici koji su porojektovali u stilu secesije i mi svakako trebamo da čuvamo naše građevinsko blago, i zbog naših Subotičana, i zbog turista. Secesija je naša komparativna prednost i ukoliko želimo da povećavamo broj turista u Subotici i na Paliću onda treba da računamo na secesiju. Drago mi je što je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture omogućo da se ova izložba vidi i u vestibilu naše Gradske kuće i pozivam sve naše sugrađane da dođu i pogledaju građevine Subotice, Novog Sada i Beograda izgrađene u stilu secesije“, naglasio je dr Balint Pastor.

Prisutnima na otvaranju izložbe obratili su se i direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Dubravka Đukanović, i direktor Međuoštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Balaž Sič.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search